Těší mě, s jakým přístupem přišel Václav Karabáček do Dukly, říká sportovní manažer Tomáš Vrábel

07.02.2023 / Daniel Lhotský

Po konci přestupového období jsme si povídali se sportovním manažerem Dukly Tomášem Vrábelem. Ten přiznal, že Dukla chtěla do týmu před uzávěrkou přestupů přivést s podporou partnerů ještě jednoho hráče, tento příchod ovšem nevyšel. Zároveň je ale velmi spokojený s poslední posilou Jihlavy z Českých Budějovic – Václavem Karabáčkem. „Přišel s velkou chutí, chce vyhrávat a chce nám pomoci, abychom sezonu vrátili do lepších kolejí a aby byla úspěšná,“ pochvaluje si útočnou posilu.

V týmu několik dní před uzávěrkou přestupů došlo k velké výměně: Karabáček na hostování do Jihlavy a Čachotský na zbytek sezony do Motoru. Jak jste s Václavem Karabáčkem spokojený? Povedla se tato výměna?

„Venca Karabáček nás výrazně posílil, jednoznačně je to nadstandartní prvoligový hráč. Velmi mě těší, s jakým přístupem přišel, chce hrát, je natěšený. Vůbec to nebere jako nějakou degradaci. Přišel s velkou chutí, chce vyhrávat a chce nám pomoci, abychom sezonu vrátili do lepších kolejí a aby byla úspěšná. Nechci ho srovnávat s Tomášem Čachotským, to v žádném případě. Ale pokud se bavíme čistě o Vencovi, tak zatím velká spokojenost, ať už s tím, co předvádí na ledě, s tím, jaký má přístup. Máme z něj velmi dobrý dojem. Z Motoru nám navíc často vypomáhal Ondra Kachyňa, máme možnost povolat víceméně kdykoli Matěje Tomana a působí tu Tomáš Chlubna. Do toho, co fanoušci nevidí, má to i přes takový počet hráčů finanční přínos pro Duklu.“

Měla Dukla ještě před koncem přestupového okna nějakého hráče v hledáčku?

„Měli jsme v hledáčku Tomáše Gumana, který má zkušenosti s extraligou i první ligou. O něm jsme byli přesvědčení, že by byl posilou. Vracel se ze zahraničí a stáli jsme o něj. Bylo to namyšlené tak, že by to klub finančně velmi málo zasáhlo, protože jádro sponzorů nám bylo připravené pomoci. Za to bych chtěl firmám Emro, Andone a Agrotrans moc poděkovat. Bohužel to nevyšlo. Tomáš se rozhodl vrátit tam, kde sezonu začal. U Litoměřic má navíc rodinné zázemí.“

Když se podíváme celkově na trejdy v Chance lize nebo na trase Tipsport extraliga – Chance liga, který byl podle vás nejzajímavější?

„Nechtěl bych komentovat výměny, příchody nebo odchody jiných týmů, to mi nepřísluší.“

V Dukle působila řada hráčů z extraligy, brankář Neužil, obránce Kachyňa a útočníci Chlubna s Fronkem. S kým můžeme počítat do závěru sezony a do vyřazovacích bojů?

„Svazuje nás pravidlo, které říká, že pokud hráč na střídavý start nastoupí po 15. únoru v extralize, už nemůže nastoupit v 1. lize. Jirka Fronk je na hraně sestavy v Litvínově a není moc pravděpodobné, že u nás sezonu dokončí. Kuba Neužil je stabilní dvojka v Liberci a Ondra Kachyňa v základní sestavě Českých Budějovic. Trochu jiná je situace u Tomáše Chlubny, kdy Budějovice přivedly útočníka, z hostování se jim vrátil Zdeněk Doležal, navíc další se jim uzdravují."

Jaká je ohledně situace ohledně zraněných hráčů Otakara Šika a Filipa Semana? O Šikovi již víme, že by se měl vrátit do tréninku. Kdy by mohl znovu naskočit do zápasu? Je vůbec reálné, aby se ještě stihl vrátit Filip Seman?

„Ota Šik se ve čtvrtek vrátil do tréninku a návrat do sestavy bude čistě na něm a jeho pocitu. Nechceme to uspěchat, protože vynechal dlouhou dobu, hodně kilo svalové hmoty shodil, takže si to Ota bude řídit sám. Počítáme s horizontem minimálně dvou týdnů, ale je to jen odhad, záleží, jestli se Ota bude cítit dobře a bude mít sebevědomí do zápasu. Co se týče Filipa Semana, tak tam to nevypadá moc dobře.“

Sledujete pravidelně zápasy juniorky? Je šance, že by některý z juniorů mohl nastoupit do konce základní části nebo ve vyřazovacích bojích v A-týmu?

„Určitě. Sledujeme juniorku a i dorost pečlivě. Jsou tam hráči, kteří si šanci zaslouží. Tak, jak dostali příležitost Marek Chvátal, Martin Matějíček, či Jonáš Jungwirth, tak víme o dalších, kteří si říkají o šanci. Juniorka podává v soutěži dobré výkony a hráči si říkají o nominaci do A – týmu.“