4:3sn
(2:1, 1:0, 0:2 - 0:0)

Důležitý bod! Junioři zvládli klíčové nájezdy a srovnali stav semifinále

05.04.2023 / Natálie Poláčková

Ve čtvrtém semifinále proti Třinci šlo Dukle o hodně, Oceláři totiž vedli v sérii 2:1 na zápasy a z Jihlavy si mohli přivézt domů mečbol. Podobně jako ve třetím zápase i tentokrát se trefil hned v úvodu Třinec, Menšík ovšem zvládl velmi rychle vyrovnat a o necelou minutu později Kravec navýšil na 2:1. Těsně před koncem druhé třetiny Sojka přidal třetí branku a pro Jihlavu zápas vypadal velmi dobře. Proti byl ale hostující Haas, který nejprve dostal Oceláře na dostřel a pouhých šest vteřin před koncem třetí třetiny vyrovnal. Po bezbrankovém prodloužení nakonec musely rozhodovat až samostatné nájezdy. V nich se definitivně rozhodlo už ve druhé sérii, kdy na gól Jonáše Jungwirtha nikdo z hostů nedokázal zareagovat. Dukla tak vyhrála 4:3 po nájezdech a s jistotou se ještě jednou představí v semifinále doma.
05.04.2023 17:00, DHL Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Vandas, Chvátal, Číhal, Ludvík, Vovsík, Šabatka, Tomšík – Coufal, Modl, Menšík, Klapica, Jungwirth, Kuprijanov, Valach, Rauš, Kravec, Broš, Sojka, Straka
4

HC Oceláři Třinec

Král (od 4. nájezdu Klimek) – Kareš, Buják, Hrůzek, Andrle, Kremnický, Pospíšil, Volas – Gerych, Moškoř, Šutý, Pánek, Haas, Spěváček, Bartoš, Cedzo, Ramik, Hlávka, Šilar, Kozlík
3
Branky a nahrávky: 6. Menšík (Jungwirth, Vovsík), 7. Sojka (Coufal, Kravec), 40. Sojka (Kravec, Chvátal), rozh. náj. Jungwirth – 4. Cedzo (Bartoš, Spěváček), 42. Haas (Cedzo, Spěváček), 60. Haas (Ramik, Šilar). Rozhodčí: Barek, Bernat – Roischel, Roupec. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 194. Střely na branku: 50:45. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Zápas měl rychlý úvod, v podobě branky Třince, kdy Adam Cedzo dostal kotouč za záda Maláče. Hostující forvard se zmocnil kotouče odraženého od brusle jeho spoluhráče. Dvě minuty na to bylo srovnáno, na jihlavské straně se prosadil Matouš Menšík, který po přihrávce od Jungwirtha poslal puk k břevnu. Trvalo pouze minutu a Dukla vedla 2:1 poté, co se Adam Sojka ujal puku před bránou a zametl ho pod betony Krále.

Do větší šance se dostali hosté až v 15. minut v průběhu přesilovky. Cedzo byl sám před bránou, nahrál Volasovi, který mohl trefovat prázdnou klec, což se mu nepovedlo. Do konce třetiny měla také Dukla šanci na početní výhodu, dokonce dvakrát, ani jeden pokus nevyužila.

Od začátku druhé třetiny se oba celky snažily držet na puku, což se jim po chvílích dařilo. K akci se ale dostal až Kareš, jehož pokus o vyrovnání Maláč odmítl. Třinec dostal početní výhodu, ta jim trvala pouze šest vteřin a hrálo se ve čtyřech. Těsně před odchodem do šaten se z branky radovala znovu Dukla. Adam Sojka dostal puk do mezikruží odkud pálil až za záda Krále.

Naopak třetí část zahájili brankou hosté. Puk k pravé tyčce poslal Oskar Haas po přihrávce od Cedza. Znovu mohla získat Jihlava dvoubrankové vedení v přesilovce, v té nakonec málem sama inkasovala. Ramik ujel a vystřelil z pravého kruhu. Celé akci nakonec zabránil Číhal. Dlouho se nedělo nic zajímavého, tedy až do 57. minuty. Opět v oslabení ujel Ramik, tentokrát ho dohnal Chvátal. Hosté se drželi v útoku, kde se stále snažili vymyslet jakoukoliv akci, která by vedla ke srovnání. Už se zdálo, že zápas skončí ve prospěch Dukly, to však šest vteřin před koncem odmítl Oskar Haas. Ten se trefil z mezikruží poté, co mu přihrál Ramik z pravého kruhu.

Během prodloužení měl největší šanci na branku Menšík, když z kruhu pouze těsně minul třineckou branku. Zápas tak dospěl až do nájezdů, ihned první byla proměněná – na straně Jihlavy Sojkou, na třinecké Spěváčkem. Také Jungwirth se dokázal ihned poté prosadil, jeho soupeř už ne. Vzhledem k tomu, že následně puk za brankovou čáru dostal pouze Menšík, tak Dukla vyhrála v nájezdech. Ten rozhodující vsítil útočník Jonáš Jungwirth.

Ohlasy trenérů

René Mucha (HC Oceláři Třinec): Měli jsme solidní začátek utkání, kdy jsme šli brzy do vedení, ale pak jsme upustili z naší hry. Nevím proč, zkrátka jsme povolili, nechali jsme domácí rychle srovnat, následně otočit a vlastně jsme museli celý zbytek zápasu dotahovat. Ceníme si toho, že to tým nevzdal a to vyrovnání šest vteřin do konce jsme si zasloužili. Bohužel, rozhodující moment utkání byla určitě přesilovka v prodloužení, kterou jsme neproměnili a následně prohráli v dovednostní disciplíně. Série se stěhuje za vyrovnaného stavu k nám a další utkání bude velice důležité.

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Byly to nervy, ale takhle to v play-off chodí. Nějakým způsobem jsme se propracovali do vedení 3:1, pak jsme si nechali dát laciný gól na 3:2 a v závěru šest vteřin do konce na 3:3, což se stává i lepším týmům. Je potřeba uznat sílu soupeře, který je velice nebezpečný, dovede si se situacemi poradit. Snažili jsme se působit na kluky, aby věděli, že se nic neděje, máme tu prodloužení, hraje se dál. Říkali jsme si, kdybychom si během letní přípravy říkali, že tu 5. dubna budeme hrát prodloužení čtvrtého zápasu semifinále s největším favoritem soutěže, tak bychom asi už měli přestat pít. V tuto chvíli jsme byli nastavení správně, prodloužení jsme sehráli výborně, včetně parádně zvládnutého oslabení na konci. Na nájezdy jsme si věřili s Filipem Maláčem v bráně a byli tam kluci, kteří se sami hlásili, že by chtěli jet. Myslím si, že jsme si zápas zasloužili vyhrát a série pokračuje dál.