Poslední utkání před reprezentační přestávkou. Dukla míří na Lapač

04.02.2023 / Jaroslav Wollmann, Tomáš Lysý

Dva domácí zápasy se červenožlutým vydařily pouze z padesáti procent. Po výhře nad Šumperkem totiž padli s Prostějovem a v tabulce se stále nachází na desátém místě, tedy posledním postupovém do předkola play off. Před reprezentační přestávkou je čeká soupeř z nejtěžších – druhý tým tabulky Chance ligy VHK ROBE Vsetín, proti kterému Jihlava nastoupí v sobotu 4. února 2022 od 17:00. Utkání můžete sledovat jednak na proslulém stadionu Na Lapači, ale také na onlajnech a samozřejmě i na HokejkaTV.

O kapku lepší hokej 2023

4. února si bude svět připomínat den boje proti rakovině. A opět za velké podpory hokejového dění České republiky. Na začátku druhého měsíce roku 2023 se totiž rozběhne 4. ročník charitativního projektu O Kapku lepší hokej, jehož cílem je nejen šířit povědomí o nádorových onemocněních, či problematice poruch krvetvorby u dětských pacientů, ale také finanční pomoc, která bude letos zacílena na zakoupení speciálního přístroje Seahorse Analyzer. V roce 2023 bude tváří projektu sedmnáctiletý hokejista Sebastian Weitz, jenž má za sebou úspěšnou transplantaci kostní dřeně. Do projektu se zapojí národní tým, týmy Tipsport extraligy, Chance ligy, Univerzitní ligy ledního hokeje či ENYAQ hokejové ligy.

Speciální dres s oranžovými prvky obleče pro duel s Jihlavou vsetínský obránce Ondřej Němec, na straně Dukly poté Tomáš Harkabus. Dresy následně zamíří do aukce, její výtěžek poputuje na konto nadace Kapka naděje. Zapojit se můžete i vy, více informací naleznete zde

VHK ROBE Vsetín

Úvod sezony Vsetínu vyšel, když vyhrál pět zápasů v řadě. Poté ale přišli vystřízlivění v podobě sedmi porážek z osmi utkání a výměna trenérů. Nová dvojice Jiří Weintritt – Radim Kucharczyk dokázala tým postupně vytáhnout až na druhou pozici v tabulce a zisk výborných 81 bodů se ztrátou pouhých dvou bodů na první Třebíč. „My musíme přistoupit k zápasu jako k tomu, že nám jde o život. Nemáme kam ustupovat a musíme vyhrávat, pokud chceme hrát dále a dostat se do play off. Tohle si musíme uvědomit,“ sdělil po posledním utkání jihlavský útočník Patrik Miškář s tím, že se v současné situaci Dukly nelze ohlížet, jak moc vysoko je další soupeř umístěn.

Soupiska Vsetína
Realizační tým Vsetína

I přes velmi dobré tabulkové postavení se Vsetínu nevyhýbají výkyvy formy, které jsou do rozhodující části sezony výstražným prstem. Od konce prosince do vánočních svátků dokázali Valaši jedenáctkrát v řadě vyhrát, jenže poté z dalších sedmi utkání prohráli hned šestkrát, z toho třikrát v silném domácím prostředí. Nyní, zdá se, opět Vsetín chytil formu. Postupně dal pět branek Šumperku a doma Porubě, dovezl výhru z Chrudimi proti B-týmu Pardubic a domácí těsnou porážku 2:3 se Zlínem před fantastickou atmosférou kompenzoval vítězstvím ve Frýdku-Místku. Osm kol před koncem tak budou útočit na první Třebíč, se kterou hrají tři kola před koncem doma.

Jasnou jedničkou mezi tyčemi je ex-jihlavský brankář Maksim Zhukov, jenž i přes zranění odchytal již 29 utkání s tradičně výbornými údaji (92,34%, průměr 2,13 inkasované branky). Mezi obránci vládne další známé jihlavské jméno, Jiří Říha doposud nasbíral 9 branek a 11 asistencí. Stejný počet bodů, pouze s jinou bilancí (7+13) má obranný obr Ondřej Smetana. Poslední sezonu mezi seniory by rád osladil úspěchem mistr světa Ondřej Němec, mezi obránci najdeme i dalšího jihlavského zadáka z postupové sezony a dalších ročníků Davida Kajínka.

