Cílem je jednoznačně medaile, říká obránce Martin Matějíček před MS hráčů do 18 let

20.04.2023 / Tomáš Lysý

Výborná sezona obránce Martina Matějíčka má pokračování v podobě účasti na mistrovství světa hráčů do 18 let. Sedmnáctiletý hokejista, který letos naskočil do osmi zápasů A-týmu, byl oporou juniorského týmu a reprezentační osmnáctky, dostal dle očekávání pozvánku na vrchol sezony této kategorie. „Nedá se říct, že bych se na nějaký zápas ve skupině těšil více, ale zápas s Kanadou, kde hokej v podstatě vznikl, bude velmi zajímavý,“ povídá mladý obránce k základní skupině, ve které se Česká republika postupně utká se Slovenskem, Německem, Švédskem a Kanadou.
Na MS pojede i další odchovanec jihlavského hokeje Andrej Fábry, který ale od sezony 2020/2021 působí ve Spartě.

Čekalo se, že v závěrečné nominaci Martin Matějíček chybět nebude, přesto mu udělala opravdu velkou radost. „Nominaci jsem se dozvěděl v úterý 18. dubna ráno. Jsem za ní opravdu moc rád. Přišly mi gratulace od rodiny, ale i od kamarádů,“ prozrazuje zadák, který má na svůj věk výborné parametry – 188 centimetrů a 93 kilogramů.

V přípravných zápasech dokázala reprezentace nejprve porazit Lotyšsko 4:2, poté schytala debakl od USA 2:9, kde se týmu nevydařila hlavně druhá třetina (0:5). „Přípravné zápasy nám ukázaly, že máme silný tým, ale nejdůležitější bude hrát tvrdý a bojovný hokej, protože jiná cesta nevede,“ hlásí Martin Matějíček, jenž se v základní skupině sice těší na všechny zápasy stejně. Národní tým změří síly se Slováky, Němci, Švédy a Kanaďany, ovšem právě proti poslednímu soupeři je zápas vždy o něco větším svátkem. A to mohl hrát za Javorové listy i generační talent Connor Bedard, který čaroval na přelomu roku na juniorském mistrovství. „Řekl bych, že to všechno budou vyrovnané zápasy, ať už se Slovenskem nebo s Kanadou. Nedá se říct, že bych se na nějaký zápas těšil více, ale možná právě s Kanadou, kde hokej v podstatě vznikl, to bude velmi zajímavé utkání,“ myslí si odchovanec jihlavského hokeje. A ihned dodává jasný cíl pro šampionát: „Jednoznačně získat medaili!“

Během sezony nastupoval Martin Matějíček převážně za juniorský tým, kterému ve čtvrtfinále pomohl vyřadit Vítkovice. Během tří utkání zaznamenal dvě asistence. Jeho posledním – čtvrtým – zápasem byl druhý semifinálový mač na ledě Třince. Jinak se musel věnovat reprezentačním povinnostem. „Sledoval jsem všechny zápasy a klukům jsem to moc přál. Hráli výborný hokej. Zamrzelo mne, že jsem nemohl více pomoct, ale všechno najednou se prostě stihnout nedá,“ uvědomuje si nadaný hokejista, jenž celou juniorskou sezonu hodnotí - jak jinak – než výborně. „Odvedli jsem spoustu výborné práce během základní části a sezona byla zakončená parádním play off, za které patří všem hráčům a realizačnímu týmu klobouk doků. Protože kdybychom si tohle řekli před sezonou, tak bychom tomu možná sami nevěřili,“ uzavírá rozhovor bek reprezentace do 18 let.

Obránce Dukly Martin Matějíček. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej