Dorostu startuje play-off. Chceme všem dokázat, že na to máme, hlásí Nosek

09.03.2023 / Natálie Poláčková

Po jihlavském A-týmu rozehrají play-off také dorostenci, kteří v osmifinále vyřazovacích bojů narazí na Třinec. Série hraná na dva vítězné zápasy startuje v pátek ve Slezsku, v neděli se Dukla představí doma. Nejen o play-off se rozpovídal útočník dorostu Rostislav Nosek.

Dukle jen o bod unikla skupina o pořadí v play-off. V tabulce o vyřazovací boje se Jihlava zvedla a díky svým výkonům se umístila na druhé příčce. Třinec skončil v základní části na první příčce skupiny C, v tabulce o pořadí ve vyřazovacích bojích se zařadil mezi trojici nejlepších celků i díky devíti výhrám v řadě. Vzhlede k tomu, že Třinec má v týmu spoustu reprezentantů, tak pro jihlavský celek nebude hra vůbec jednoduchá.

Nejlepším střelcem jihlavského týmu je útočník Vít Macek, který si ve 36 zápasech připsal celkem 38 bodů. Na páté příčce se nachází Rostislav Nosek s 24 body. V hostujícím celku je na první místě kanadského bodování útočník Šimon Pohludka, který s 41 body uniká svým spoluhráčům. Třinecký brankář Jakub Milota je nejlepším gólmanem celé extraligy dorostu s úspěšností 94,74%.

Rostislav Nosek: Hlavně bych chtěl ten týmový výkon

Jak zatím hodnotíš průběh sezony?

Hodnotím jí pozitivně, dostali jsme se do play-off. Začátek teda nebyl úplně ideální, ten rozjezd byl pomalejší, ale postupem čase se hra i výkon vylepšily a teď by řekl, že u hrajeme celkem dobý hokej.

V základní části vám chyběl jediný bod na to, abyste mohli postoupit do té vyšší skupiny. Co vás na tom mrzelo nevíce?

Mrzelo nás, protože v některých zápasech jsme vlastně zbytečně ztratili body. Ať už to bylo s Hradcem, kdy jsme vedli 4:1 nebo když jsme vyhráli s Brodem až po nájezdech. Byly to pro nás zbytečně ztracené body, které nám potom chyběly. Mohli jsme jít rovnou do play-off.

Máte něco, co se vám v těch zápasech základní části nedařilo a čeho se teď chcete vyvarovat?

Řekli jsme si, co si musíme pohlídat posledních dvacet minut, a ne že během nich ztratíme zápas. Ztratit tříbrankové vedení, bylo to tak, že jsme to podcenili třetí třetinu a dopadlo to takhle. Další věc, co jsme řešili je využívání šancí, máme šanci, ale nedáme z toho gól.

V té druhé skupině už se vám dařilo o něco více, než v základní části. Změnili jste něco?

Nic moc jsme nezměnili, ale dařilo se nám více v to zakončení, že jsme konečně v nějakých zápasech začali dávat více gólů a hráli jsme více aktivní hokej, že jsme soupeře dostávali pod tlak a nenechali jsme ho hrát.

Je nějaký soupeř, který tě v té skupině o účast v play-off překvapil? Pokud ano, tak čím?

Překvapil mě asi Litvínov, který nehraje špatný hokej. Hraje hodně rychle, ale i přes to že to není špatný tým, tak jsou na spodní části tabulky a teď budou hrát o baráž, což mi přijde takové jako nevím no. Nehráli vůbec špatně, a i přes to jsou takhle nízko. Pak ještě Hvězda, která hrála také rychlý hokej, hodně bruslili a bylo docela těžké se jim vyrovnat v té rychlosti.

Máte něco, co byste v play-off chtěli dělat lépe než při těch zápasech předtím?

Vždycky je něco, co můžeme udělat lépe. V našem případě to budou asi oslabení, mámě zbytečně moc vylučovaných a tím pádem i zbytečně moc oslabení a v posledních zápasech se o to snažíme, nefaulovat tolik.

Přeci jenom Třinec je vcelku silný soupeř, myslíš si, že máte na to je porazit?

Tak hrát se dá s každým, nevidím důvod, proč bysme s tímhle týmem nemohli hrát vyrovnaný hokej a porazit ho. Sice do zápasu půjdeme spíše jako outsideři, ale máme zase velkou motivaci. Tu spodní skupinu jsme hráli dobře, vydrželi jsme nahoře té tabulky. Myslím si, že všem můžeme ukázat, že na to máme a hrát o vyšší příčku než být vyřazení v prvním kole play-off.

Máte nějakou motivaci/cíl čeho chcete dosáhnout?

Když bych to řekl za celý tým, tak chceme všem dokázat, že na to máme, že nejsme tak špatní. A že můžeme hrát i proti silným soupeřům, že i přes to můžeme postoupit dál.

Je něco, co třeba v play-off budete s klukama dělat jinak oproti normálním zápasům?

Teď na play-off jsme se s klukama domluvili, že si na vlasech uděláme blonďatý melír a na zápasy budeme chodit/jezdit v sakách. Chceme vypadat kapku týmově, tam kam pojedeme.

V průběhu sezony vám z týmu odešlo několik hráčů, kteří vám zajisté pomáhali . Bereš to ty osobně jako nějaké oslabení vašeho týmu?

Kluci, kteří nám odešli, tak nehráli špatný hokej. Byli to dobrý spoluhráči, to že odešli je jenom jejich věc. Pro ten tým to určitě nějaké oslabení bylo, ale řekl bych, že jsme se s tím popasovali celkem dobře a dokázali jsme postoupit i bez nich. Jenom doufám, že v tom budeme i nadále pokračovat a dostaneme se ještě dál.

Máte dlouhodobě zraněného Pražiho, v posledních dvou zápasech k němu přibyl Fialka. I přes to vás přišli na zápasy podpořit, pomáhá vám to třeba nějak?

Pomáhá to hlavně týmu na psychice, protože i přes to že jsou třeba zranění ty kluci, tak i s tím, že třeba nejsou z Jihlavy a dojíždí, tak to ukáže, že za námi stojí a přijedou se podívat a podpořit nás. Ukáže to týmovost toho týmu a pro hrající hráče to je podpora.

Je něco, co bys vzkázal klukům do kabiny? Případně i fanouškům?

Ať makáme dál, hrajeme hokej, který umíme a musíme doufat, že se nám to povede a postoupíme co nejdál. A fanouškům bych vzkázal, ať nás přijdou podpořit a fandit nám.

Co vám potom postupu řekli trenéři?

Že jsou rádi, že jsme se dostali do play-off, což byl cíl sezony. Teď je důležité nepřestat hrát a nevypadnout z toho. Pokračovat v tom nasazení, hrát náš hokej a soupeře nenechat vydechnout, abychom makali pořád dál a nepřestali jsme.

V bodování patříš mezi ty lepší hráče týmu, chtěl bys v tom pokračovat i při play-off?

Budu se v tom snažit pokračovat, ale ty moje body nejsou jen moje zásluha. Je to zásluha celého týmu, je mi jedno, jestli týmu budu moct pomoct body nebo jinak. Hlavně bych chtěl ten týmový výkon, abysme postoupili a budu dělat všechno proto, aby to tak i bylo.