Námitky od firem i nejbližších obyvatel se podařilo vyřešit, stavba haly může pokročit

27.04.2023 / Klub

Důležitá zpráva nejen pro Duklu. Městu Jihlava se podařilo dohodnout s firmami, které nezískaly zakázku na výstavbu haly, a s obyvateli Tyršovy ulice, které výstavba haly omezí na komfortu během bydlení. Firmy stáhly své oficiální námitky, které by mohly stavbu výrazně prodloužit, případně ohrozit celou realizaci stavby, nyní se na stažení námitek dohodlo město i s nejbližšími obyvateli. Jihlava tak může pokračovat v dalších nezbytných krocích k získání financí a realizaci stavby. Aktuální termín zahájení demolice v červenci by neměl být ohrožen.

Okolní obyvatele v souvislosti se stavbou trápilo více faktorů. Starší budovy by mohly být ohrožené vibracemi při demolici, zároveň se v souvislosti se stavbou obyvatelé Tyršovy ulice obávali zvýšeného hluku, prachu, nebo světelného smogu při výstavbě. Jihlava se tak s obyvateli dohodla na několika opatřeních, které představila 27.4. na oficiální tiskové konferenci. Na poškození v souvislosti s výstavbou haly budou vyčleněny finanční prostředky, měl by být také upraven čas, během kterého budou okolní budovy vystaveny hluku z výstavby. Pro omezení prášení a světelného smogu se pak Jihlava domluvila na speciálních opatřeních s dodavatelem stavby. Kompromis se naopak nepodařilo vyjednat ohledně stavebního klidu v neděli. Dohodu by s okolními obyvateli měla Jihlava v nejbližších dnech stvrdit smlouvou.

Po podpisu smlouvy by okolní obyvatelé měli stáhnout oficiální námitky a harmonogram stavby by měl pokračovat dále. Ještě během jara by mělo dojít k podpisu smlouvy s dodavatelem stavby GEMO a posledním krokům nezbytným k získání financí. V červenci by se pak mohlo poprvé „kopnout.“ Hlavní část demolice původního stadionu by měla probíhat během léta, kdy je provoz ve městě menší a zároveň se nevyučuje v okolních školách. Výstavba samotné multifunkční haly by měla trvat 22 měsíců, společně se stavebními úpravami na malém zimáčku a okolních prostorech celkem 26 měsíců. Dukla by se tak mohla poprvé v nové multifunkční hale představit v sezoně 2025/26, což by znamenalo ještě dvě sezony v azylu.