Jak se těší jihlavští mladíci na reprezentační turnaje?

06.02.2023 / Natálie Poláčková

Během reprezentační přestávky se konají turnaje všech reprezentací. V každé z mladistvých má Dukla svého zástupce, tři obránce a jednoho gólmana. Za U20 nastoupí Matěj Vovsík, za U18 Martin Matějíček, za U17 Adam Ošmera a za U16 Ondřej Štěbeták.

Matěj Vovsík (obránce)

Kromě nynějšího turnaje ve Finsku se Matěj Vovsík zúčastnil již jedenácti zápasů za reprezentaci. Osm z nich odehrál za U18 a tři z nich na Turnaji pěti v Porubě. „Těším se na to asi stejně jako na každou repre akci. Myslím si, že to bude hodně podobné,“ sdělil své pocity o reprezentační akci U20. A co řekl ke svým spoluhráčům? „Kluky znám, často proti sobě hrajeme anebo jsme se potkali na předešlých akcích.“ Ačkoliv už má juniorský bek nějakou zkušenost s reprezentací, tak stále zastává názor, že mu každý další reprezentační zápas může přinést něco nového. „Pokaždé je to parádní zkušenost, takže mi to do budoucna pomůže,“ usmívá se Vovsík.

Kromě Matěje Vovsíka se do nominace na turnaj U20 dostal také útočník jihlavské juniorky Jonáš Jungwirth. Ten však nakonec nemohl odjet kvůli zranění kolene. „Mrzí mě to. Je to škoda, je dobré mít tady dobrého kámoše, se kterým můžeme vše probrat a pomoct si,“ popsal Vovsík své pocity ohledně „Jumby“.

Martin Matějíček (obránce)

Podobně jako ostatní reprezentace, měla i U18 kemp a turnaj. Na tom se jim povedlo porazit všechny soupeře a získat zlato. Je proto jasné, že se o to pokusí i nyní. A jak moc se změnila nominace oproti poslednímu kempu? „Od Vánoce se nominace moc neliší, některá jména přibyla, jiná naopak. Rozhodně tam ale jedeme udělat další úspěch,“ věří ve svůj tým Matějíček. Také jihlavského beka by stejně jako ostatní hráče zajímalo, s kým bude v zápasech tvořit obrannou dvojici. „Dopředu bohužel nevím, dozvím se až na místě, ale rád hraju se všemi.“ Také on se shoduje s ostatními reprezentanty z Dukly. Myslí si, že by mu do mohlo pomoci dostat více šancí v A-týmu? „Určitě mi to dá další zkušenosti, které bych si mohl přenést do Jihlavy a využít je v juniorském i dospělém hokeji, ale nezaručí mi to více šancí v Áčku,“ hlásí Matějíček.

Adam Ošmera (obránce)

V minulé nominaci U17 byl Ošmera mezi náhradníky a do konečného výběru se nedostal ani přes zranění jednoho z hráčů. O to větší radost mu zajisté muselo udělat to, že už to nyní vyšlo. „Určitě mi to udělalo velkou radost.“ V letošní sezoně se Adamu Ošmerovi daří i bodově. Ve 28 zápasech zatím získal 21 bodů a patří tak do pětice nejproduktivnějších hráčů dorostu, což ho odděluje od ostatních beků jihlavského celku. „Budu se snažit hrát tak, jak umím a snad to půjde zopakovat,“ doufá Ošmera také v body na turnaji. Kromě bývalého spoluhráče, Adam Veselského, nemá Ošmera jiného hráče z Dukly, který by s ním byl v nominaci. Proto se musel se zbytkem celku seznámit. „S klukama jsem se seznámil rychle. Některé jsem vůbec neznal a s některými jsem se znal už před tím,“ říká o svých reprezentačních spoluhráčích.

Ondřej Štěbeták (gólman)

Reprezentace je pro mnoho hráčů velkou příležitostí získat nové zkušenosti. Své o tom ví i dorostenecký gólman. „Vím, že to pro mě bude určitě velká zkušenost, takže ano – je to příležitost posunout se dál tím, že zjistím na čem dále pracovat,“ hlásí, co by mu mohlo pomoct. „S většinou kluků se potkávám v soutěži, takže tady není nikdo, koho bych viděl poprvé. S pár klukama se znám i víc z různých kempů, když jsme byli mladší,“ říká o svých spoluhráčích v reprezentaci U16.

Reprezentace do šestnácti let měla sraz v pondělí před turnajem tří zemí v Novém Jičíně a Kopřivnici. Zde nastoupí proti Švédsku a Finsku. Jak popsal Štěbeták svůj první den na kempu? „Po prvním dni vidím, že máme skvělou partu, takže když je potřeba něco řešit, tak se dohodneme, jak s klukama, tak s realizačním týmem,“ hlásí před svým debutem v národním týmu.