Jízda ročníku 2013 nekončí...

05.02.2023 / Robert Kohn

Necelý týden po úspěchu v Itálii odcestoval tým Dukly ročníku 2013 na další významný turnaj. Tradiční Winter Hockey Days v Plané nad Lužnicí loni jihlavský celek ovládnul, a tak letos dorazil se dvěma změnami v sestavě jako obhájce loňského prvenství s chutí poprat se o „zlato“ vytištěné na 3D tiskárně.

Turnaje se opět zúčastnilo 12 týmů rozdělených do dvou skupin, ve kterých hrály týmy každý s každým na 3 x 12 minut a po každém zápase následovala série pěti samostatných nájezdů. Každá třetina i nájezdy byly hodnoceny 2 body za vítězství, případně 1 bodem za remízu. Vedle Dukly byly do A skupiny nalosovány týmy Slavia Praha, Baník Sokolov, Lev Slaný, Meteor Třemošná a „domácí“ Tábor. V B skupině se o semifinálovou účast utkaly týmy Orli Znojmo, Benátky nad Jizerou, Hvězda Praha, Rytíři Kladno, Střelci Jindřichův Hradek a Mountfield Hradec Králové. Na představení účastníků se můžete podívat na následujícím odkazu Winter Hockey Days.

Dukla začala v sobotu pouť turnajem s celkem ze Slaného, se kterým se první třetinu oťukávala, ale v dalších dvou už se mladící rozjeli a zápas tak skončil výsledkem 0:0, 5:1, 7:0 a na nájezdy 2:1. Po skončení zápasu si malí Dukláci posedali na led stejně jako A tým a čekali na klasiku „Ta jihlavská...“! To ještě netušili, že si stejně jako teď, posedají ještě šestkát..

Dalším v cestě byl celek z Třemošné, který ale nekladl žádný zásadní odpor 6:0, 8:0, 7:2 a v nájezdech uspěli všichni vybraní hráči 5:1. Sobotní program uzavřel obhájce vítězství s celkem z Tábora 9:2, 11:3, 5:0 a na nájezdy 4:2.

Ještě během sobotního programu se jihlavské mládí zúčastnilo dovednostních soutěží. V přesnosti střelby atakoval vítězství Mikuláš Kohn, nakonec se ale musel sklonit před borcem z Třemošné. Disciplína stickhandling už byla o poznání úspěšnější a o vítězství se podělili 4 hráči, z toho dva byli hráči Jihlavy - Patrik Paška a Mikuláš Kohn. Následovala ještě soutěž o nejrychlejšího bruslaře a tam uteklo vítězství Vítkovi Drdlovi jen o setinky. Každopádně Dukla byla jediným týmem, kde všichni hráči napasovali svůj čas pod 18 vteřin a nezaostal ani „Bourýsek“ v soutěži gólmanů, kdy si „dosprintoval“ pro titul nejrychlejšího gólmana turnaje.

Neděle slibovala daleko dramatičtější průběh než předchozí den. Výhrou nad Baníkem Sokolov (6:2, 4:1, 2:1, v nájezdech okusili chlapci poprvé hořkost porážky 0:2) si Dukla pojistila účast v semifinále. Do zápasu se Slávii už mohla jít s klidem. Jediným neklidným souborem tak byli rodiče pražských ratolestí, kteří prohru neunášeli a nejenže častovali sudího peprnějšími výrazy, ale docházelo k drobným slovním výměnám i na tribuně. Narozdíl od loňska už se to oběšlo bez fyzických výpadů, a tak si Dukla připsala výhru nejen na ledě 6:2, 3:2 a 2:1 (jen v nájezdech přenechali 2 body soupeři po prohře 2:3), ale i v hledišti. Ještěže si Dukla sebou vozí borce z řad policejního sboru, který umí včas zakročit a vždycky rád pomůže i ochrání.

A pak už se začal lámat chleba. Zamotaná skupina B přinesla překvapivé výsledky, a tak se v odpoledním semifinále utkaly týmy Střelci Jindřichův Hradec se Slavií Praha a na Duklu vyšli Rytíři z Kladna.

Dukla se poprvé dostala do situace, kdy v zápase prohrávala, ale ani to jí nezastavilo a po vítězství 11:8 postoupila po roce opět do finále, ve kterém jí čekal tým z Jindřichova Hradce, který poslal Slávii do boje o bronz.

Střelci ve finále ukázali, že se s mládeží v Jindřichově Hradci pracuje velmi dobře a ještě 3 minuty před koncem vedli o 2 góly.

Pak ale Dukla zabrala a díky dvěma gólům srovnala stav zápasu na 6:6. To neunesl jeden z hráčů soupeře a velmi hrubým způsobem „sundal“ Havlise, který nebyl po pádu schopen jet nařízený nájezd. Tak se k puku postavil Vojta Lorenc a s klidem sobě vlastním poslal Duklu do vedení 7:6. Tenhle gól Dukláky nakopnul a vzápětí přidali další dva góly. Hosté už jen snížili na 9:7 a po závěrečné siréně vypukla euforie. V podstatě prohraný zápas dokázali borci ve vínovo-žlutých dresech vybojovat a obhájit tak loňské zlato.

Soupiska Dukly Jihlava: Lukáš Bourek, Vítek Drdla, Albert Havel, Šimon Kodýtek, Mikuláš Kohn, Vojtěch Lorenc, Matyáš Mach, Patrik Paška, František Tomáš, Štěpán Štancl

Velkou zásluhu na výsledku nesl i trenérský tandem Jan Lorenc a Petr Bourek, kterému tak patří velké díky. Kluci si opět užili další velký turnaj, už čtvrtý v řadě...

Po vítězstvích na předvánočním turnaji v Chomutově, na vánočním turnaji v Soběslavi a po parádním představení v Itálii tak na krk pověsili další zlato.

A protože turnaj byl velmi kvalitní, tak i zde lovila Dukla soupeře pro náš tradiční Turnaj o pohár primátora, který se uskuteční na jihlavském zimáčku letos v dubnu.