STARŠÍ I MLADŠÍ ŽÁCI POSTOUPILI MEZI REPUBLIKOVOU ŠPIČKU!

01.12.2023 / Jaroslav Wollmann

Přesně dva měsíce trvaly základní části nejvyšších žákovských soutěží, kde v osmi skupinách starších žáků a deseti skupinách mladších žáků vždy 2 - 3 nejlepší týmy postoupily do nadstavby mezi 24 nejlepších týmů ČR! Oba celky vedené trenérem Tomášem Dzurikem se můžou těšit na kvalitní prověrky a spousty těžkých utkání. Jak hodnotí uplynulou část sezony a jaké jsou plány do další části soutěže, nejen o tom se dozvíte v následujícím rozhovoru.

SŽA postup z prvního místa, MŽA postup z druhého místa - jak hodnotíte dosavadní průběh sezony?
Samozřejmě jsem strašně rád, že se nám podařilo postoupit a umožnit tak klukům kvalitní rozvoj i těžká utkání "na krev", která je vyvedou z komfortní zóny a dají jim strašně moc. Nejdůležitější je pro nás rozvoj hráčů a výsledky jsou druhořadé, proto kupříkladu u mladších žáků neustále rotujeme posty či rovnoměrně rozkládáme ice-time pro všechny hráče, nicméně každoročně máme jeden sezonní cíl a tím je docílit postupu do nadstavbové skupiny skrze zmíněná kvalitní utkání! Daří se nám to mnoho let po sobě s různými ročníky, což mě vnitřně velice těší, protože to není o tom, že by jsme měli nějaký jeden ročník s pár hráči "ustřelený", ale naopak rok co rok dokážeme produkovat silné týmy s kvalitou! Do nadstavby u jedné či druhé kategorie kupříkladu nepostoupily týmy jako Sparta Praha, Rytíři Kladno, Karlovy Vary, Litvínov, Škoda Plzeň, Motor ČB, Dynamo Pardubice či Bílí Tygři Liberec! My a pouze dalších 13 klubů ČR dokázaly postoupit v obou kategoriích, což je skvělá vizitka a nyní si budeme chtít užít každé utkání, kvalitně trénovat a samozřejmě budeme chtít každé utkání vyhrát, ale rozhodně pro nás není nyní priorita, jestli skončíme první, třetí nebo šestí.


Tomáš Dzurik.

Vy jste za poslední tři odehrané sezony dvakrát atakoval titul mistra ČR s různou kategorií, kdy dvě kola před koncem sezóny Vám titul 9. tříd "sebral" covid-19 a minulou sezonu jste dokonce s týmem 6. tříd titul Mistra ČR vyhrál, neláká Vás další triumf?
Jak jsem řekl, nejdeme si "jen" zahrát, ale chceme vyhrát každé utkání, ale nepodřizujeme tomu všechno - změníme klukům posty, neodložíme utkání kvůli absenci jednoho či dvou hráčů, nesvazujeme hráče taktikou, systémy či trénováním přesilovek a ukazuje se to mnoho let jako správná cesta - máme ze všech klubů ČR nejvíce mladých odchovanců v extralize dospělých či pravidelně v mládežnických reprezentací! Herní myšlení, charakter, dovednosti, to jsou základní principy co po hráčích v zápasech vyžadujeme! A pro mě kupříkladu je důležitější to, že Vojta Port je draftovaný do NHL a hraje v zámoří juniorskou soutěž, stejně tak Martin Matějíček! Andy Fábry táhne juniorku pražské Sparty a všichni tři jsou pravidelní reprezentanti ČR! Kluci jako Denis Jeletz, Tomáš Vandas, Adam Topol, Vašek Kudrna, Kevin Coufal bojují za naši U20 a opět se dostali do horní nadstavby extraligy juniorů. K tomu různě hrají odchozí hráči v juniorské extralize a koketují s reprezentačními výběry jako Adam Ošmera v Třinci, Jindra Habermann na Kometě či Matěj Vojáček v Mladé Boleslavi. To je neskutečný výčet jmen a pro mě daleko důležitější věc, že jsme klukům pomohli plnit jejich sny a několik let je trénovali, rozvíjeli, než to, že jsme dvě kola před koncem přišli o možnost získat titul mistra ČR devátých tříd. V následující sezoně jsme kupříkladu s hráči ročníku 2007/2008 v nadstavbě skončili "až" čtvrtí, ale z týmu jsou nyní Víťa Macek, Ondra Štěbeták nebo David Zmrhal taktéž pravidelní reprezentanti ČR, takže úplně stejně můžeme být s odvedenou prací spokojeni, ač tyto ročníky nezaznamenaly výraznější týmový úspěch a pokud kupříkladu z hráčů ročníku 2011/2012 za 6 - 7 let budou pouze tři hrát extraligu juniorů, nikdo nebude v mládežnických reprezentacích či v kvalitních juniorských zahraničních soutěží, tak i přes titul mistra ČR v kategorii U12 by jsme nemohli být spokojeni, jelikož by jsme nedosáhli kýženého - výchovy kvalitních hráčů!


