Změny u trenérů mládeže. Jakub Venc jde do Pardubic, dorost bude trénovat Petr Svoboda

15.11.2023 / Tomáš Lysý

Během reprezentační přestávky došlo k trenérským změnám v akademických týmech Dukly. Dosavadní trenér dorostu Jakub Venc přijal nabídku na post hlavního trenéra juniorů Pardubic, stávající trenér juniorky Dynama David Havíř totiž odešel k A-týmu Mladé Boleslavi. Uvolněné místo u dorostu převzal Petr Svoboda, jenž od nové sezony působil jako asistent trenéra 9. třídy (kategorie U-15). Jeho asistentem u dorostu bude nadále Štěpán Moravec, vedoucím týmu zůstává Zdeněk Drla a obnoví tak úspěšnou spolupráci s Petrem Svobodou ze sezony 2016/2017. Trenérem 9. třídy nadále zůstává Adam Vylíčil. Rozhovor s novým trenérem dorostu zveřejníme v nejbližší době.

Petr Svoboda

Bývalý obránce Petr Svoboda je odchovancem Dukly Jihlava. Již v 18 letech odehrál celou sezonu za A-tým, bohužel v osudném sestupovém ročníku 1998/1999. Jako Duklák oblékal dres repreuentace do 17 let, hrál i mistrovství světa hráčů do 18 a do 20 let. Po sestupu odešel do Třince a stal se juniorským mistrem světa v roce 2000. V tehdejší sezoně nastoupil i za seniorský A-tým České republiky.

Zdálo se, že na obránce s vynikajícími parametry čeká zářivá budoucnost a v ročníku 2000/2001 odehrál 18 zápasů za Toronto Maple Leafs v nejslavnější hokejové lize světa NHL (bilance 1+2). Více času strávil na farmě v St. John´s, kde hrál i v další sezoně. Jeho výborně nastartovanou kariéru ale ukončily vážné zdravotní problémy, kvůli kterým musel zanechat vrcholového hokeje.

Syn legendy jihlavského hokeje Radoslava Svobody se tři sezony po konci aktivní hráčské kariéry vrhl na trenérské řemeslo. V Dukle Jihlava byl nejprve asistentem juniorky a A-týmu (2007/2008), postupně působil v roli hlavního trenéra juniorky, dorostu, juniorky a mladšího dorostu. Od ročníku 2012/2013 postupně působil jako asistent trenéra i u mládežnických reprezentací od kategorie U-17 po juniory. V roce 2014 získal s trenérem Jakubem Petrem stříbro na mistrovství světa hráčů do 18 let. Památná byla i jihlavská sezona 2016/2017, kdy měl mladší dorost pod jeho vedením spolu s asistentem Janem Dršatou a vedoucím Zdeňkem Drlou našlápnuto hodně vysoko. Tým kolem Tomáše Chlubny, Vítězslava Brože, Adama Najmana nebo Matouše Menšíka ale zastavila v semifinále Kometa Brno.

Před sezonou 2017/2018 odešel Petr Svoboda do Hradce Králové, kde byl dvě sezony asistentem trenéra A-týmu a působil i u dorostu. Poté se na rok vrátil do Dukly a předešlé dva ročníky působil opět u Moutfieldu Hradec Králové – jako asistent trenéra A-týmu a trenér dorostu. V létě tohoto roku se z rodinných důvodů vrátil do Jihlavy a spolu s Adamem Vylíčilem vedl akademický tým U-15 v Extralize 9. tříd.

Nyní bude opět působit u dorostu, kde vytvoří tandem se stávajícím asistentem Štěpánem Moravcem a vedoucím Zdeňkem Drlou. Jejich mise začala výborně, v úterý 14. listopadu porazila Dukla doma právě Hradec Králové 3:2. Ve velmi vyrovnané tabulce patří Dukle 6. místo s 26 body a na druhé Pardubice ztrácí pouze dva body. Do konce základní části zbývá odehrát ještě deset kol a první čtyři týmy mají jisté play off i záchranu.

Petr Svoboda (vpravo) s otcem Radoslavem Svobodou během exhibice Oldřicha Válka. Foto: Tomáš Lysý

Jakub Venc

Odchovanec Havlíčkova Brodu působil v mládeži Dukly od sezony 2019/2020, kdy byl asistentem trenéra Marka Melenovského u dorostu a trénoval také žákovské kategorie. Další dvě sezony byl v Jihlavě skills trenérem a opět koučoval žákovské týmy. V létě 2022 na konci letní přípravy převzal spolu se Štěpánem Moravcem tým dorostu po odvolané dvojici Marek Melenovský – Roman Kaděra. Realizační tým postupem času našel s hráči společnou řeč a vše vygradovalo v play off, kam se dorost dostal ze spodní skupiny. V osmifinále na dva vítězné zápasy hrála Jihlava vyrovnanou partii s Třincem a v rozhodujícím třetím utkání na ledě Ocelářů ještě 34 sekund před koncem vedla 2:1. Jenže Oceláři stihli zápas nejen vyrovnat, ale do konce základní hrací doby ještě otočit a později si došli až pro mistrovský titul.

Na začátku letošní sezony prohráli dorostenci osm zápasů z deseti, ale od 12. října následovalo pět výher v řadě, které dorost Dukly vrátily do bojů o první čtyřku tabulky. Před reprezentační přestávkou prohrála Jihlava na ledě Třince 0:3. Jakub Venc následně dostal možnost být trenérem juniorky Pardubic, jelikož dosavadní kouč David Havíř přešel jako asistent k trápícímu se A-týmu Mladé Boleslavi. A právě juniorka Pardubic bude zřejmě největším soupeřem juniorského týmu Dukly o čtvrté místo s jistotou záchrany a bojů o play off. Do konce základní části DHL extraligy juniorů čeká Jihlavu ještě sedm zápasů a tým vedený Michalem Brošem změří síly s Pardubicemi a Jakubem Vencem dvakrát – nejprve doma a poté v Jihlavě.

Kubo, děkujeme za práci pro Duklu Jihlava a přejeme hodně štěstí v osobním i hokejovém životě.

Jakub Venc jako trenér dorostu Dukly. Foto: Martin Voltr