Dukla v zápase se Vsetínem upozorní na Den Charity

23.09.2023 / Klub

V rámci druhého letošního domácího zápasu připomeneme blížící se Den Charity. Dukla tak vyjadřuje respekt a uznání všem jednotlivcům a organizacím, které pomáhají nejzranitelnějším skupinám. Slavnostní buly proto vhodí zdravotní sestra a pečovatelka Anna Řádová, která přes důchodový věk stále patří aktivním pracovnicím Charity Pelhřimov.

„Jsme si vědomi toho, jaké nástrahy chystá život na každého z nás, a velmi oceňujeme lidi, kteří nezištně pomáhají zmírnit jejich dopad. Anička, jak jí říkají její kolegyně a přátelé, bude v den zápasu symbolem obětavosti, empatie a pracovitosti, kterou jsou obdaření snad všichni sociální a zdravotničtí pracovníci,“ komentuje důvody netradičního hosta a začátku zápasu Bedřich Ščerban, jednatel Dukly Jihlava.

Sestřička Anna Řádová pracuje v charitních službách přes deset let a přesto, že ji před časem zbrzdil vážnější úraz, opět už běhá od klienta ke klientovi a pomáhá, co jí síly stačí. V řadách nejen pracovníků Charity Pelhřimov se o ní po zásluze mluví jako o srdcaři, legendě či nejpilnější kolegyni.

„Všichni ji máme moc rádi! A stejně tak naši klienti. Možná proto, že je jim většinou věkově blíž, ji lépe přijímají. Je pečlivá, empatická, šikovná a pracovitá. A na rozdíl od nás ostatních nikdy nebrblá,“ směje se kolegyňka z pečovatelského týmu Lenka Brožová.

Netradiční začátek zápasu a připomenutí Dne Charity zapadá do širokého okruhu podobných aktivit, kterým se Dukla Jihlava věnuje. Podporuje například Domov Jeřabina, zapojuje se do dobročinných sbírek, navštěvuje v nemocnicích děti i nemocné seniory nebo šila v čase pandemie roušky pro domov pro seniory.

Domácí hospicová péče Iris, jejíhož zdravotnického týmu byla Anna Řádová dlouho součástí, je určena především vážně nemocným lidem v posledních fázích nevyléčitelného onemocnění, kteří nechtějí strávit své poslední chvíle v nemocnici a mají rodinu, jež s nimi jejich přání sdílí. Služba směřuje rovněž k pečujícím osobám – nabízí jim možnost odpočinku od náročného pečování a podporu v případě nejistoty při doprovázení nemocného. Lidé, kteří z různých důvodů nejsou zcela soběstační, ale také chtějí zůstat v domácím prostředí, zase najdou pomoc u Charitní pečovatelské služby a Charitní osobní asistence. Právě v těchto službách „Anička“ působí dnes.