5:2
(0:1, 3:0, 2:1)

Junioři porazili Pardubice i počtvrté v sezoně a mají jistou vrchní nadstavbu s předkolem play off

27.11.2023 / Tomáš Lysý

Do důležité dohrávky DHL extraligy juniorů mezi Duklou a Pardubicemi, přímými konkurenty o první čtyřku, vstoupili lépe hosté a po první třetině vedli. Jihlava ale spustila ve druhé části uragán, který Dynamo zastavovalo jen za cenu trestů a nedisciplinovanost se mu vymstila. Přesilovku pět na tři využil Tomáš Vandas, v klasické početní výhodě obrátil stav Adam Topol a na konci třetiny Duklu uklidnil Rostislav Nosek. Jenže ve 46. minutě snížil svým druhým gólem v utkání pardubický forvard Jevtěchov a zadělal na drama. Všechny naděje hostí ale utnul šťastným nahozením Adam Rauš a pak i hezkým zakončením Jonáš Jungwirth. Jihlavští junioři vyhráli 5:2 a dvě kola před koncem mají jistou vrchní nadstavbu, ve které budou hrát týmy s jistou záchranou o pozice pro play off.
27.11.2023 18:00, DHL Extraliga juniorů - 18. kolo

HC Dukla Jihlava

Cinka – Číhal (A), Jeletz, Vovsík (C), Löffler, Chvátal, Vandas, Topol – Jonáš Jungwirth, Kuprijanov, Burkov – Rauš (A), Báťa, Klapica – Jáchym Jungwirth, Kudrna, Bulík – Nosek, Modl, Váňa
5

HC Dynamo Pardubice

Vilém – Chabada, Švec, Koudelka (A), Kaštánek, Kubánek, Rájek – Pavlata, Fiala, Gromadzki – Kalužík, Burda (C), Tomas – Jaša, Helikar, Hebek – Pilař, Jevtěchov, Bartoň
2
Branky a nahrávky: 26. Vandas (Jonáš Jungwirth), 28. Topol (Modl, Jeletz), 39. Nosek (Modl, Vandas), 53. Rauš (Klapica), 57. Jonáš Jungwirth (Burkov) – 17. Jevtěchov (Pavlata, Kubánek), 46. Jevtěchov (Kaštánek, Koudelka). Rozhodčí: Barek, Červenka - Dědek, Teršíp. Vyloučení: 2:7, navíc Burda (PCE) 5 minut a do konce zápasu. Využití: 2:0. Diváci: 125. Střely na branku: 28:36. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2.

Průběh utkání

Do začátku zápasu vstoupili o maličko aktivněji Pardubice, které získaly přesilovou hru, ovšem využít jí nedokázali. Největší šanci měl Kalužík, ovšem jeho rána z vrcholu pravého kruhu šla přímo do Cinky. Již v pěti hráčích předvedla Dukla dobrou kombinační akci, kdy Burkov hledal zpoza branky Jeletze. Ten před gólmanem Vilémem na puk nedosáhl, naopak Kuprijanov ano, jenže mířil těsně vedle. Přesilovou hru poté nevyužila ani Jihlava, naopak hosté již byli při své druhé početní výhodě úspěšní. Oleksij Jevtěchov převzal na pravém kruhu puk, nabruslil si blíže k brance a bekhendem překvapil Cinku. V závěru třetiny ještě zahrozila Dukla, vyrovnat se jí ovšem nepodařilo - 0:1.

