Letní příprava byla krátká, ale snažili jsme se z ní vymačkat maximum, hlásí Michal Broš

25.08.2023 / Tomáš Lysý

Po čtyřech měsících a devíti dnech začíná juniorský tým Dukly novou extraligovou sezonu. Času na přípravu nebylo mnoho. Junioři v uplynulém ročníku do poslední chvíle bojovali o medaile a nová sezona navíc začíná nezvykle brzy, již týden před koncem prázdnin! „S délkou předzávodního období nejsem moc spokojený. Hráčům přesto není co vytknout a co se do programu dalo dát, to jsme tam narvali,“ povídá trenér juniorů Michal Broš a pochvaluje si zejména parádně zvládnutý turnaj ve Vítkovicích. „Vrátili jsme se z něj jako tým. Naskočil nám charakter a vazby v mužstvu. Věřím, že to bude věc, o kterou se budeme moct opřít v těžkých chvílích, které v sezoně určitě přijdou,“ dodává šéftrenér akademie Dukly ve velkém předsezonním rozhovoru.
Junioři začnou sezonu v sobotu 26. srpna od 18 hodin na ledě nováčka z Přerova. Již v pondělí 28. srpna vyzvou v Jihlavě tým Třince – neváhejte a přijďte se podívat!

Michale, jak jsi spokojen s průběhem letní přípravy?
Letní příprava byla celkem jiná než v předešlých dvou sezonách. V uplynulém ročníku jsme hráli dlouho a končili jsme v polovině dubna. Aby hráči dostali čas zregenerovat, tak jsme začínali o týden později, než obvykle. A protože sezona začíná podle mne nesmyslně brzo, tak se příprava opravdu stlačila. Času na trénink v letní přípravě bylo méně, než obvykle. Když se v předzávodním období mělo nastoupit na led, tak kvůli problémům s ledovou plochou jsme začali asi o pět dní později, než bych si představoval a než bylo původně v plánu. Nejsem moc spokojený s délkou předzávodního období, bylo rekordně krátké, pětitýdenní. Hráčům není co vytknout a co se dalo do programu narvat, to jsme tam narvali. Vymačkali jsme z tohoto období maximum, ale prostě jeho délka byla kratší minimálně o týden nebo spíše o dva týdny, než by to mělo být a dávalo smysl. Nebyl čas na nabrání takové objemu, jako by v tomto času před začátkem soutěže měli kluci nabrat.

Nastaly během přípravného období nějaké zdravotní komplikace?
Provázela nás i v celkem nezvyklé míře zranění kotníků a okostic na holeních a v těchto partiích. Nikdy jsem nezažil, aby mělo problémy tolik lidí. V prvních týdnech nám to celkem narušovalo přípravu, pak jsme ale dokončili to, co bylo v plánu.

Trenér Michal Broš (vpravo) během rozhodujícího zápasu sedmého semifinále play off 2023 na ledě Třince. Uprostřed asistent trenéra Marian Morava, vzadu vedoucí týmu Jaromír Číhal. Foto: Markéta Křížová

V úvodu přípravných zápasů se juniorskému týmu výsledkově příliš nedařilo. Vše se ale obrátilo při turnaji ve Vítkovicích. Jak přípravná utkání hodnotíš?
Na začátku přípravného období byly zápasy takové syrové. Tlačili jsme objem a kondici nejdéle, co to šlo. Měli jsme tři týdny opravdu těžkých tréninků a do toho jsme hráli zápasy. Chvílemi hra hezká nebyla, ale věděli jsme, co od této části přípravy čekáme a chceme. Do Vítkovic jezdíme tradičně a vždy tam naskočí věci týmové chemie a identity. Jak by řekl Herb Brooks; odjeli jsme tam a z turnaje ve Vítkovic jsme se vrátili jako tým. V zápasech se ukazovaly věci, které bychom chtěli mít. Ale hlavně nám naskočil charakter a vazby v mužstvu. Věřím, že to bude věc, o kterou se budeme moct opřít v těžkých chvílích, které v sezoně určitě přijdou.

Už máte jasno o základní sestavě pro úvodní zápas DHL extraligy juniorů?
Plus mínus víme všechno. Jeden post v sestavě mám a přemýšlím o něm pár dnů. Varianty máme a přemýšlíme o nich.

První zápas sehrajete na ledě Přerova a v tamním prostředí se hraje vždy velmi těžko. Co od zápasu očekáváš?
V Přerově pracoval můj táta a já jsem odehrál za Přerov nějaké zápasy v baráži pod trenérem Říhou, kdy tým postupoval do první národní ligy. Spousta hráčů z Olomouce hrála za Přerov a naopak. Mám v Přerově spoustu kamarádů a vím, že to je jáma lvová. Vychovávají super hokejisty, jsou tvrdí, odolní, nesmlouvaví a ještě i hokejově pravidelně kvalitní. Nečeká nás úplně jednoduchý start, ale nejde si moc vybírat, s kým bychom odstartovali jednoduše. Doufám, že budeme připravení na maximum a vše ostatní se ukáže na ledě.

Michal Broš, který je zároveň šéftrenérem akademie Dukly Jihlava, se svými parťáky z realizačního týmu. Foto: Ronald Hansel / juniorský hokej

O dva dny později, v pondělí 28. srpna, vyzvete v domácím prostředí Třinec. Semifinálové zápasy z uplynulé sezony byly výborné a navíc před skvělou diváckou kulisou…
Třinec je náš loňský soupeř z konce sezony ze semifinále, kdy nás vyřadil a zabránil nám v postupu do finále. Doufám, že přijdou nějací diváci a bude to zajímavý souboj podobný těm z konce sezony. Věřím, že jim semifinálové vyřazení alespoň symbolicky vrátíme a půjde o vítěznou domácí premiéru. Takhle si start plánujeme, ale to se může otočit úplně naopak.

Jaký máte cíl do nové sezony?
Sezona bude dlouhá a je potřeba dobře vystartovat. To jsou jasné a známé věci žádné novinky. Cíl máme takový, že chceme začít sezonu co nejlépe. V ideálním případě se "zadrápneme" v naší skupině v prvních čtyřech týmech, abychom se vyhnuli starostem na druhém konci tabulky. Ovšem takové ambice má minimálně dalších šest týmů. Primárním cílem je tohle. U všeho ostatního se uvidí, jestli nám to půjde, jak začneme a jak se sezona bude vyvíjet.

Systém soutěže se opět změnil, navíc je vyšší i počet týmů. Extraligu bude hrát nově šestnáct celků místo loňských čtrnácti. Jaký je tvůj názor?
Já jsem svůj názor prezentoval – není to dobře. Loňský systém byl v uvozovkách dokonalý a nejlepší, který na této úrovni může fungovat. Bohužel je to jinak, ale dále už bych to nechtěl rozebírat, protože s tím nic neuděláme. V sobotu začíná soutěž a snažíme se připravit co nejlépe, abychom měli co nejméně starostí.

Již víte, zda budete hrát všechny domácí zápasy na zimáčku v Jihlavě nebo i někde jinde?
Plán je, že budeme hrát tady v Jihlavě na malém zimáčku. Jsou nějaké myšlenky a nějaké hokejové hapenningy, že bychom se párkrát ukázali v Moravských Budějovicích. Určitě bych si v Morávkách nějaké zápasy rád zahrál, protože na tamní zápasy v uplynulé sezoně máme všichni výborné vzpomínky. Ale více o této možnosti zatím nevím.

Foto: Markéta Křížová