Mladší žáci se v Brně stali mistrem ČR

11.04.2023 / Jaroslav Wollmann

Jihlavští hráči ročníku 2011 a mladší zaznamenali skvělý úspěch, který se zapíše do historie jihlavského mládežnického hokeje k několika dalším předchozím triumfům! Po vítězství ve své skupině Žákovské ligy se ve dnech 7. -9. dubna zúčastnili Mistrovství republiky, které po celé tři dny hostilo Brno. V Hokejových halách dětí a mládeže se střetla republiková špička, kde bylo k vidění rovných 16 týmů z celé ČR. Mladíci Dukly zvítězili i ve finále a po závěrečném hvizdu tak mohli naplno vypuknout oslavy titulu MISTRA ČR v kategorii mladších žáků – GRATULUJEME !!!!

Vítězové skupin Žákovských lig a týmy na druhý či třetích místech byli rozděleni do čtyřčlenných skupin, ze kterých následně vzešel nekompromisní pavouk play-off. Hráči s ježkem na prsou svojí základní skupiny ovládli suverénně po výhrách 5:2 nad Mladou Boleslaví, 9:1 nad Klatovy a 14:0 s Chomutovem. Ve čtvrtfinále si žlutočervení poradili se Slavií Praha v poměru 5:1 a v následné semifinálové bitvě 2:1 s Hradcem Králové. Finálové klání se Spartou Praha ovládli svěřenci trenéra Tomáše Dzurika 3:1.


FOTO: Mistři ČR v kategorii mladších žáků pro sezónu 2022/2023
Horní řada: trenér Duben, S. Fink, Štefl, Rásocha, Horký, Duben, Matějka, Pešl, trenér Zápotočný.
Dolní řada: Kliment, Mareš, P. Fink, Kunc, Zápotočný, Lukáš, Kalců, Špejtek, hlavní trenér Dzurik, Koldová

Závěrečný turnaj o Mistra ČR

Dukla Jihlava - BK Mladá Boleslav 5:2
Branky a asistence Jihlavy: Kliment (Horký), P. Fink (S. Fink), Kliment (Horký), P. Fink (S. Fink), Kalců.
Tomáš Dzurik (Dukla Jihlava): Těžký soupeř ihned na úvod, kdy jsme se ovšem prezentovali velice dobrým výkonem a vstřelili brzo úvodní tři góly. Poté jsme si celý zápas soupeře nepustili na dostřel a dobře vstoupili do turnaje.

Dukla Jihlava - HC Klatovy 9:2
Branky a asistence Jihlavy: Rásocha, S. Fink (P. Fink), Horký (Kliment, Matějka), Kunc (Kliment), Duben, S. Fink (Matějka), P. Fink (Mareš), Lukáš, P. Fink (S. Fink).
Tomáš Dzurik (Dukla Jihlava): Pozdní večerní zápas, kdy jsme utkání končili až v 21h, nicméně v první polovině utkání jsme pokračovali v dobrém pohybu, pohledné hře a dostali se do několikabrankového vedení. V druhé části již oběma týmům docházeli síly a tempo společně s kvalitou hry šli dolů, kdy vysoké vedení již zůstalo nezměněno.

Dukla Jihlava - Piráti Chomutov 14:0
Branky a asistence Jihlavy: P. Fink (S. Fink, Mareš), S. Fink (P. Fink), P. Fink (S. Fink), Horký, Kalců (Horký), Kunc (Rásocha, Duben), Mareš (S. Fink, P. Fink), Horký, Štefl (Kalců, Horký), Špejtek (Lukáš), Horký (Zápotočný, Duben), Kliment, S. Fink (Kunc, Pešl), P. Fink (Špejtek).
Tomáš Dzurik (Dukla Jihlava): Neskutečný výkon druhého dne turnaje, kdy jsme na soupeře vlétli a v úvodních pěti minutách vstřelili čtyři branky! Po time-outu soupeře jsme nepolevili a po deseti minutách hry vedli 8:0 a bylo po utkání. Neskutečné ovšem pro mě bylo, že i za stavu 14:0 několik minut do konce se mohli kluci přetrhnou, abychom nedostali gól a hráli neustále na 110% - čímž jen potvrdili svoje skvělé charaktery a velikou možnost uspět ve vyřazovacích bojích.

