Poctivá práce v juniorce se vyplácí, Kuprijanov a Burkov nastoupí za A-tým proti Zlínu

29.11.2023 / Daniel Lhotský

V sestavě A-týmu se pro dnešní zápas proti Zlínu objeví dvě nová jména, obě z mládeže Dukly. Šanci mezi dospělými jako odměnu za skvěle zvládnutou úvodní část DHL Extraligy juniorů dostanou aktuálně nejlepší střelec a druhý nejproduktivnější hráč soutěže Ilarion Kuprijanov, společně s ním si zapíše premiérový start v Chance lize teprve sedmnáctiletý talent Maxim Burkov. „Lajna Jonáš Jungwirth, Kuprijanov, Burkov patřila k nejlepším v extralize juniorů. Tým postoupil i jejich zásluhou mezi nejlepší týmy v republice. Svými výkony se řekli o šanci v A týmu,“ říká k oběma hráčům jednatel klubu Bedřich Ščerban.

„Oba byli hlavní strůjci toho, že jsme nakonec postoupili do horní skupiny soutěže. Je to pro ně taková logická, spravedlivá odměna, že si je trenéři z A-týmu vybrali. Byli jsme domluvení, že ve chvíli, kdy se tento částečný sezónní cíl podaří naplnit, tak by měli o kluky zájem a v rámci klubové strategie bychom některé hráče posunuli nahoru,“ popisuje do detailu celou situaci trenér juniorů Michal Broš.

„Na základě svých výkonů ze začátku sezony si dnes odbydou premiéru v A-týmu. Myslím si, že je to zasloužený krok, a vůbec nemám obavu, že by to kluci neměli zvládnout,“ věří svým svěřencům hlavní trenér juniorky. Oba hráči se na první start v Chance lize těší, přiznávají však i lehkou nervozitu. „Na zápas se těším moc, jen jsem trochu nervózní, jak budu hrát,“ shrnul krátce své pocity v den zápasu Ilarion Kuprijanov.

Nejlepší střelec a druhý nejproduktivnější hráč extraligy juniorů nepochází z Česka, to se v této soutěži příliš často nestává. Ilarion Kuprijanov to ale dokázal. Za své dobré výkony dostal na podzim pozvánku do juniorské reprezentace Ukrajiny, nyní dostane příležitost ukázat se i mezi dospělými. Foto: Natálie Egartová

První důležitý úkol se juniorům podařilo splnit v pondělí proti Pardubicím. Po domácí výhře 5:2 nad Pardubicemi již s jistotou udrží soutěž i pro další sezonu, navíc mají jistou účast minimálně v předkole play-off. Veliký podíl na tom měli právě Jonáš Jungwirth, Ilarion Kuprijanov a Maxim Burkov. Po několika odehraných kolech spolu začali hrát v jedné formaci, která patří k nejproduktivnějším v lize. Dohromady za 26 zápasů společně vybojovali téměř sto bodů! Kuprijanov navíc s průběžnými 18 góly drží průběžné první místo v tabulce střelců.

Maxim Burkov je největším talentem estonského hokeje za poslední roky. Ve svých sedmnácti letech dokáže přehrávat i mnohem starší hráče a také patří v extralize juniorů k nejlepším. V A-týmu už se jednou objevil, hned při své premiéře v dresu Dukly pomohl gólem porazit v přípravě Bratislavu B 3:2. Foto: Barbora Stránská