Snažíme se s hráči pracovat férově, jasně a dle našeho přesvědčení, říká trenér juniorů Michal Broš

19.04.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři zažili nejúspěšnější sezonu v historii. Ve čtvrtfinále vyřadili silné Vítkovice, poté smolně padli v sedmizápasové bitvě o finále proti Třinci a nakonec jim mezi prsty utekla i bronzová medaile. I tak se jednalo o báječné vyvrcholení těžké sezony. Juniorský tým zkrátka bavil a pobláznil fanoušky. „Kdyby nám někdo s Májou Moravou v září řekl, že budeme 17. dubna mačkat Mladou Boleslav k smrti a oni se budou klepat jako o život před Duklou Jihlava, tak bychom se sami sobě vysmáli. Doufám, že si z celé sezony vezmeme hromadu pozitivního. A také toho, že nelze podcenit ani jeden den, ani jeden trénink, ani jednu minutu, ať už to je u hokeje nebo někde jinde,“ povídá naprosto jasně Michal Broš, trenér juniorů a hlavní trenér akademie Dukly.

V minisérii hrané na dva zápasy s tím, že celek s lepším bodovým ziskem získá bronz, zvítězila Mladá Boleslav. Po remíze 3:3 v Jihlavě, kdy Dukla ve třetí třetině vedla 2:1 a poté byl zápas hrubě ovlivněn hlavními rozhodčími, bylo jasné, že kdo ve ŠKOENERGO Aréně vyhraje, získá bronz. Dukla dvakrát srovnala vedení soupeře, naposled v 55. minutě, ovšem vzápětí využila „Bolka“ již čtvrtou přesilovou hru ve dvou zápasech a zvítězila tak 3:2. Jihlava tak mohla žehrat na nevyužití několika velkých brankových šancí, zejména v prvních dvou třetinách. „Oba zápasy jsme byli lepší. Na druhou stranu, byli jsme horší na obdržené branky. Propadli jsme v oslabeních a ze šesti inkasovaných branek během dvojzápasu jsme čtyřikrát inkasovali při přesilovce soupeře. Mladá Boleslav má šikovné hráče a připravovali jsme se na ně, ale v zásadních momentech utkání jsme nebyli schopni ubránit oslabení. Proto jsme si bronzovou medaili nezasloužili,“ hledá důvody porážky trenér Michal Broš, kterému se souboj o třetí místo příliš nelíbí. Přece jen proti sobě nastoupili dva smutní poražení ze semifinále. Zatímco jeden tým dostane náplast, druhý je zklamán ještě více. „Primárně bych řekl, že jsem zažil zápasy o třetí místo jeden rok ve Finsku, jinak jsme vždy hráli o titul. A logika věci v našem sportu odpovídá, že lépe umístěný tým po dlouhodobé části by měl být ze dvou vypadnuvších semifinalistů bronzový. To jsem říkal i klukům. Ale když nám pravidla tuto možnost dala, tak jsme chtěli udělat maximum, abychom si o medaili řekli,“ dodává trenér jihlavských juniorů.

Nezískaná medaile určitě hodně mrzí, jelikož junioři zažili perfektní sezonu. Zejména v kontextu toho, čím si museli projít, stejně jako všechny ostatní kategorie Dukly. Absence velkého stadionu, jeho zázemí a ledové plochy. Domácí zápasy juniorů hrané v Moravských Budějovicích (kde se však k Jihlavě chovali jako doma), šatny v bývalých garážích pod malým zimáčkem... O to více je třeba před juniory smeknout. „Snažíme se s hráči pracovat férově, jasně a nějakým způsobem dle vlastního přesvědčení. Na jednu stranu jsme v hodnocení po posledním zápasu sezony byli jen pozitivní. Není hráčům co vytknout z globálu a přístupu. Odehráli jsme 76 zápasů včetně přáteláků, což byl nevídaný počet. Není se za co stydět, jak jsme i zápasy o bronz zvládli. Ale semifinále s Třincem i minisérii s Mladou Boleslaví jsme prohráli na detailech,“ domnívá se Michal Broš, který spolu s asistentem Marianem Moravou (mj. Skills trenér obránců v akademii Dukly) dovedl juniory k historicky největšímu úspěchu. Nutno ale zmínit i vedoucího týmu Jaromíra Číhala a trenéra brankářů Adama Petříka. „Je třeba si vzít co nejvíce poučného. Říkal jsem klukům, že těchto chvil jsem zažil a už jsem toho tolik prohrál, že se s porážkami dovedu poprat. Na druhou stranu, úspěch člověka vždycky popožene možná ještě trošku více. Jak se říká, success produces more success (úspěch přináší další úspěch – pozn. aut.). Doufám, že si vezmeme hromadu toho pozitivního. Minutu a půl před koncem zápasu jsem s Májou Moravou stál na střídačce. Hráli jsme power play, Boleslavští zběsile skákali do střel a pálili puky od sebe. Kdyby nám někdo řekl v září, že budeme 17. dubna mačkat Mladou Boleslav k smrti a oni se budou klepat před Duklou Jihlava jako o život, tak bychom se sami sobě vysmáli. Kluci si v globálu za celou sezonu zaslouží absolutorium,“ podtrhuje skvělou sezonu bývalý vynikající útočník a trojnásobný mistr světa.

Stejně jako Michal Broš dovede pochválit, tak ví, že je stále na čem pracovat. Právě na drobnostech, které rozhodly třeba o tom, že Třinec v pátém zápasu otočil stav z 0:3 a 3:4 na 6:4, že minutu a půl před koncem sedmého zápasu vyrovnal a nakonec vyhrál v nájezdech... „Apelovali jsme jak na hráče ročníku 2003, kteří v zásadních fázích sezony byli držáci a pilíře našeho výkonu a úspěchu. Tak na hráče, kteří tady s námi budou pokračovat další sezonu či sezony. Vezmeme si ponaučení, že je to i o detailech. Je potřeba se na detaily soustředit. Nepodcenit ani jeden den, ani jeden trénink, ani jednu minutu v přípravě a ve svém působení, ať už to bude u hokeje nebo někde jinde,“ uzavírá rozhovor.

Děkujeme celému týmu juniorů za skvělou sezonu!

Rozhovor s Michalem Brošem po dvojzápasu o bronz

Autor videa: Tomáš Lysý