Henryk Grabowski: Nedaří se nám zakončovat, psychice to neprospívá

12.10.2023 / Natálie Poláčková

Dorostenci v rámci devátého kola nastoupili proti Vítkovicím v Moravských Budějovicích. Především díky druhé části se podařilo hostům zvítězit 5:3. Druhý domácí zápas odehráli dorostenci v sobotu s Pardubicemi. Ačkoliv se Dukla herně držela, tak neproměněné trestné střílení a nevyužití přesilovek rozhodlo o její prohře 0:3. K zápasům se vyjádřil střelec dvou branek v zápase s Vítkovicemi útočník Henryk Grabowski.

Jak bys zhodnotil zápasy s Pardubicemi a Vítkovicemi?

Vítkovice měly z počátku navrch, ale naštěstí před koncem první třetiny Šimon Katolický vyrovnal a začali jsme na ně tlačit. Měli jsme tam spoustu skvělých šancí, ale opět nám bohužel chyběla kvalitní koncovka.

Do zápasu s Pardubicemi jsme šli po třetím prohraném zápase v řadě, především s větším nasazením a odhodláním Pardubice porazit. I přes šance, které jsme tam měli, nás trápila naše koncovka, takže jsme nedali bohužel ani jeden gól.

Jakých chyb byste se ještě chtěli vyvarovat? Je něco, co už se vám povedlo zlepšit?

Dostáváme hodně gólů z dorážek, tak musíme určitě zapracovat na situacích, kdy nemáme dobře obsazené hráče a jsou z toho pak naprosto zbytečné góly. Další věc je naše koncovka. Máme poměrně velký počet střel na bránu, ale zakončovat se nám moc nedaří, což samozřejmě moc na psychiku neprospívá... Těžko se mi to takhle hodnotí. Makáme na sobě pořád. Určitě je tam hodně věcí, které jsou v naší hře o něco lepší.

Byli soupeři třeba těžší než ti předtím?

V extralize má už každý tým vysokou úroveň. Vyrovnané zápasy může hrát každý s každým, rozhodují detaily a malé chyby.

Máte teď na kontě čtyři prohry v řadě. Je to na psychiku hodně náročné?

Určitě je. Ze všech stran je na nás velký tlak, abychom tuhle nešťastnou sérii proher ukončili a odnesli si z dalšího zápasu cenné body.

Dali jste poměrně málo branek, konkrétně tři za dva zápasy. Bylo to vaší vinou nebo tím, že gólmani byli tolik kvalitní?

Jak už jsem říkal. Trápí nás pořád ta koncovka, ale samozřejmě úroveň Vítkovic i Pardubic je vysoká. Na tohle není nikdy jasná odpověď.

Máte v brance Štěbiho (Ondřej Štěbeták) jako jedničku. Drží vás vzadu hodně?

Ondra je výborný gólman a super kluk do party. Určitě je pro nás všechny velkou oporou.