V útoku z někdejší početné jihlavské ekipy zbyl pouze Peter Lichanec, jenž do týmu přešel v předsezonním období. Zarputilý bojovník získal doposud 16 bodů (6+10) a patří mu páté místo v bodování mezi forvardy. Zcela jasným lídrem – co se týče vstřelených branek i nahrávek – je ostřílený Luboš Rob s bilancí 17+24. Hranici dvaceti bodů překonali ještě Roman Přikryl, Pavel Klhůfek a Riku Sihvonen, poté už následuje právě „Lichi“.

Poslední zápas Vsetína

44. kolo: Frýdek-Místek – Vsetín 2:4 (1:0, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 1. Macháček (Zeman, Teper), 60. Dostálek (Vrdlovec, Doktor) – 25. Klhůfek (Hořanský, Holec), 32. Jenáček (Němec), 33. Říha (Holec), 57. Jenyš (Berger, Číp). Rozhodčí: Koziol, Rapák - Roupec, Blažek. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1030. Střely na branku: 31:39. Zblokované střely: 4:3. Vhazování: 35:31. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4.

Vsetín: Žukov – Voženílek, Němec (A), Ondračka, Jenáček, Říha, Hryciow, Česánek – Jonák (C), Bērziņš, Rob (A) – Hořanský, Holec, Klhůfek – Sihvonen, Přikryl, Jenyš – Berger, Číp, Lichanec.

Poslední vzájemný zápas

32. kolo: Dukla – Vsetín 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 32. Pořízek (Bilčík, Chvátal) – 28. Berzinš (Smetana, Rob), 51. Klhůfek (Voženílek, Hořanský), 60. Hořanský. Rozhodčí: Jaroš, Valenta – Horažďovský, Kotlík. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1495. Střely na branku: 31:21. Zblokované střely: 7:5. Vhazování: 30:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.

Dukla: Beran – Bilčík, Chvátal, Kolář, Dundáček, Jáchym, Vala, Kočí – Chlubna, Miškář, Brož – Harkabus (A), Skořepa (C), Jungwirth – Křehlík, Handl, Pořízek – Cachnín, Juda, Tecl.

Vsetín: Zhukov – Smetana (A), Krajčík, Němec, Jenáček, Voženílek, Ondračka – Klímek, Berzinš, Rob (C) – Hořanský, Bláha, Klhůfek – Berger, Přikryl, Sihvonen – Pětník, Štefka, Vítek (A).

V posledním vzájemném utkáni sice Dukla dokázala smazat náskok 0:1 a vyrovnat, ale Vsetín rychle odpověděl vítěznou brankou. Ve třetí části se Jihlavští marně drali za vyrovnáním a přes výborného Maksima Zhukova už branku nevstřelili. Naopak Valaši trefili prázdnou klec a vyhráli 3:1. Foto: Nela Dittrichová.

45. kolo Chance ligy, sobota 4.2.

HC Slavia Praha – SC Marimex Kolín (15:00)
LHK Jestřábi Prostějov – PSG Berani Zlín (17:00)
VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek (17:00)
HC Baník Sokolov – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
HC Stadion Litoměřice – DRACI PARS ŠUMPERK (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dynamo Pardubice B (17:30)

Dohrávky

4. kolo, pátek 10.2.: HC RT TORAX Poruba 2011 – HC ZUBR Přerov (17:30)
24. kolo, sobota 11.2.: HC Baník Sokolov – HC Stadion Litoměřice (17:00)

46. kolo Chance ligy, pondělí 13.2.

Předehrávka, neděle 12.2.: PSG Berani Zlín – SK Horácká Slavia Třebíč (15:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Baník Sokolov (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Slavia Praha (17:30)
DRACI PARS ŠUMPERK – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC ZUBR Přerov (18:00)
HC Frýdek-Místek – SC Marimex Kolín (18:00)