Josef Skořepa odchází z Dukly Jihlava. Kapitáne, díky za všechno!

19.04.2023 / Petr Palovčík

Na rozloučenou zamával dlouholetý kapitán. Josef Skořepa odehrál v dresu Dukly osm sezon. Zažil s ní postup do extraligy, pád do první ligy i výhru druhé nejvyšší soutěže v ročníku 2021/2022. Je autorem 152 gólů a u fanoušků byl oblíbený jako „Skořápka“. Jeho další kariéra bude pokračovat už v jiných barvách. Josef Skořepa se v sezoně netajil tím, že už ho to více táhlo k rodině, která se vrátila do Nymburka. Jak sám ale říká: „Rozhodně nehodlám končit, mám nebo měl jsem nabídky. Rozhodl jsem se pro jednu a to nejblíž k rodině. Je pro mne důležité být jim nablízku, aby mě ještě viděli hrát,“ usmívá se jedna z novodobých legend Dukly.

Josefe, Může za odchod i aktuálně komplikovaný čas s pravidelným dojížděním na zápasy? Jak moc náročné to bylo v porovnání s jinými roky?
Určitě za to nemůže komplikované a náročné dojíždění na zápasy. Náročné to bylo dost, když jste se musel pořád balit a jezdit. Každý hráč chce, aby hrál tam, kde trénuje a měl takovou tu pohodu.

V Dukle jsi od roku 2015. Vybavíš si ještě první pocity po příchodu, představy o délce kontraktu, nebo první zápas?
Příchod do kabiny si pamatuji, jako kdyby to bylo dnes. Byl jsem tak nervózní, jak kdyby mi bylo 15 let (směje se). A první zápas?? To bylo proti Francii, a když jsem vjel na led, tak sem si říkal, co tady vůbec dělám. Když jsem přicházel do Dukly, tak to bylo jen na rok a z jednoho roku bylo krásných osm let.

Zažil jsi s Duklou velká vítězství, ale i pády. Jaký je nejsilnější moment za těch 8 let?
Tak nejsilnější moment je postup do extraligy. Jak s námi oslavovalo celé město. Na to se nedá zapomenout.

Josef Skořepa po postupu do Tipsport extraligy ledního hokeje 2017. Foto: Ladislav Jonák

Kdo byli nejoblíbenější spoluhráči, ať už lidsky nebo v rámci souhry na ledě?
To je strašně jednoduchá otázka (usmívá se). Já si rozuměl se všemi, protože každý rok jsme měli super partu.

Za Duklu jsi vstřelil celkem 152 gólů. Je některý nejoblíbenější, nebo ho považuješ za nejdůležitější?
Všechny góly co jsem dal, nebo dám, jsou pro mne důležité.

Zažil jsi na střídačce dvě velké hokejové osobnosti z pohledu Jihlavského i českého hokeje – Viktora Ujčíka a Petra Vlka. Lze nějak srovnávat jejich styly a přístupy? Jaké bylo pod nimi hrát?
Jak víme, každý trenér má jiný systém nebo filozofii a myslím, že jsem se s tím popral dobře. Byla to obrovská čest pod těmito trenéry hrát. Vždyť jsou to legendy jak jihlavského, tak i českého hokeje.

Josef Skořepa přebírá s dlouholetým parťákem Tomášem Čachotským (vlevo) pohár pro mistra Chance ligy 2021/2022. Foto: Markéta Křížová

Máš představu, jaké to bude, až příště nastoupíš proti Dukle? Budeš vypisovat v kabině speciální prémie, nebo nic podobného nebude?
Vůbec nemám žádnou představu, jaké to bude. Asi určitě něco vypíši, buď finanční, nebo svačinku (usmívá se).

Myslíš na to, že si přijedeš zahrát do Jihlavy hokej, až se otevře nová hala? Jak jsi vnímal a prožíval věčné licitování o tom, kdy bude začátek výstavby multifunkční arény a nyní jeho smutné odsouvání? Já tedy doufám, že si přijedu zahrát do nové haly a když ne, tak se určitě přijedeme s rodinou podívat, jak vypadá. Mě to už přijde k smíchu, že se to pořád odkládá a myslím - tedy doufám – že se už začne něco dít, aby se kluci nemuseli pořád balit.

Nějaký vzkaz a pozdrav fanouškům Dukly?
Ať kluky stále podporují a nenadávají jim, i když se jim třeba nebude dařit. A ode mě jim patří velké DÍK, že mě tak podporovali, bylo to krásných 8 let s nimi (usmívá se).

Josef Skořepa v Dukle Jihlava

Sezony: 2015/2016 – 2022/2023
Počet zápasů: 466 (z toho v extralize 59)
Počet gólů: 152 (12)
Počet asistencí: 142 (11)
Počet bodů: 294 (23)
Největší úspěchy: postup do extraligy 2017, mistr Chance ligy 2022 a 2016, postup do baráže 2016

Skořápko, díky za všechno a ať se ti nadále daří v hokejovém i osobním životě!