Spoluhráči mne přijali dobře a Dukla také. Už jsem si tu zvykl, povídá Maxim Burkov

19.10.2023 / Tomáš Lysý, Tetiana Halakh

Do Dukly vletěl jako velká voda! Obrovský talent estonského hokeje Maxim Burkov vstřelil gól hned při svém prvním utkání za A-tým, byť šlo o předsezonní přípravný duel. Svou šikovnost potvrzuje i v DHL extralize juniorů. Prakticky ihned se stal lídrem juniorky, kde je se 14 brankami v 16 zápasech nejlepším střelcem celé juniorské soutěže. Navíc si skvěle sedl v útočné formaci s parťáky Jonášem Jungwirthem a Ilarionem Kuprijanovem. „V juniorce máme dobrý tým, ve kterém se podporujeme s kluky navzájem. Začal jsem dobře a budu se snažit čím dál více, protože mohu hrát ještě lépe. Stejně tak naše lajna,“ říká v sympatickém duchu sedmnáctiletý mladíček z estonského města Narva, které prakticky sousedí s Ruskem.

V posledním utkání juniorského týmu byl Maxim Burkov také pořádně vidět, ostatně jako v řadě předešlých utkání. Dukla vedla po první třetině proti Třinci 3:0, ale na konci druhé části prohrávala 3:4. Estonský talent ale záhy vyrovnal a ve třetí části málem zkompletoval hattrick, ale jeho radost zastavila tyčka. „Zápas jsme začali dobře, ale pak nás soupeř trošku zatlačil a inkasovali jsme nějaké branky. Utkání se dostalo do prodloužení, které jsme vyhráli,“ hodnotí vítězství 5:4 po prodloužení. Svoje góly popisuje, jak kdyby šlo o prosté napití se vody. A nezapomene pochválit parťáky z formace. „Moji spoluhráči celou akci velmi dobře sehráli. V ten moment jsem byl tam, kde jsem měl být a využil jsem šanci,“ hlásí.

Jednalo se už o jeho třináctý a čtrnáctý zásah v jihlavském juniorském dresu. Tento počet ho dělá lídrem týmu nejen mezi střelci Dukly, ale dokonce v rámci celé juniorské extraligy! „Začal jsem dobře a budu se snažit čím dál více, protože můžu hrát ještě lépe. Máme dobrý tým a podporujeme se s kluky navzájem,“ povídá Maxim Burkov, který hraje ve formaci s Jonášem Jungwirthem a Ilarionem Kuprijanovem. Dohromady mají tito tři mladíci v šestnácti utkáních neuvěřitelný počet 65 bodů (29+36). A právě Jonáš Jungwirth vede kanadské bodování nejvyšší juniorské soutěže. „Trenéři nás takhle dali dohromady. Daří se nám spolu a není potřeba nás rozdělovat, když nám to jde. Pokusíme se hrát ještě lépe,“ povídá nejmladší z útočného tria.

Maxim Burkov v domácím utkání proti Olomouci, ve kterém zaznamenal branku a asistenci. Foto: Barbora Stránská

Protože byl Maxim Burkov na svůj věk hodně šikovný, hrál doma v Estonsku nejvyšší soutěž mezi dospělými. V uplynulém ročníku zapsal za Narvu 33 bodů (9+24) v osmnácti utkáních a rok předtím pouze o bod méně. Nyní má možnost porovnání, protože hraje DHL extraligu juniorů. A její kvalitu si celkem pochvaluje. „Úroveň soutěže je moc dobrá. Hokejisté tady hrají hodně silový hokej,“ myslí si juniorský a dorostenecký reprezentant své země.

Za necelé tři měsíce se již v Jihlavě a v Dukle velmi dobře adaptoval. „Spoluhráči mne přijali dobře a Dukla také. Celkově je všechno v pořádku a určitě jsem si tady už zvykl,“ neshledává žádné problémy angažmá a života v nové zemi. A navíc se zdá, že v kabině je velmi oblíbený. Však se také často z útrob nese ruské slovo „charašo“, což znamená v překladu dobře. „Kluci v týmu něco znají rusky. Já jsem se něco naučil česky a navíc něco pochytím od Ilariona (Ilarion Kuprijanov, ukrajinský útočník juniorů – pozn. aut.), který mi pomáhá,“ zakončuje rozhovor Maxim Burkov.

Rozhovor s Maximem Burkovem po výhře juniorů Dukly nad Třincem

Autoři videa: Tetiana Halakh, Tomáš Lysý