Patriks Ozols vstřelil gól za Lotyšsko, v reprezentaci zářili i Štěbeták, Kuprijanov a Katolický

13.11.2023 / Tomáš Lysý

První dva týdny v listopadu jsou vždy vyhrazeny reprezentačním akcím od nejmladších celků až po seniorský A-tým. Velmi dobrou vizitkou jihlavské výchovy je účast odchovance Dukly Pavla Kousala v reprezentačním Áčku. Druhou trefu za seniorský tým v kariéře zaznamenal lotyšský obránce Patriks Ozols. Dres reprezentace do 20 let oblékl Jonáš Jungwirth, za ukrajinskou dvacítku doslova řádil Ilarion Kuprijanov. Sedmnáctka bojovala na neoficiálním mistrovství světa zejména díky brankáři Ondřeji Štěbetákovi o medaile, ale nakonec skončila čtvrtá. V týmu U-16 byl zase hodně vidět Šimon Katolický. Všem nominovaným gratulujeme a přejeme hodně úspěchů i na dalších reprezentačních akcích!

A-tým České republiky

Reprezentační Áčko má za sebou pod vedením nového trenéra Radima Rulíka parádní turnaj Karjala Cup. Do reprezentace byl nominován odchovanec jihlavského hokeje Pavel Kousal a nejcennější dres své země opět oblékl Jakub Flek, který v Dukle před lety strávil povedenou sezonu. Oba dva pomohli k suverénnímu vítězství na turnaji. Česká republika nejprve porazila Švédsko 5:2 a Jakub Flek zvyšoval vedení českého týmu na 3:0. Svěřenci Radima Rulíka následně deklasovali Finsko 7:3 (Pavel Kousal asistoval u gólu na 6:3). Výhru na turnaji stvrdili Češi porážkou Švýcarska 1:0. Další akcí seniorské reprezentace jsou prosincové Švýcarské hokejové hry.

A-tým Lotyšska

Na blížící se mistrovství světa v hokeji, které bude hostit Česká republika, se připravuje také Lotyšsko. Tým s naprosto oddanými fanoušky bude hrát v ostravské skupině proti Francii, Německu, Kazachstánu, Polsku, Slovensku, Švédsku a Americe a v přípravě si vyzkoušel dva zápasy právě proti Francii. Pozvánku do národního týmu dostal i jihlavský obránce Patriks Ozols a vedl si více než dobře. Lotyšsko nejprve vyhrálo 3:1 a dvaadvacetiletý bek vsítil gól na 2:0. Ve druhém utkání porazili Lotyši francouzskou reprezentaci 4:1.


Patriks Ozols v dvojutkání proti Francii vsítil jeden gól a řekl si o pozvánku na další reprezentační akci. Na druhém obrázku moment těsně před vstřelením jeho druhé branky za A-tým Lotyšska v kariéře. Foto: Guntis Lazdāns

Reprezentace České republiky do 20 let

Nejstarší mládežnické reprezentaci se listopadový turnaj v Chomutově nepovedl tak dobře, jako srpnový turnaj pěti ve Švédsku, kdy Česká republika pod vedením trenéra Patrika Augusty skončila na 2. místě za Finskem a kde byl Martin Matějíček a Jonáš Jungwirth mezi náhradníky. Národní tým tentokrát získal pouze jeden bod, když postupně podlehl Švýcarsku 2:3, Finsku 2:5, Švédsku 1:2 a Slovensku 1:2 na nájezdy. Útočník juniorského týmu a Áčka Dukly Jonáš Jungwirth byl tentokrát mezi nominovanými, jeho spoluhráč a kapitán juniorky Matěj Vovsík našel své jméno mezi náhradníky. Další akcí již bude přípravný kemp před vrcholem sezony – mistrovstvím světa hráčů do 20 let ve Švédsku.

Reprezentace Ukrajiny do 20 let

Ukrajinská juniorka se na nejvyšší úrovni nepředstaví, bude naopak bojovat ve slovinském Bledu v divizi 1B o postup výše. A kdo ví, třeba budou na tento turnaj nominováni i dva hráči Dukly Jihlava z juniorského týmu. Ve skupině proti sobě totiž nastoupí mj. Ukrajina (Ilarion Kuprijanov) a Estonsko (Maxim Burkov). První jmenovaný si totiž o nominaci řekl více než výrazně. Ukrajinská dvacítka odehrála tři zápasy proti českým juniorským týmům a všechny tři vyhrála s výrazným příspěvkem jihlavského juniorského forvarda. Při výhře nad Karlovými Vary 4:2 vstřelil Ilarion Kurpijanov gól na 4:0. O den později proti Pardubicím dvěma brankami vyrovnal z 1:3 na 3:3 a ještě asistoval na prvním a pátém gólu. Ani ve třetím utkání proti Litvínovu nevyšel „Larik“ naprázdno a zapsal gól na 4:2. Jeho vizitka ze tří zápasů je tak skvělá – 6 bodů (4+2). Maksim Burkov se z nominace omluvil.

