Ondřej Chaloupek: Před vstupem na led jsem slyšel jen samá pozitivní slova

23.11.2023 / Vít Trubička

Jednou z ústředních postav jihlavské výhry na ledě rezervy Pardubic byl gólman Ondřej Chaloupek, který si připsal první start za Duklu v této sezoně, když vystřídal v dvanácté minutě zraněného Marka Stuchlíka a rovnou si připsal čisté konto (to se ale do statistik nepočítá, jelikož nenastoupil od začátku utkání). „Máme tři body, což je důležité. Věřím, že se nyní máme od čeho odrazit a přeneseme si to do dalších zápasů,“ řekl o výhře Dukly.

Jihlavským se proti Pardubicím B povedlo zvítězit 3:0, když se o gólové trefy postarali Otakar Šik, Tomáš Harkabus a Matouš Menšík. Díky tomu se Dukla v souboji tehdejších tabulkových sousedů zmocnila třech bodů a poskočila na osmou příčku. „Zisk tří bodů pro nás důležitý a právě to lze hodnotit pozitivně,“ prohlásil Chaloupek.

Do branky se dostal trochu nečekaně, a to v čase 11:03, když se nešťastně zranil předchozí strážce svatyně Dukly Marek Stuchlík. „Šel jsem do toho s čistou hlavou a nad nastalou situací jsem nepřemýšlel,“ doplnil letošní jihlavský debutant. Od svých spoluhráčů slyšel jen samá povzbuzující slovy, načež se mu snažili na ledě maximálně ulehčit práci. „I trenéři mě pochválili. Myslím, že si oddychli, když to dobře dopadlo,“ doplnil.

Možná by se ale dalo říct, že celou situaci tak trochu přivolal. „S klukama jsme si ráno po rozbruslení dělali srandu, aby se nestalo, že půjdu v desáté minutě na led a ještě to zavřu,“ doplnil s úsměvem na tváři.

Patrně nejnáročnější úkoly čekaly na Ondřeje Chaloupka při dvou samostatných únicích pardubického Pochobradského, s čímž si ale dokázal úspěšně poradit. „U prvního z nich bylo vidět, že dal hokejku na stranu a v tu chvíli jsem věděl, že bude střílet. U druhého jsem měl trochu štěstí, už mě tam pomalu měl, ale nakonec jsem dokázal puk vytěsnit hokejkou,“ objasnil těžší situace ze svého pohledu.

Mezi tři tyče Jihlavy se Chaloupek podíval poprvé po více jak třech letech. Dosud poslední mač totiž odchytal 4. března 2020, když ještě jako junior vychytal na soupeřově ledě tehdy prvoligové Ústí nad Labem a přispěl tak k výhře 7:3. „Tento zápas si upřímně moc nevybavuju. Pamatuju si své první dva za Duklu, v níž jsem šel do akce za podobné situace jako nyní,“ zavzpomínal na své začátky. Právě úplně první start Chaloupka v jihlavském dresu vypadal takřka totožně, jen časově byl zasazen do odlišné fáze utkání. Tehdy v duelu s Motorem České Budějovice vystřídal v čase 49:10 Niklase Lundströma, který se zranil při zákroku. Taktéž neinkasoval a Dukla se s ním v zádech přiblížila z nepříznivého stavu 0:3 na konečných 2:3 ve prospěch Jihočechů.

Při onemocnění Adama Berana s Filipem Maláčem se mohla otevřít příležitost pro Chaloupka, což ale dlouho nepřicházelo. Naopak šanci dostali David Gába, který přišel narychlo z druholigového Tábora, a Marek Stuchlík, jemuž právě Ondřej Chaloupek sekundoval. Bylo tak obtížné říct, zda se ještě někdy podívá mezi tři tyče jihlavského celku. „Měli jsme zde rozdané karty a já věděl, že pro mě šance moc není. Přesto jsem měl někde vzadu v hlavě, že nyní bych si zachytat mohl a že šance je větší,“ vyjádřil své tužby, jež se naplnily.

Zcela bez možnosti si zachytal ovšem Chaloupek nezůstal. V letošní sezoně zpravidla hájí svatyni druholigového Velkého Meziříčí, kde nastoupil ke čtyřem duelům, a to s gólovým průměrem ve výši 4,06 obdržených branek na zápas. „Přínos to pro mě má především v udržení zápasového tempa a také v tom, že si často sáhnu na kotouč. Rozdíl mezi první a druhou ligou je ale enormní,“ doplnil gólman Chaloupek v závěru.