Do Dukly se vrací obránce Jan Strejček. Dobré zprávy přichází i z jihlavské marodky

24.10.2023 / Tomáš Lysý

Jihlava hlásí návrat a posilu do defenzívních řad. Po dvou sezonách se do kádru vrací obránce Jan Strejček, který červenožlutý dres oblékal naposled v sezoně 2020/2021. Tehdy vytvořil tvrdou obrannou dvojici s Vlastimilem Bilčíkem, se kterým si sedli na ledě i mimo něj. „Honza Strejček již u nás v minulosti působil a my jsme s ním byli spokojení. Jenže časem šel do vyšší soutěže, do Tipsport extraligy. Nyní se naskytla možnost, že by mohl být u nás a my jsme za to rádi. Rozhodující slovo o jeho působení u nás však bude mít Litvínov, který si ho bude moci, dle svého uvážení, kdykoliv zavolat k extraligovým zápasům,“ říká k příchodu šikovného beka jednatel klubu Bedřich Ščerban. V Dukle naopak na vlastní žádost končí obránce Štěpán Dudycha a útočník Erik Meluzín. Do kádru se již vrzy vrátí rekonvalescenti David Bartoš a Tomáš Harkabus.

Příchod – Jan Strejček

Jan Strejček přišel do Dukly s aurou šikovného a tvrdého obránce z Litoměřic a svou pověst rychle potvrdil. V sezoně, na jejíž konci Jihlava nakukovala do Tisport extraligy (ve finále proti Kladnu vedla 2:0 a 3:2 na zápasy), se zařadil k oporám týmu a vytvořil těžko prostupnou dvojici s dalším tvrďákem Vlastimilem Bilčíkem. "Strejda" posbíral během sezony 16 bodů (5+11) ve 46 zápasech a zapsal 58 zblokovaných střel. Rodák z Mostu poté odešel do Sokolova, odkud si ho do svých řad vytáhl extraligový Litvínov. Během necelých tří sezon nastoupil v litvínovském dresu do 89 utkání. Z toho do třech v letošním ročníku, častěji však v této sezoně bojoval za Litoměřice (8 zápasů, 0+3).

Z jeho příchodu má radost zcela jistě jihlavský obránce Vlastimil Bilčík, který se během společného působení v Dukle nechával slyšet, že si s Janem Strejčkem rozumí i mimo led. Často spolu sledovali filmy a k nim mohl devětadvacetiletý bek připravit něco dobrého na jídlo, jelikož je vyhlášeným kuchařem. „Jsem rád, že se Honzík vrací, seděli jsme si lidsky i na ledě. Jediné co mě mrzí, že už má rodičovské a manželské povinnosti, takže nám odpadnou naše večerní rituály a myslím si, že na vaření už nemá ani čas,“ směje se Vlastimil Bilčík. Oba dva spolu takto propagovali koupě vstupenek v play off 2021, kdy fanoušci kvůli pandemii covidu-19 nemohli do hlediště. V rámci podpory klubu prodávala Dukla alespoň virtuální vstupenky a tento počin, stejně jako společná fotka "Bilči a Strejdy", měla velký ohlas.

Takhle promovali Jan Strejček (vlevo) a Vlastimil Bilčík koupi virtuálních vstupenek na 6. finále play off 2021 proti Kladnu. Foto: Tomáš Lysý

Odchody – Štěpán Dudycha a Erik Meluzín

Obránce Štěpán Dudycha přišel do Dukly před touto sezonou ze Šumperka, kde patřil k pilířům obrany. Dvaadvacetiletý bek prošel přípravným obdobím a nastoupil do prvních dvou zápasů v sezoně. Pak se ale zranil a další šanci už v kádru nedostal. Odchází na vlastní žádost stejně jako útočník Erik Meluzín, jenž se v Jihlavě objevil na konci uplynulé sezony. Letos nastoupil v červenožlutém dresu do čtyř zápasů bez bodového zisku, celkově v Jihlavě odehrál 13 utkání (1+1).

HC Dukla Jihlava přeje oběma hráčům hodně štěstí v další kariéře i v osobním životě.

Marodka

Na klubové marodce je od druhé poloviny srpna nejlepší jihlavský střelec uplynulého ročníku Tomáš Harkabus. Očekávaná doba jeho absence byla odhadována na dva měsíce. Devětadvacetiletý útočník již začal s kondičním tréninkem na ledě a do třech týdnů by mohl zapsat první start v této sezoně.

Hned v prvním utkání za Duklu zapsal gól útočník David Bartoš, který se ale nedlouho poté zranil a naposled hrál v utkání čtvrtého kola proti Vsetínu. "Barty" by měl do zápasového rytmu naskočit dříve než Tomáš Harkabus. Na konci tohoto týdne vyjede na led a podle toho se uvidí, kdy bude připraven k utkání (cca do dvou týdnů).

David Bartoš zapsal během čtyř zápasů premiérový gól za Duklu. Foto: Barbora Stránská