Dukla Jihlava - HC Slavia Praha 5:2
Branky a asistence Jihlavy: S. Fink (Pešl, Štefl), P. Fink (Duben, Mareš), S. Fink, Mareš (P. Fink), Kalců (Horký).
Tomáš Dzurik (Dukla Jihlava): Někteří označovali zápas jako předčasné finále, jelikož Slavia měla spousty výborných hráčů, skvělé trenéry a prezentovali se krásným hokejem – turnajový pavouk nám zkřížil cesty již ve čtvrtfinále. Úvodních 10 minut bylo nahoru - dolů a oba týmy hrající ve vysokém tempu si vytvářely šance. Za stavu 1:1 došlo k rozbourání plynulé hry přesilovkami na obou stranách, přičemž v tyto momenty jsme začali mít více ze hry my a ujali se vedení 3:1. Následně jsme se po druhou polovinu utkání do soupeře zakousli a nedarovali mu metr ledu zadarmo, útočníci výtečně napadali či bekčekovali, obránci nám založili spousty útočných akcí či samotní měli výborné ofenzivní výpady a minutu po minutě nám rostlo sebevědomí, čímž jsme utkání jsme dovedli do vítězného konce.

Dukla Jihlava - MOUNTFIELD Hradec Králové 2:1
Branky a asistence Jihlavy: Duben (Rásocha), Horký.
Tomáš Dzurik (Dukla Jihlava): Semifinálová bitva začala takovým typickým play-off hokejem – bojovným bez výraznějších šancí a dobrou, aktivní defenzívou obou týmů. Nám se podařilo otevřít skóre bombou Štěpána Dubna od modré čáry po výtečné práci útočníků v předbrankovém prostoru. Hradec následně rychle otáčel hru a střílel z každé pozice – z rohů hřiště, od mantinelů, od modré čáry, my jsme naopak hráli více na puku, ale zbytečně ještě situace přehrávali. Po vyrovnávací brance soupeře to byl opravdu tuhý boj a bylo jasné, že rozhodne jedna chyba či povedená akce. Naštěstí se tak podařilo nám, kdy i po delším střídáním nám vítězný gól zařídil Standa Horký skvělou individuální akcí. Následně oba týmy před koncem zápasu ještě nastřelily tyč a nám se poté podařilo uhájit i soupeřovu power-play a dojít si pro toto velké vítězství.

Dukla Jihlava - HC Sparta Praha 3:1
Branky a asistence Jihlavy: P. Fink (S. Fink), Matějka (Kliment, P. Fink), Kalců.
Tomáš Dzurik (Dukla Jihlava): Finále jsme nezačali nejlépe a Sparta byla úvodních deset minut lepší – nešli nám nohy a z únavy či pod tíhou okamžiku odskakovali puky či jsme měli spousty zmatků v obranné hře. Paradoxně nám pomohl první inkasovaný gól, kdy od té doby jsme začali úroveň své hry zvedat. Tak jako velmi často nám v ten pravý moment pomohlo duo hokejových géniů dvojčat Finkových, kteří neskutečně vyřešili situaci 2 vs 2 a vstřelili nádherný vyrovnávací gól. Momentum zápasu bylo tak na naší straně a dokázali jsme jej využít, kdy svoje výborné výkony podtrhl prolomením střelecké smůly Eliáš Matějka. Následně se hra přelévala ze strany na stranu, kdy Sparta měla více střel, my naopak více vyložených šancí a zejména tři neproměněné samostatné nájezdy nás mohli mrzet. Opět ale podala fantastický výkon naše brankářka Verča a po vstřelení pohledného třetího gólu jedním z nejmladších hráčů na turnaji (Tobiáš Kalců, 12.12.2012) již neměla Sparta sil na zvrat a kluci si dokráčeli pro republikový titul.

Celkové hodnocení

Tomáš Dzurik (Dukla Jihlava): To, co kluci předváděli celou sezonu, se nedá nazvat jinak než fantazií! Tréninková morálka byla na vysoké úrovni, kdy drtivá většina tréninků byla ve výborném tempu či si kluci brali rady všech trenérů k srdci a přenášeli do utkání! V druhé polovině základní části jsme se museli vypořádat se sestavou bez dvou nejvýraznějších hráčů, kdy smekám před všemi hráči, že i tak dokázali neustále předvádět kvalitní výkony a prosazovat se i proti těžkým soupeřům! Jsem přesvědčen, že ostatní soupeři by bez dvou klíčkových hráčů toto nedokázali a kluci zaslouží maximální uznání! Závěrečný turnaj o Mistra ČR byl jen třešničkou na dortu, kdy se vše sešlo se vším – jak po zdravotní stránce, kdy jsme turnaj absolvovali v kompletní sestavě či dobrý vstup do turnaje, výkony brankářky, lídrů týmu i všech ostatních hráčů, kteří dokázali vždy v nějakém zápase v důležitých momentech přispět jak gólově, tak poctivou prací a obětováním se pro tým. Celoroční úsilí kluků a jejich každodenní maximální přístup se jim vyplatil a toto je pro ně odměnou.

