Dukla dosáhla v Itálii na samý vrchol

27.01.2023 / Robert Kohn

Třetí lednový víkend vyrazili mladí Dukláci ročníku 2013 na tradiční turnaj do italského Val di Zoldo, kde poměřili své síly s týmy z Itálie a Slovenska.

Dukla postavila do turnaje dva vyrovnané týmy (označené jako červení a žlutí) vedené zkušenými trenéry Jiřím Cihlářem a Karlem Dvořákem a ty pavouk svedl dohromady hned ve čtvrtečním úvodním zápase turnaje.

Všechny zápasy se hrály na 2 x 15 minut, přičemž každá půle byla bodována zvlášť. Gólman žlutých Maty Kalina ulehl hned první den s horečkou, a tak v zápase proti červeným za něj zaskočil vypůjčený gólman domácího týmu. Hned první půle přinesla i díky hustému sněžení vyrovnaný hokej, který rozhodlo až prodloužení, kde byli úspěšnější červení v poměru 3:2.

Druhá půle byla naopak jednoznačnou záležitostí žlutých, kteří sestřelili červené vysoko 7:1 a ujali se tak vedení v turnaji. Zápas to byl plný emocí nejen na hřišti, ale i v hledišti, kde „Blechič“ protrhnul blánu bubnu hned první den, a tak další dny nahrazoval buben svými hlasivkami, o které ovšem v sobotu definitivně přišel.

Druhý den byly oba týmy, i díky včasnému zásahu lékařského doprovodu, kompletní a v páteční podvečer čekal oba týmy jeden zápas. Nejdříve žlutí sehráli poměrně vyrovnanou první část s týmem Pinerolo Storm, která skončila těsnou výhrou jihlavských hráčů 2:1, ovšem ve druhé části už neponechali nic náhodě a tým z provincie Piemont ani nezahřímal a prohrál vysoko 0:13. O hodinu později nastoupili červení proti domácímu týmu Zoldo Ghiaccio a zvítězili 7:1 a 3:1.

V sobotu sehráli červení jednoznačné zápasy proti Pinerolo Storm (5:0 a 10:1) a Young Lions Lana (7:0 a 6:0). Ovšem v posledním sobotním zápase poprvé zaváhali a s týmem Egna Neumarkt uhráli pouze jednu výhru (2:3 a 4:2).

Žlutí sehráli v sobotu zápasy proti domácímu Zoldu (3:0 a 7:1), slovenskému Spartaku Dubnica (2:0 a 6:0) a večer pak porovnali síly s Young Lions Lana (14:1 a 6:1) a po třetím dni turnaje drželi pořád první místo v tabulce s nepatrným náskokem na druhý tým Dukly.

Neděle přinesla nejen parádní počasí, ale i parádní hokej, kdy se oba týmy musely poprat o poslední body v turnaji. Konstelace byla taková, že v případě proher by se nemusel ani jeden z jihlavských týmů umístit na „bedně“, v opačném případě by měly oba týmy místo na stupních vítězů jisté.

Dukláci neponechali nic náhodě. Gólman červeného týmu Lukáš Bourek uzamknul svou branku tak, že ani jeden ze soupeřových střelců nenašel recept na bezchybně a pozorně chytajícího “Bourýska“ a červení tak zvítězili nejdříve s týmem z Dubnice (5:0 a 5:0) a následně vyprášili kožichy liškám z Bolzano Foxes Academy (3:0 a 2:0). Po těchto výsledcích bylo jasné, že skončí na stupních vítězů.

Ovšem stupínek, na který vystoupají červení, měl v ruce tým žlutých, na jehož výsledcích záleželo a jelikož žlutí zaváhali v prvním nedělním utkání proti týmu Bolzano Foxes Academy (0:1 a 1:2 po prodloužení) a ve druhém utkání posledního dne turnaje sehráli vyrovnaný duel s týmem Egna Neumarkt (3:2 po prodloužení a 2:0), uhájili si tak druhé místo a nejvyšší stupínek tak patřil týmu červených.

Dukla Jihlava, ročník 2013, získala v Itálii parádní „double“ a navíc ocenění pro nejlepšího hráče turnaje přiřknul direktoriát turnaje Šimonu Kodýtkovi z týmu červených.

Mladí Dukláci si pobyt v italských Alpách užili nejen na otevřeném kluzišti, ale i na sjezdovkách v místním lyžařském středisku, kam ve čtvrtek a v pátek zamířili ještě před svými zápasy.

A protože zanechali v městečku Forno di Zoldo více než dobrý dojem, dá se očekávat pozvánka na turnaj i v roce následujícím. Každopádně pro tým, který pojede Duklu reprezentovat příští rok, je laťka nasazena vysoko, výš už jí posadit ani nešlo.

Sestava červených: Lukáš Bourek, Dominik Apeltauer, Michal Blecha, Petr Dvořák, Albert Havel, Šimon Kodýtek, Mikuláš Kohn, Matěj Obůrka, Patrik Paška, Timon Urban, Tobiáš Zvěřina.
Sestava žlutých: Matyáš Kalina, Vítek Drdla, Mikoláš Duben, Viktor Hebelka, Šimon Jelínek, Jáchym Kovář, Matyáš Mach, Martin Musil, Tobias Riedl, Štěpán Štancl, František Tomáš.