Ilarion Kuprijanov (zcela vpravo s čislem 9) před zápasem proti juniorce Karlových Varů. Ukrajina vyhrála 4:2 a útočník jihlavské juniorky vstřelil čtvrtou branku svého týmu. Foto: Jakub Knap

Reprezentace do 18 let

Český národní tým do 18 let nemá za sebou vydařený turnaj. Na turnaji pěti zemí ve Finsku skončil poslední se dvěma body a s hrozivým skóre 6:20. Do turnaje nevstoupila reprezentace až tak špatně, jak celkový výsledek vypadá. Dvakrát prohrála na nájezdy, proti domácímu Finsku 1:2 a proti Švýcarsku 2:3. Poté ale mladí čeští hokejisté prohráli se Švédskem 0:4 a s USA 3:11. Mezi nominovanými hráči byl i jihlavský odchovanec Jindřich Habermann a jeho někdejší spoluhráč z dorostu Dukly Adam Veselský (oba dva nyní působí v Kometě Brno). Na konci prosince se národní tým U-18 představí na turnaji pěti zemí ve Švýcarsku.

Reprezentace do 17 let

Sedmnáctka odehrála za poslední období nejvíce přípravných zápasů. Na srpnovém turnaji v Chomutově, který Česká republika vyhrála, byl i bývalý hráč Dukly Vít Macek (aktuálně Pardubice), naopak brankář Ondřej Štěbeták byl mezi náhradníky. Reprezentace postupně porazila Švýcarsko 4:3, Německo 5:4, USA 7:4 a Slovensko 6:4. V posledním utkání srovnával Vít Macek na 3:3.

Mladý útočník se poté nezúčastnil dvojutkání proti Salzburgu U-18, figuroval totiž pouze mezi náhradníky. Výběr do 17 let nejprve prohrál 1:3 a poté zvítězil stejným skóre.

V listopadu se tradičně koná World Hockey Challenge 2023, tzv. neoficiální mistrovství světa této věkové kategorie. Brankář Ondřej Štěbeták předvedl v prvním utkání proti Kanadě White skvělý výkon. Národní tým srovnal z 1:3 na 3:3 a dotáhl utkání až do nájezdů, které vyhrál a gólman dorostu Dukly zneškodnil šest kanadských pokusů ze sedmi. Do dalšího zápasu nenastoupil a porážku 2:10 sledoval až jako třetí brankář. Proti Kanadě Red se „Štěbi“ vrátil do týmu a kanadské střelce vymazal – 4:0! Jihlavský talentovaný brankář si tímto výkonem řekl o místo jedničky pro zbytek šampionátu.

Další utkání základní skupiny prohrála Česká republika proti Finsku 2:3 a Ondřej Štěbeták zapsal 16 zákroků. V konečné tabulce obsadil národní tým páté místo, jelikož prohrál se Švédskem 3:5. Ve čtvrtfinále se tak utkal znovu s Finskem a tentokrát dopadl zápas výrazně lépe. Ještě v polovině 59. minuty byl stav 0:0, ale reprezentace následně vstřelila dvě branky a vyhrála 2:0. Ondra tak vychytal druhé čisté konto na turnaji. Tým trenérů Pavla Patery, Davida Moravce a Františka Ptáčka byl v semifinále kousek od otevření finálové brány. Proti USA otočil stav a tři minuty před koncem vedl 4:3, ale mladí Američané sekundu před koncem vyrovnali a prodloužení zvládli lépe. Medaili si nakonec český tým domů neodvezl, byť by si jí jistě zasloužil. V utkání o bronz sice vedl proti Švédsku 1:0 a do poloviny zápasu držel Ondřej Štěbeták opět čisté konto, ale Švédové nakonec vyhráli 6:3. Další akcí reprezentace U-17 jsou dvě prosincová utkání proti Finsku.

Ondřej Štěbeták hájí branku národního týmu v úvodním utkání na turnaji proti Kanadě. Foto: Hockey Canada

Reprezentace do 16 let

Poměrně stabilními články nejmladší mládežnické reprezentace jsou hráči dorostu Dukly, obránce David Zmrhal a útočník Šimon Katolický. Oba dva se účastnili zářijových testů na ledě i mimo led a následného skills campu v Kravařích. V říjnu se radoval David Zmrhal z výhry nad Salzburgem U-18 6:4 a z vítězství 3:0 nad o rok mladším výběrem Red Bullu; Šimon Katolický byl náhradníkem.

V listopadu ve čtyřech přípravných utkáních si oba dva nominace prohodili. Při výhře nad Slovenskem 5:1 vstřelil Šimon Katolický gól na 2:1 a 4:1. O den později rozhodl o vítězství 5:4 rozhodujícím nájezdem. Ve třetím utkání proti Švýcarsku střelecky i bodově mlčel, ale o den později proti stejnému soupeři připsal u výhry 5:2 dvě přesné asistence (při gólu na 1:1 a 3:1).

HC DUKLA JIHLAVA PŘEJE VŠEM NOMINOVANÝM HODNĚ ŠTĚSTÍ!