Dukla Jihlava tradičně podpoří den válečných veteránů

08.11.2023 / Daniel Lhotský

Dukla se hrdě hlásí k armádní historii a opět vzdá hold válečným veteránům, jejichž mezinárodní den si připomíná celý svět vždy 11. listopadu. Speciální „Army zápas“ odehraje Jihlava v neděli 12. 11. od 16:30, kdy soupeřem bude tým Litoměřic. Nedílnou součástí zápasu budou speciální dresy, ocenění dvou veteránů, prodej symbolických vlčích máků a stánek partnerské organizace Domov Jeřabina Pelhřimov, kde bude možné zakoupit i plakát Army game, který vznikl za pomoci Czech Spitfire Club, nebo suvenýry navržené klienty domova.

V předchozích ročnících Army game čerpal inspiraci pro dresy jihlavského týmu z různých lokalit, či míst, kde armády mohou zasahovat a sloužit. Prostřídali se tak zimní, pouštní, či tradiční dozelena laděné maskáčové verze. Tentokráte vzdá Dukla hold jedné z nejslavnějších etap českého vojenství, kdy se naší letci a pomocný personál zapojili do vzdušné bitvy o Británii.

„Dresy jsou připomínkou uniforem letců RAF, a aby byla podobnost co největší, vzdali jsme se i dominantního loga na hrudi. Moc si vážíme toho, že i naši partneři záměr pochopili a zřekli se vyobrazení svých logo. Osobně jsem z tohoto designu nadšený,“ komentuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban design speciálních dresů.

Grafický návrh dresů pro Army game.

V RAF sloužilo v čase 2. světové války přes 2500 žen a mužů, z nich asi 1600 tvořil létající personál. Přes 500 z nich zahynulo, mnoho bylo zraněno, popáleno nebo padlo po sestřelení do krutého německého zajetí. V nejhorším období v tzv. Bitvě o Británii, v létě 1940, měla Velká Británie letadla, ale neměla piloty. Pokud by nepomohli Čechoslováci, Poláci, Kanaďané a další, možná by Británie padla a druhá světová válka mohla dopadnout i jinak, než dopadla.

„Důvod, proč jsme se rozhodli pro dresy v tomto designu a připomenutí osudů Čechů spojených s RAF, je i fakt, že po únoru 1948 byla drtivá většina z nich persekvována, vyhozena z armády a mnoho z nich skončilo v kriminálech a uranových dolech. Řada z nich přišla i o život a na to nesmíme zapomenout,“ dodává Bedřich Ščerban.

Vedle hráčů A týmu dostanou šanci tento dres obléknout i dva absolventi misí z řad Armády České republiky, které Dukla před úvodní buly představí návštěvníků a ocení jejich statečnost.

Podplukovník Ing. Ladislav Sornas sloužil v armádě plných 27 let a z toho téměř 4 roky v zahraničí. Absolvoval 4 mise, a to v Perském zálivu, v bývalé Jugoslávii, v Sarajevo a také v africkém Kongu. Založil organizaci Sdružení válečných veteránů ČR, která 30 let pomáhá řešit válečným veteránům jejich pracovní, zdravotní i osobní problémy.

Druhým je rtm. Miroslav Hvězda, který se aktivně účastnil mise v bývalé Jugoslávii od dubna 1993 - do dubna 1994.


Na stadionu se bude prodávat i merch podle návrhů klientů Domova Jeřabina Pelhřimov.

DEN VÁLEČNÝCH VETERÁNŮ A SYMBOL VLČÍHO MÁKU

Přesné datum Dne válečných veteránů je 11. 11. kdy v roce 1918 v 11 hodin a 11 minut bylo podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem. Tím byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. O symboliku vlčího máku se zasloužil vojenský lékař podplukovník John McCrae z kanadského Ontaria, který v první světové válce sloužil v Evropě.

Vojenský chirurg si na útrapy a bolest raněných vojáků nemohl zvyknout a svoji bolest mírnil psaním básní. Po smrti přítele a poručíka Alexise Helmera do básně využil vzpomínek očitého svědka seržanta Cyrila Allisna. Ten popsal, že toho rána, kdy vál jemný východní vítr, se vlčí máky mezi hroby jakoby vlnily. John McCrae svou bolest vepsal do básně, ale papírek s ní zahodil. Kolemjdoucí důstojník jej zvedl a poslal do Anglie. Časopis Punch publikoval báseň 8. prosince 1915.

Tradice nošení vlčího máku se John McCrae nedožil, padl před koncem války.

Děkujeme partnerům za podporu letošní Army game