Rostislav Nosek: Musíme hrát celý zápas dobře, ne jen půlku

23.01.2023 / Natálie Poláčková

Dorostenci odehráli nejprve ve čtvrtek zápas proti Přerovu a následně v sobotu proti brněnské Kometě. První zmíněný zápas dokázali červenožlutí ovládnout a připsali si tak již šestou výhru v řadě, na Kometu už ale nestačili. Nejen k zápasům se vyjádřil útočník #10 Rostislav Nosek.

HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava - 2:4

Dukla nastoupila proti Přerovu ve čtvrtek 19. 1. Jihlavský celek zvládl vstup do zápasu na jedničku, již v 15. minutě se dostali do tříbrankového vedení a vyhnali tak brankáře domácích z klece. Po brance Přerova, osm vteřin před koncem první třetiny, už šlo vše na jihlavské straně trochu z kopce. Aktivněji hrál soupeř a dařilo se mu dostávat do šancí. Nakonec dokázali jihlavští dorostenci svůj náskok v 50. minutě zvýšit a zápas skončil 4:2. „Tak vstup do zápasu byl dobrý, po patnácti minutách už jsme vedli 3:0. Pak jsme na konci první třetiny šli do oslabení, kterého osm vteřin před sirénou domácí využili. Ty další třetiny už to byly spíše tragédie,“ říká o průběhu zápasu Nosek.

Jihlavský gólman dostal na začátku třetí třetiny za stavu 3:2 pro Duklu dvě minuty za zdržování hry poté, co při svém zákroku posunul branku. Nejen trenérům, ale ani většině hráčů se toto rozhodnutí příliš nelíbilo. „Od Štebiho to, že se přesouval ve slajdu a posunul bránu, no nevím, já bych to třeba nepískal. To stejné od Zmrhyho (David Zmrhal, pozn. red.) za mně to byl čistý hit,“ nahlíží na vyloučení svých spoluhráčů v zápase.

Přerov dokázal obě branky v zápase, které vsítil, dát v právě početní výhodě. „První přesilovka byla, že vystřelil a trefil hráče před bránou, někomu se to odrazilo na hokejku, takže to zametl do prázdné. V té druhé přesilovce jsme si nepohlídali hráče na středu, ten si to vzal sám mezi kruhy a v klidu to tam zavěsil,“ líčí průběh gólů Přerova Nosek.

Rostislav Nosek dokázal před utkáním s Přerovem bodovat pět zápasů v řadě, měl proto zajisté velkou motivaci k tomu, aby se mu to povedlo i zde. Navíc i díky tomu, že se mu po zranění tolik střílet nedařilo. „Z rohu byla nahrávka na obránce, ten vystřelil a pak se to nějak odrazilo ke mně a já jsem to pak už jen dorazil,“ popisuje svou branku, která byla druhou jihlavskou v zápase. A jak na zápas nahlíželi trenéři? „Po první třetině řekli, že hrajeme dobře, tak ať na to navážeme i v těch zbylých dvou. To se nám bohužel nepovedlo, ale hráli jsme s Přerovem vyrovnaný hokej. Troufám si ale říct, že to nebylo úplně ono,“ zmínil mladý útočník reakci trenérské party.

Mladý forvard dokázal i díky gólu v zápase s Přerovem bodovat hned v šesti utkáních v řadě. Celkem získal sedm bodů za čtyři branky a tři asistence. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

HC Kometa Brno – HC Dukla Jihlava - 3:1

Kometa otevřela skóre v 16. minutě, když se z teče prosadil domácí útočník. Také ve druhé třetině se povedlo domácím skórovat, nakonec se Kometa prosadila i ve třetí třetině. Trvalo pouze devět vteřin, než na poslední branku dokázala Dukla odpovědět zásluhou Víta Macka. „Bylo to obráceně jak v Přerově. Tady se nám pro změnu první třetina nepovedla, moc jsme nebruslili. Kometa hrála lépe, na konci dostala přesilovku a tu využila. Pak nám odskočili až na 0:3. Ke konci třetí třetiny jsme teda dokázali snížit, ale už to bylo málo,“ říká o průběhu zápasu s Kometou Nosek.

Za Kometu hráli hned tři bývalý hráči Dukly, útočníci Jindřich Habermann a Adam Veselský, dále také obránce Jan Jurný. „Veslo nehrál, ten dostal jedno střídání, nám z toho padl gól. A Haboš, je to divné hrát proti klukům, které znám, ať už z Jihlavy nebo když jsem proti němu hrál za Brod. Je to prostě takové nepříjemné,“ sdělil také své pocity ohledně jeho bývalých spoluhráčů.

Největší šance v zápase měl Ondřej Chvátal, který se hned třikrát dostal do samostatné akce. Všechny jeho pokusy však nakonec brankou neskončily. „Neměl den, to se prostě stane. Jel sám na bránu a nedal no, stane se, ale příště už to dá,“ směje se nad šancemi svého spoluhráče.

Mohlo by se zdát, že vzhledem k rozdílnému počtu inkasovaných branek byl znatelný rozdíl v kvalitě gólmanů. To si však Nosek nemyslí, naopak jihlavského brankáře, Jiřího Nováka pochválil. „Rozhodně neměli lepšího gólmana. Jay vychytal dost tutovek, které tam Kometa měla, takže bych řekl, že my máme gólmany možná i lepší. Ty dva góly tam padly z teče a to se hrozně blbě chytá.“

Jihlavě se povedlo vyhrát šest z posledních sedmi zápasů. Po nepovedeném zápase s Kometou však dorostenci doufají, že se jim povede zlepšit některé chyby. „Rozhodně bychom chtěli zlepšit pohyb, vstupy do zápasů a vydržet to celý zápas. My, když začneme dobře, tak to špatně skončí. Naopak zase když špatně začneme, tak dobře skončíme. Musíme to udržet celý zápas, hrát celý zápas dobře, a nejen tu půlku,“ komentuje, co se pokusí s týmem zlepšit do dalších zápasů. Dorostence nyní čeká víkend bez zápasů, což by jim zajisté také mohlo pomoci. „Odpočineme si, máme po delší době víkend volný, tak doufám, že to pomůže,“ říká v závěru Rostislav Nosek.

Nadějná střela Rostislava Noska v zápase proti Kometě skončila pouze na domácím obránci, který následně odjel z ledu s bolestivou grimasou. Foto: Roman Kantor - HC Kometa Brno