Den první: Slavnostní zahájení a první seznámení s novým prostředím

25.07.2023 / Daniel Lhotský

Po vynucené covidové pauze se dnes znovu rozjel projekt IIHS. Mezinárodní česko-finská škola letos slaví své desáté narozeniny, poprvé od zahájení projektu se nekoná v Jihlavě, ale v Pelhřimově, kam 25. července finská výprava v odpoledních hodinách dorazila. Po rychlém obědě v Hotelu Slavie se celý kemp přesunul na zimní stadion, kde se nejen hráči, ale i trenéři seznámili se zcela novým prostředím. Hráči hned první den vyjeli i na led, první zápas je však čeká až druhý den kempu.

Letadlo se všemi účastníky z Finska dosedlo v Praze po jedenácté hodině, do místa konání se účastníci kempu dostali kolem čtrnácté hodiny. Po obědě v restauraci se kompletní finská část výpravy přesunula na zimní stadion v Pelhřimově a začalo se vybalovat. Krátce poté začali do města rekordů přijíždět i účastníci ze všech koutů Vysočiny a hokejisté se mohli začít poprvé seznamovat. Od 16 pak proběhlo před vstupem na zimní stadion slavnostní zahájení, kterého se zúčastnili kromě hráčů, organizátorů a trenérů také vzácní hosté, za Kraj Vysočina se přijel s účastníky pozdravit hejtman Vítězslav Schrek a z jihlavské pobočky České unie sportu přijel Vít Holub.

„Dneska byl tak trochu chaos, samé přípravy. My už jsme tu vlastně byli s celým týmem od včerejška, chystali jsme kabiny a zázemí, dneska jsme to přijeli jen dodělat a čekali jsme na příjezd Finů. Během dneška zahájíme celý kemp oficiálním zahájením, kam jsme pozvali i pana hejtmana a Víta Holuba z České unie sportu, aby nám to pomohli zahájit. Řekneme jen pár vět na seznámení, aby věděli, s kým mají tu čest a koho tu budou čeští a finští hráči potkávat. A pak už jdeme na to, první trénink,“ popisovala průběh prvního dne výkonná ředitelka Dukly a hlavní organizátorka kempu Tereza Ščerbanová.

Po slavnostním zahájení kempu proběhlo i první cvičení. Hráči byli rozděleni ještě před kempem na Modrý a Bílý tým, každý tým absolvoval krátké cvičení mimo led v okolí zimního stadionu a první ostrý trénink na ledě. Zhruba po hodině se obě skupiny vyměnily. To bylo z úvodního dne vše, kompletní kemp se po tréninku přesunul na večeři do restaurace a poté následoval krátký volný program na ubytování. I ubytování letos zažijí účastníci jiné než v předchozích ročnících. Kvůli přesunu kempu do Pelhřimova jsou hráči ubytovaní v internátu místní průmyslové školy. Celý kemp bude druhý den pokračovat nejprve společnou fotkou, následovat budou dopolední tréninky od 16 hodin proběhne první zápas, který je volně přístupný všem zájemcům.

Finská část kempu na obědě ihned po příjezdu.

Finští hráči u vlajek obou účastníků.

Slavnostního zahájení se zúčastnili všichni hráči, trenéři, organizátoři a také Vítězslav Schrek a Vít Holub.

Obě skupiny absolvovaly cvičení na suchu.

Trenér Adam Vylíčil předvádí cvičení hráčům.

Brankáři se připravovali individuálně pod dohledem trenéra Daniela Šťastného.
Foto: Daniel Lhotský