Jsme málo důrazní v koncovce, říká Dominik Koníř o prvních zápasech ELD

11.09.2023 / Natálie Poláčková

Dorostenci odehráli první dva zápasy Extraligy dorostu, zatím v obou utrpěli porážku. Nejprve s Pardubicemi 2:6, následně s Porubou na domácím ledě 2:3. Jak tyto zápasy zhodnotil útočník Dominik Koníř?

Během prvního zápasu Extraligy dorostu s Pardubicemi se dostala Dukla ve 14. minutě do vedení. Jenže ve druhé části dokázali domácí během deseti minut nastřílet hned pět branek. Ještě ke konci třetiny dostal puk do branky právě Dominik Koníř. V poslední části ještě jednou brankou navýšily Pardubice své vedení. „Tak do prvního zápasu proti Pardubicím si myslím, že jsme nastoupili slušně a že celou první třetinu jsme se soupeřem drželi krok. V některých fázích jsme byli i lepší, když jsme po první třetině přišli do kabiny řekli jsme si věci, které děláme dobře a chceme v nich pokračovat. Nastoupili jsme do druhé třetiny a jako kdyby nám v hlavě vyplo. Začali jsme ztrácet puky, dělat zbytečné chyby a toho soupeř využil. Dal rychlé góly, které už jsme později dohnat nedokázali,“ popisuje zápas s Pardubicemi Dominik Koníř.

Během zápasu s Porubou se rovněž dostala do vedení jako první Jihlava, díky gólu Hospodky. Jenže Poruba dokázala během 22 vteřin dvakrát prostřelit Štěbetáka. Ještě ve 26. minutě vstřelili hosté další branku a zvedli tak svůj náskok na dvě branky. Ve 47. minutě vsítil kontaktní branku Daniel Kytka, další gól už ale nepadl. „Zápas s Porubou znovu bych řekl, že slušný vstup do utkání. Někdy v desáté minutě jsme šli do vedení, což nás trošku uklidnilo, ale do konce třetiny zbývalo ještě hodně. Poruba zvládla dát dva góly po našich chybách na modré čáře. Do druhé třetiny jsme vstupovali s tím, že musíme více střílet a srovnat vývoj utkání, ale to se nám nepovedlo a Poruba nám odskočila na rozdíl dvou branek. Ve třetí třetině se naše hra zvedla a začali jsme plnit co jsme si řekli v kabině. Začali jsme bruslit, více střílet a neprojíždět souboje. V 47. minutě dal Kýťa (Daniel Kytka) gól a to nás nakoplo, ale nebyli jsme dost efektivní v koncovce a to nás stálo tenhle zápas,“ vyjádřil se mladý útočník také k zápasu s Porubou.

A jakých chyb se chtějí do budoucna dorostenci vyvarovat? „Neztrácet puky na modrých čarách, chodit více střílet na masku gólmana a více se vracet do naší třetiny, protože dostáváme poměrně dost gólů.“ Důležité je zmínit také to, co už se povedlo změnit. „Myslím, že se více podporujeme nejen na střídačce, ale také v kabině, jsme dobrá parta,“ říká Koníř. Sezonu zahájili dorostenci dvěma prohrami, jak to bylo podle mladého útočníka s tíhou soupeřů? „Neřekl bych že byli těžký, ale Pardubice mají svojí kvalitu. Myslím, že jsme s nimi uměli držet krok, když jsme hráli svůj hokej. To samé Poruba, která má svojí kvalitu, ale my si zápas prohráli tím, že jsme nedali více gólů.“

I podle trenérů má jihlavský celek menší problém s koncovkou. Několikrát během prvních dvou zápasů jel jeden z hráčů sám na bránu. Na počtu čtyř vstřelených branek jde poznat, že se jim zakončení příliš nedaří. „Je to naší vinou, jsme málo důrazní v koncovce. Když jedeme pětkrát sami na bránu, někdy i více a nedokážeme z toho dát gól, tak je těžké vyhrávat větším rozdílem.“ Oba zápasy zatím odchytal Ondřej Štěbeták, myslí si tým, že v něm má oporu? „Ano drží nás, konkrétně v Pardubicích nás podržel, pokud by tam nebyl on mohl zápas skončit klidně i více než 6:2.“