Nejtěžší zápasy, které jsem měl možnost odehrát, říká o startu v extraligovém play-off Fabien Kočí

27.03.2023 / Daniel Lhotský

Zatímco většina hráčů A-týmu Dukly dostala po vyřazení ve čtvrtfinále volno a začala se pomalu připravovat na novou sezonu, obránce Fabien Kočí ještě dostal na příležitost zabojovat na ledě. Extraligová Olomouc, ve které Kočí nastoupil už na přelomu roku, dala šanci perspektivnímu obránci Dukly v nesmírně těžké sérii proti vítězi základní části z Pardubic. Ve dvou zápasech sice nedostal příliš mnoho času na ledě a neposbíral ani jeden kanadský bod, nasbíral ale cenné zkušenosti proti nejlepším hráčům ligy. „Byl to zážitek a skvělá zkušenost do budoucna, za kterou jsem rád,“ cenil si šance od extraligového týmu.

Stejně jako ostatní hráči Dukly zažil Kočí v sezoně něco úplně nového. Vzhledem k plánované výstavbě nové haly musely týmy Jihlavy na každý zápas dojíždět do okolních měst. Sezonu navíc ke konci roku 2022 A-týmu značně zkomplikovala rozsáhlá marodka. „Sezona byla složitá a v mnoha ohledech jiná, než jaké jsem doposud zažil. Poprvé jsem zažil tolik balení na zápas, ale postupem času jsme si na to zvykli. Co se týče sportovní stránky, bylo to jako na houpačce, byly měsíce, kdy nám to klapalo, byli jsme zdraví, vyhrávalo se, pak ale přišla zranění a prohry. Na konci základní části si myslím, že jsme ukázali, že jsme mohli být daleko výš v tabulce, než jsme v lednu byli, že tým měl kvalitu a týmového ducha,“ hodnotil průběh základní části Fabien Kočí.

Po vítězné sérii v závěru základní části se chtěl tým opět probojovat co nejdále. Týmu se však nedařilo proměňovat šance, což zpětně Kočí viděl jako bolest A-týmu v celé sezoně. „Play-off jsme neodehráli vůbec špatně, se Slavií jsme prošli na dva zápasy, což jsme chtěli i kvůli odpočinku, a to se nám taky podařilo. Se Vsetínem to byla vyrovnaná série, bylo to vždy o jedné chybě, o jednom gólu. Měli jsme smůlu na proměňování šancí, což bylo celou sezonu, a to nás taky stálo tu sérii. Jinak co se týče hry a herního projevu, hráli jsme velmi dobře, jen tomu chyběly góly a to štěstí, které se přiklonilo Vsetínu,“ viděl jako hlavní příčinu vyřazení ve čtvrtfinále.

Už na konci loňského roku Kočí poprvé dostal šanci v extraligové Olomouci. Po 26. prosinci byl ovšem hokejový program vskutku nabitý a Fabien Kočí nastoupil během čtyř dnů do čtyř zápasu. „Bylo to těsně po Vánocích, byl jsem odpočinutý a najezený, takže jsem měl z čeho brát,“ říkal s úsměvem. Okamžitě ale dodal, že se s podobnou situací nesetkal poprvé a dokázal se s náročným programem vypořádat. „Nebylo to ale nic, co by se nedalo zvládnout, takové věci se neodmítají a naštěstí jsem byl zvyklý z loňského roku z Havířova, kdy jsem takhle podobně hrál za juniory a muže. Navíc trenéři přizpůsobili některé věci, abych si odpočinul a nebyl zavařený na další zápas.“ Během rozhovoru zároveň přiznal, že mu během působení v Olomouci pomohla přítomnost Matouše Menšíka a Lukáše Mareše, se kterými se už znal z Dukly. „Ano a celkem dost. Já se vždy stydím a jsem nervózní z nového kolektivu a seznamování, takže jsem rád, že jsem tam alespoň někoho znal a nebyl v rohu sám.“

Po vyřazení Dukly ve čtvrtfinále dostal Kočí telefonát z Olomouce a musel řešit příjemné starosti. „Vůbec jsem to nečekal, byl jsem už ve škole a domlouval si věci k maturitě a najednou telefon a zítra v Olomouci. Byl to obrovský rozdíl. Co se týče kvality, nejtěžší zápasy, které jsem měl možnost zatím odehrát. Jejich kvalita, už podle jmen na soupisce, je enormní. Byl to zážitek a skvělá zkušenost do budoucna, za kterou jsem rád,“ pochvaloval si šanci ve čtvrtfinále play-off. Řada fanoušků vnímá Pardubice jako hlavního favorita na zisk titulu. Jak to ale vidí sám Kočí? „To je těžké říct, protože play-off je o týmu, ne o jedincích. Kdo se díval na zápasy proti Olomouci viděl, že měli jisté problémy a ty zápasy už budou jenom těžší. Mají velikou kvalitu, ale mým favoritem na zisk titulu v tuto chvíli nejsou.“