Teď jsme na tom psychicky lépe než Třinec a věříme si, hlásí Vildomec s Kytkou

13.03.2023 / Natálie Poláčková

Dorostenci odehráli již dva zápasy v rámci osmifinále. Ačkoliv se v pátek dostal do vedení série Třinec, tak v neděli se podařilo Jihlavě po nájezdech srovnat. Týmy tak čeká poslední zápas, který rozhodne o všem. Za zápasy se ohlédl bek Matěj Vildomec a útočník Daniel Kytka.

Páteční zápas se hrál v Třinci, ten dorost nakonec i přes vyrovnaný boj prohrál 1:2. Nedělní utkání v Jihlavě na tom bylo dost podobně, jen s tím rozdílem, že tentokrát už ho Dukla dotáhla do vítězného konce. „Hráli týmově, makali jsme. Hodně jsme šlapali jak dozadu, tak i dopředu. Byli jsme hodně vylučovaní, což bychom měli do dalších zápasů vylepšit. Hlavně teda tu disciplínu a více se tlačit do brány,“ říká Daniel Kytka. Třinec byl v osmifinále jasným favoritem, s čímž počítali i jihlavští dorostenci. V průběhu dvou zápasů se však ukázalo, že to tak úplně nebude. „Štebi nás držel celou dobu a oni nic moc nepředvedli. Čekali jsme, že budou lepší, ale my jsme předvedli dobrou obranu,“ hlásí Matěj Vildomec.

Právě druhý zápas na ledě Jihlavy rozhodly až samostatné nájezdy. V sedmé sérii prostřelil Ondřeje Štěbetáka hostující Šimon Pohludka. Bylo jasné, že Matěj Vildomec musel dát, jinak Dukla v osmifinále končí. „Pod tlakem jsem byl, musel jsem ho dát, abychom pokračovali. To se nakonec splnilo a spadlo to ze mě.“ Po něm trvalo dalších pět sérií, než znovu padl puk za brankovou čáru. Tentokrát už to byl pro jihlavský celek velký důvod k radost. „Byl jsem pod velkým tlakem, ale věděl jsem, že už se jelo hodně nájezdů. Buď že ho dám nebo se jede znovu, tak jsem to zkusil a vyšlo to,“ říká střelec vítězného nájezdu Daniel Kytka. Ačkoliv se Dukle v zápase dařilo, tak již od základní části má problém s počtem vylučovaných hráčů. V sezoně to pro ní znamenalo hned několik zbytečně ztracených bodů, které jí bývale mohly zajistit přímý postup do play-off. „My jsme si řekli, že zlepšíme to oslabení, ale když si vzpomenu na ten zápas v Třinci, tak tam, jsme měli snad deset oslabení. Myslím si, že tohle se zlepšilo, teď jsme měli už jen dvě, tak uvidíme, co bude dál,“ říkají shodně oba hráči.

Vzhledem k tomu, že se favorizovanému Třinci nedaří tolik, jak by všichni čekali, tak to zajisté musí mít dopad i na psychiku hráčů, především těch třineckých. „My si věříme, teď jsme na tom podle mě psychicky lépe než Třinec a doufáme, že teď pojedeme na vítězné vlně až do finále. “ Jedním z důvodů, proč si všichni mysleli, že bude mít Třinec výhodu byl i brankář Jakub Milota, který je nejlepším brankářem celé dorostenecké extraligy. „Je hodně slabý na lapačce, takže kolem lapačky to dávat, jinak zatím nic,“ říká Kytka. A co by vzkázali dorostenci svým spoluhráčům do kabiny? Na tom se opět oba dva shodli. „Ať pořád hrajeme stejně jako jsme hráli do teď, makáme a hlavně ať je to bez faulů.“