Druhou třetinu začali Jihlavští tak, jak jí skončili – poměrně velkým náporem, který byl umocněný dvěma vyloučeními hostí během 45 sekund. Druhý trest pro Helikara na 2+2 minuty se ukázal jako zásadní. Při první dvojnásobné početní výhodě mačkala Jihlava svého soupeře, ale finální přihrávka v předbrankovém prostoru nepřišla. První vyloučený hráč hostí se sice vrátil na led, ale za chvilku šli hosté znovu do oslabení tří proti pěti. Protože čtyřminutový trest nebyl ani v polovině, hráli jihlavští junioři dvojnásobnou přesilovku celé dvě minuty a 27 sekund před koncem jí využili. Tomáš Vandas nic nevymýšlel a od modré prostřelil úplně všechno. Za další dvě a půl minuty již Dukla vedla. Vyloučený Jevtěchov byl na lavici trestů jen čtyři sekundy, jelikož Modl vyhrál buly na Adama Topola, který střelou od modré napodobil parťáka z obrany Vandase.

Dukla této fázi zápasu dominovala a byla blízko třetímu úspěchu. Burkov zblízka minul volnou část branky a projektil Kuprijanova z pravého kruhu během početní výhody prošel těsně vedle. Domácí to mohlo mrzet, protože vyrovnání měl na holi Kalužík. Zblízka už dorážel puk do volné branky, nicméně bud Jeletz nebo Topol kotouč na poslední chvíli vyrazili holí ven. Radovala se tak opět Jihlava. Minutu a půl před koncem zakončil Rostislav Nosek hezkou individuální akci s Vandasem a Modlem, oklamal kličkou Viléma a dal svému týmu klid na hokejky - 3:1.

Na úvod třetí části měly oba celky šance, jak změnit stav. Za Duklu neskóroval Nosek, šanci na snížení nevyužil ani na druhé straně Jaša. Přesto Pardubice snížily. Oleksij Jevtěchov přebral kotouč zblízka od Kaštánka a kolem Cinkova betonu ho dostal zblízka do sítě. Dynamo bylo rázem živější a na konci 51. minuty vyprodukovalo obrovský závar, jenže branku do sítě nedostalo, Cinka totiž dvakrát skvěle vychytal Gromadzkiho a se zbytkem mu pomohli obránci. Naopak branku slavila Dukla. Adam Rauš od střídačky Pardubic nahodil puk na branku, pardubický gólman Vilém situaci podcenil a musel lovit puk ze sítě. V samotném závěru po Burkovově výzvě ještě ujel Jonáš Jungwirth a poslal puk krásně pod víko - 5:2.

Na výsledku zápasu nic nezměnil ani hrubý faul kapitána hostí Burdy, který zcela zbytečně trefil Jonáše Jungwirtha a půl minuty před koncem dostal pětiminutový trest. Jihlavu už totiž nemůže o postup do lepší nadstavby nic připravit, dvě kola před koncem má na Pardubice náskok devíti bodů a lepší vzájemný zápas.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Všichni jsme věděli, o co se v utkání hraje a úvod podle toho vypadal. Všichni jsme se snažili udělat poslední krok za částečným sezonním cílem. Napětí, které normálně před zápasem nebývá, přišlo. V první třetině jsme měli svázané končetiny nervozitou. Pardubice byly jasně lepší a výsledek 0:1 byl ještě fajn z pohledu toho, co se na ledě dělo. Ve druhé třetině jsme sice úplně nepředvedli výkon, kterého jsme schopní, ale borci dominantním způsobem obrátili zápas. Hosté totiž měli jen dvě střely na branku. První třetina byla pro hosty, druhá třetina pro nás, stav 3:1 pro nás byl výborný. Ve třetí třetině jsme chtěli udržet soupeře na uzdě a nějakým způsobem se nám nedařilo zachytávat jejich rychlé otočky hry a protiútoky. Valilo se to na nás a bylo otázkou času, kdy dají branku a jeden gól tam padl. Snažili jsme se nabádat hráče, že šance přijdou a soupeř, který do toho musel kopnout ještě více, nám něco nabídne. Dali jsme "náhodný" gól, kdy Adam Rauš vymetl víko od modré čáry. To byla rozhodující branka a po ní jsme věřili, že to dobře dopadne. Borci odehráli výborně obranné pásmo a takhle dobrý výkon jsme do obrany letos ještě nepodali. Zaslouženě jsme zápas dotlačili do výhry.