Do Brna o druhou příčku

07.02.2006 / Lucie Vítková

Velký zápas čeká na Jihlavany v brněnské hale Rondo. Dukle se daří, z posledních šesti utkání přišla o všechny body pouze jednou. Jenže Kometa se může pochlubit stejnou statistikou. Tato bilance vyhoupla oba týmy do předních pater tabulky, dělí je od sebe pouhé dva body. V Brně se tedy bude bojovat o druhou příčku, kterou nyní hájí domácí Brňané. Lepší letošní vzájemnou bilanci má ale Dukla, která zvítězila dvakrát. Napínavý duel začíná ve středu od 18:00.
Kometa vznikla jako vojenský oddíl v roce 1953. Brno převzalo Rudou hvězdu, jejíž název byl po devíti letech změněn na TJ ZKL Brno. Již ve svém prvním roce bojovala Kometa o titul, který nakonec díky lepšímu poměru branek získala Sparta Praha. Během dalších 12 sezón získala Kometa 11 titulů mistra republiky ( 1955-1958, 1960-1966 ). Rekordní byla sezóna 1963-64, tým ztratil pouze 6 bodů a vsítil 232 branek ve 32 zápasech. Kromě titulů mistra republiky patří mezi významné úspěchy také vítězství v Poháru mistrů evropských zemí v letech 1966, 1967 a 1968.

Od roku 1972 prokazovala Kometa klesající výkonnost, který vyústila v pád do nižší soutěže. O rok později se brněnský oddíl mezi elitu vrátil, ale v osmdesátých letech bylo nejlepším umístěním sedmé místo. Od roku 1992 hrála Kometa I. národní hokejovou ligu, o návrat do extraligy se pokusila v roce 1995. Podařilo se, ale svou extraligovou příslušnost Kometa udržela pouhý jeden rok. Od roku 1996 hraje Brno pravidelně druhou nejvyšší domácí soutěž.

Kometa zažila dobrý vstup do sezóny. Po úvodní porážce od Hradce dokázala bodovat šestkrát v řadě a postavila se po bok nejlepších mužstev první ligy. Ovšem nic netrvá věčně a také Brno si stihlo sáhnout až na úplné dno. Dobré výsledky vystřídala mizérie, kdy si Kometa v šesti duelech připsala na své konto jediný bod za remízu s berounskými Medvědy. Zlom, kdy se začalo opět blýskat na lepší časy, nastal s začátkem druhé části, kdy Kometa znovu nepoznala příchuť prohry celých osm zápasů. Od té chvíli podávali Brňané výkony jako na koupačce, tedy vítězství střídaly porážky. Až v posledních kolech se zdá, že v druhém největším městě ČR je opět veseleji. Kometa ze sedmi utkání nestačila na soupeře pouze jedinkrát, když podlehla Třebíči. To klub vyhouplo až na druhou příčku tabulky o dva body nad Jihlavu.

Bezmeznou důvěru má mezi tyčemi Pavel Maláč. Dvaatřicetiletý gólman do brankoviště ještě nikoho nepustil, přesto si ve dvaceti odchytaných zápasech drží solidní průměr 2,16 branek na zápas. Nejproduktivnějším zadákem je Martin Vyrůbalík se šestnácti body za dvě branky a čtrnáct asistencí. Ovšem z pohledu +/- bodů, které jsou pro beky nejlepší vizitkou, je nejspolehlivějším mužem v obraně Alexandr Lhotský. V útoku září forvard David Appel, který nasbíral již padesát bodů. S osmadvaceti brankami je taktéž nejlepším střelcem Komety. Produktivního útočníka stíhá pouze Miroslav Barus, který zaostává o jedenáct bodů.

Nervy drásající partii shlédli jihlavští příznivci na Horáckém zimním stadiónu v prvním vzájemném duelu sezóny. V 9. minutě domácí Dukla prohrávala o tři branky, což by složilo kdejakého hokejového mohykána, ale Jihlavu ne. Do závěru třetiny stihli hokejisté z Vysočiny snížit a po zbytek zápasu plném vyloučení dokonat velký obrat. Celkem čtyřikrát se Jihlava prosadila v početní výhodě a zvítězila 6:5. Dvě branky zaznamenali Hlouch a Rytnauer, za Brno se dvakrát prosadil Appel.
Druhá bitva znamenala souboj o třetí příčku, ze kterého nakonec vyšla vítězně Kometa. Brankově bohatá první třetina skončila nerozhodně 2:2, jenže střelecké hody se nadále nekonaly. Ve 21. minutě udeřil bek Černý a poslal Brno znovu do vedení. Do konce utkání se již skóre neměnilo, a tak Brněnští na domácí půdě zvítězili 3:2. Dukle nepomohly ani dvě využité přesilovky.
Na ledě Horáckého zimního stadiónu se opět radovala Jihlava. Přitom po dvou třetinách ztrácela již o dvě branky, ale nevzdávala se. Do třetího dějství vstoupili domácí značně nabuzení a během sedmi minut nepříznivý vývoj utkání pohodlně otočili také díky třem využitým přesilovým hrám. Do prázdné brány pečetil výhru Rytnauer a uzavřel skóre na konečných 4:2.

Poslední utkání Komety Brno:
HC Sareza Ostrava - HC Kometa Brno 4:5 (0:2, 1:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 27. Heřman (Augusta), 42. Sochorek (Janeček), 53. Augusta (Polášek, Oliverius), 58. Glas (Augusta) - 5. Holý, 15. Lhotský (Obdržálek, Dibelka), 30. Brančík (Dibelka, Meluzín), 40. Appel (Staněk, Barus), 60. Appel (Staněk). Rozhodčí: Trombík - Vrdlovec, Šimůnek. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1.Diváci: 700. Střely na branku: 28:37. Průběh utkání: 0:2, 1:4, 4:4, 4:5.
Sestava Komety Brno: Maláč - Kališ, Lhotský, Vyrůbalík, Burian, Karlíček, Špelda, Burkoň - Dibelka, Brančík, Obdržálek - Staněk, Barus, Appel - Šůrek, Meluzín, Holý - Hájek.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Dukla Jihlava - Sareza Ostrava 5:2 (0:0, 3:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 23. Baranyk (Dobrovolný), 28. Altrichter (Rytnauer, Lazorišák), 35. Duben (Lazorišák, Rytnauer), 49. Rytnauer (Hodek), 49. Lazorišák (Dobrovolný) - 23. Gelačák (Sochorek, Glas), 60. Kubala (Gelačák). Rozhodčí: Kubeš - Kis, Špringl. Vyloučení: 8:8, navíc Ovšák (SAR) 10 min. a do konce. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1410. Střely na branku:28:23 . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Chvátal, Staněk, Duben, Pospíšil, Dobrovolný, Kuchyňa, Giba, Lukačovič - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Altrichter, Lazorišák - Říha, Hlouch, Baranyk - Polák, Havel, Vaškovič.

Utkání je na programu ve středu 8.2.2006 na stadiónu v Brně. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!