V hokeji je důležitá spousta věcí a zejména v dnešní době skloňované dovednosti jsou potřeba, ale lidi často zapomínají na to, že to je jen jeden dílek do skládanky a jsou další minimálně stejně důležité – krom zdraví, štěstí na x věcí atd je hokej zejména hra a herní myšlení i charakter jsou stejně důležité jako skills!!! Vidím dnes a denně na stadionech spousty kluků, co umí krásně bruslit či ovládat puk, ale chybí jim tyto jiné vlastnosti a zde u tohoto týmu jsou hráči dovednostně lépe i hůře vybaveni, s výborným či slabším herním myšlením, ale je zde 15 skvělých kluků a jedna holčina po charakterové stránce, kteří společně mají k sobě úctu, skvělou partu, výbornou tréninkovou morálku a za 13 let trenérské kariéry jsem nezažil, aby za celý rok na střídačce během 60 utkání si hráči ani jednou nenadávali na střídačce, choval se někdo povýšeně či se urážel nebo vyčítal něco spoluhráčům !!! Tohle je nejlepší TÝM, který jsem kdy trénoval a chci tímto všem hráčům poděkovat, že jsem je mohl trénovat – DÍKY !!! Stejně bych poděkoval dalším skvělým pomocníkům v realizačním týmu, trenérům Martinovi Pykalovi, Danu Šťastnému, Májovi Moravovi či Lukáši Sáblíkovi, kteří se všichni podíleli na rozvoji kluků v letošní sezoně. A dále pak lidem, kteří jdou s tímto ročníkem dlouhodobě - Dan Zápotočný, který nevynechal jediný trénink za celý rok a dodával všem spousty energie, rozdával skvělé rady, kluky motivoval a vždy s nima žil !!! Stejně tak jako Přéma Duben a Patrik Fink, kteří pomáhali se spoustou věcí a jsou to nadšenci, bez nichž by jsme nemohli fungovat takto parádně! A v neposlední řadě musím poděkovat rodičům všech dětí, kteří své ratolesti podporovali a přitom za celou sezonu jsme nemusel řešit kdo hraje kde, s kým a proč a to bylo v týmu spousta šikovných dětí, přičemž všichni nemohli být v první formaci – ale i díky tomu je z kluků taková skvělá parta, což je veliká zásluha rodičů a ti jsou za to odměněni tím, že mají doma republikové šampióny!!!

Koneční pořadí MČR mladších žáků

 1. HC Dukla Jihlava
 2. HC Sparta Praha
 3. HC Kometa Brno
 4. MOUNTFIELD Hradec Králové
 5. HC Slavia Praha
 6. HC MOTOR České Budějovice
 7. HC Letci Letňany
 8. HC Uherské Hradiště
 9. HC Verva Litvínov
10. HC Olomouc
11. BK Mladá Boleslav
12. Piráti Chomutov
13. HC Klatovy
14. HC Frýdek-Místek
15. HC Oceláři Třinec
16. HC Slovan Louny

Statistiky hráčů HC Dukla Jihlava na MČR

Post  Jméno a přijmení  Z  G  A  KB
 U    Patrik Fink       6  9  5  14
 U    Samuel Fink       6  6  7  13
 U    Stanislav	Horký   6  5  5  10
 U    Mikuláš Kliment   6  3  3   6
 U    Tobiáš Kalců      6  4  1   5
 U    Jan Mareš         6  2  3   5
 O    Štěpán Duben      6  2  3   5
 O    Eliáš Matějka     6  1  2   3
 U    Martin Kunc       6  2  1   3
U/O   Adam Rásocha      6  1  2   3
 U    Šimon Lukáš       6  1  1   2
 U    Filip Špejtek     6  1  1   2
 O    Filip Štefl       6  1  1   2
 O    Jakub Pešl        6  0  2   2
 O    Max Zápotočný     6  0  1   1

Post  Jméno a přijmení  Z  min  OG  øOG/Z
 B    Veronika Koldová  6  240   6    1