Před repre pauzou jdeme ještě dvakrát do boje. Duklu nejprve čeká derby proti Třebíči

31.10.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté sehrají před blížící se tradiční listopadovou reprezentační přestávkou ještě dva zápasy s celky, jenž jsou v tabulce Chance ligy na velmi podobné pozici. První listopadový den čeká Duklu derby proti týmu SK Horácká Slavia Třebíč, přičemž úvodní buly sedmé Jihlavy proti devátým Bílým Hvězdám bude vhozeno od 17:30 hodin. Partnerem tohoto utkání jsou Kontejnery Vysočina a vstupenky si můžete koupit na tomto odkazu. V sobotu 4. listopadu uzavře Dukla cyklus před první repre pauzou zápasem v Prostějově.

V posledním utkání na ledě Vsetína sice Dukla odešla poražena výsledkem 1:2, nic to však nemění na tom, že z krize se vyhrabala pěti výhrami v posledních sedmi zápasech. V kontextu celé Chance ligy je ustřelená zejména první Poruba se ziskem 41 bodů, druhý Vsetín je o čtyři body zpět. Poté už opět následuje pořadí měnící se každým zápasem. Třetí Litoměřice mají 33 bodů a devátá Třebíč 27 bodů. A následuje poměrně velká ztráta týmů, které se musí zvednout, jinak budou bojovat pouze o poslední volné místo pro předkolo a o holý sestup. Mezi Třebíčí a desátými Parbubicemi je po sedmnácti kolech rozdíl poměrně velkých devíti bodů. Inu, v Chance lize se začíná přiostřovat a doby, kdy jeden tým vedl o 15 bodů a pozice na první čtyřce byly jasné dlouho dopředu, jsou minulostí.

Soupiska Třebíče
Realizační tým Třebíče

Horácká Slavia se v současné době musí obejít na postu hlavního trenéra bez Kamila Pokorného, který dle hokejového zápisu v utkání proti Pardubicím B (23. 10. 2023) slovně velmi hrubě napadl rozhodčího Tomáše Mejzlíka. Disciplinární komise se s dvojnásobným českým mistrem nepárala a udělila mu zákaz činnosti do 12. listopadu. Již proti Litoměřicím vedl tým dlouholetý asistent trenéra Jaroslav Barvíř s Davidem Dolníčkem a obdobně tomu bude i v sobotu proti Sokolovu. První zápas oba dva na hlavní trenérské pozici zvládli, když se svými svěřenci slavili výhru 3:2 nad Litoměřicemi. Třebíč tímto vítězstvím ukončila špatnou minisérii, čítající tři porážky v řadě (jedna v prodloužení). Bílé hvězdy mají po sedmnácti zápasech osm výher (jedna za dva body) a devět porážek (čtyři za bod) a nezdá se, že by obhájili vítězství v základní části Chance ligy z minulé sezony.

Ačkoliv mají Třebíčští na soupisce čtyři brankáře, do zápasového rytmu nastoupili pouze Jan Mičán a Samu Pakarinen. Jedničkou je právě Jan Mičán (což by se asi Matěj Pekr divil) a vykazuje velmi dobrá čísla, tím spíše, že je jedničkou mezi seniory poprvé v kariéře. Vychytal jedno čisté konto, jeho úspěšnost zákroků je na 92,5% a má průměr lehce nad dva inkasované góly na zápas. Jestliže jihlavským králem (a legendou) je hráč s číslem 90 Tomáš Čachotský, králem třebíčského kanadského bodování je také devadesátka, kterou nosí Martin Dočekal. S 23 body jasně vede týmové statistiky, je nejlepším střelcem a zároveň i nejlepším nahrávačem (12+11). Druhý a třetí v pořadí mají bodů 11 - Ladislav Bittner (5+6) a Michal Vodný (3+8). Mezi obránci má nejvíce bodů zkušený Antoním Bořuta (3+6) s bývalým jihlavským zadákem Mihou Štebihem (2+7), který se do českých luhů a hájů vrátil po roce v Polsku (Krakow), dvou letech doma ve Slovinsku (Ljubljana) a ročním působení na francouzském azurovém pobřeží (Nice).

Poslední zápas Třebíče

17. kolo: Třebíč – Litoměřice 3:2 pr.

Branky a nahrávky: 7. Bittner (Štebih, Bořuta), 53. Dočekal (Psota), 59. Malý (Ferda) – 33. Krutil (Jícha, Korkiakoski), 57. M. Toman (Sihvonen, Husák). Rozhodčí: Micka, Kosnar – Kotlík, Augusta. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:1. Diváci: 841. Střely na branku: 43:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Třebíč: Mičán – Štebih, Vodička, Bořuta, Baláž, Kříž, Poizl, Furch – Dočekal, Bittner, Psota – Matěj Svoboda, Malý, Ferda – Frömel, Kučera, Horváth – Michalčuk, Maty. Svoboda, Stehlík

Poslední vzájemný zápas

5. kolo Chance ligy 2023/24: SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava 1:2

Branky a nahrávky: 36. Matyáš Svoboda (TS) – 1. Anděl (Šik, Kolář), 43. Jelínek (Vala). Rozhodčí: Horák, Pilný – Hanzlík, Komínek. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 2073. Střely na branku: 28:15. Vhazování: 34:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Třebíč: Strmeň – Furch, Bořuta, Baláž, Štebih, Poizl, Vodička, Kříž – Berka, Bittner (C), Dočekal (A) – Ferda (A), Malý, Vodný – Stehlík, Michálek, Matyáš Svoboda – Michalčuk, Horváth, Matěj Svoboda
Dukla: Beran – Kolář (A), Bilčík, Kočí, Ozols, Chvátal, Mareš, Vala – Šik, Anděl, Čachotský (C) – Cachnín, Štefančík, Havránek – Berger, Handl, Meluzin – Brož, Pořízek, Jelínek

V třech zápasech Dukly a Třebíče tohoto roku padlo jen 12 branek. Dukla nejprve padla na ledě Bílých hvězd 1:3, doma prohrála na nájezdy 2:3 a v posledním měření sil i díky výtečnému výkonu brankáře Adama Berana vyhrála 2:1. Foto: Natálie Egartová

18. kolo, středa 1. listopadu

Berani Zlín – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30) - vstupenky zde
HC LERAM Orli Znojmo – SC Marimex Kolín (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek (18:00)
HC Baník Sokolov – HC Slavia Praha (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – VHK ROBE Vsetín (18:00)

19. kolo, sobota 4. listopadu

HC Slavia Praha – HC Dynamo Pardubice B (15:00)
HC Frýdek-Místek – HC LERAM Orli Znojmo (17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
VHK ROBE Vsetín – HC ZUBR Přerov (17:00)
SC Marimex Kolín – Berani Zlín (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Baník Sokolov (17:30)

20. kolo, pondělí 13. listopadu

Předehrávka, neděle 12. listopadu: HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (16:30) - vstupenky zde
Berani Zlín – HC Slavia Praha (17:30)
HC ZUBR Přerov – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC LERAM Orli Znojmo – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Baník Sokolov – SC Marimex Kolín (18:00)

Tabulka Chance ligy po 17. kole