Tabulka SŽA.


Tabulka MŽA.

Co očekáváte od nadstavbové soutěže?
Kvalitní zápasy. Souběžně s tím doufám, že se nám budou vyhýbat zranění a budeme moc kupříkladu využívat u starších žáků tahouny ročníku 2010, kteří hrají pravidelně za starší kategorii, což je pro ně dobře, ale i pro rozvoj "rozdílových hráčů" je potřeba, aby hrávali i svou kategorii, byli lídři jak na ledě, tak v kabině. U mladších žáků budeme neustále rotovat posty a chtít zlepšovat herní vyspělost hráčů a týmového ducha, kde kluci v zápasech vzorově makají, ale představoval bych si více hokejové kreativity, předvídání, citu pro hru či větší kvalitu v soubojích 1 na 1 z útočného i obranného hlediska - na čemž se budeme snažit pracovat souběžně s větším důrazem na spolupráci jak na ledě, tak mimo něj.

Jsou v obou kategoriích hráči, o kterých v budoucnu ještě uslyšíme?
Určitě se zde nachází spousty zajímavých kluků s potencionálem, ale mají mnoho let práce před s sebou. Zažil jsem kluky, kteří v jisté kategorii extrémně vynikali a v dorosteneckých kategoriích o nich nikdo nevěděl nebo naopak kluky, kteří vynikali od mala a zůstalo jim to až do dospělosti viz Ondra Najman s Pavlem Kousalem hrající extraligu ve Spartě Praha, Áda Najman v Liberci, Tomáš Chlubna v Motoru ČB nebo Matouš Menšík, který koketuje mezi Olomoucí a Duklou. Ale kupříkladu u takového Matěje Vovsíka z naší juniorky bych si nikdy v mladších žácích nedovolil tvrdit, že se prosadí až do kategorií dorostů a juniorky, natož že bude mít mládežnické reprezentační starty a bude oporou zadních řad juniorského týmu! Nebo David Moravec, hrající na dvou po sobě jdoucích MS U20, od šestnácti let pravidelně nastupující v extraligu mužů za Mladou Boleslav a nyní v kanadské juniorce - měl svojí kvalitu a byl šikovný, ale v žácích jsme nečekali, že bude v takto brzkém věku mít takovou skvělou kariéru! Takže vždy hlavně záleží na klucích, kdy je extrémně důležitý jejich charakter, pracovitost či herní myšlení, k tomu souběžně věci jako dovednosti i štěstí na mnoho věcí a správná podpora i vedení rodičů - poté se úspěch může dostavit a hráčů s potencionálem mámě opět slušné množství!

S tréninkovou morálkou jste u svěřenců spokojený ?
U starších žáků maximálně! Kluci ročníku 2010 a 2011 jsou perfektní povahy, soutěživí, poctiví, nedají "kostičku" zadarmo, ale přitom hrají férově či nemají mezi sebou rozbroje! U mladších žáků je někdy mezi kluky pnutí, kdy je zde větší množství "hádavějších" typů a některé dny jsou s týmem perfektní, jiné dny neustále řešíme nějaké problémy, ale snažíme se s tím pracovat, stejně tak jako s tréninkovou morálkou - občas to není stoprocentní na ledě nebo na suché přípravě, která je stejně důležitá! Ale zase se člověk s tímto kolektivem nenudí a je to živelné, což mě baví a díky tomu strašně rád trénuji děti této kategorie, zejména hráče z kraje druhého stupně ZŠ. Kluci v šesté, sedmé třídě už nejsou taková "miminka", na druhou stranu s nima ještě netříská puberta a během těch čtrnácti sezon jsem si okusil trénování všech kategorie přípravky až po deváťáky a tento přelom mladších a starších žáků mě nejvíce přirostl k srdci a jsem rád, že již mnoho let se této kategorii mohu věnovat. V dnešní době se člověk každý den může obohacovat, vzdělávat a nikdy to neomrzí a myslím si, že je dobře, když je někdo "specialista" na jistou věkovou kategorii a umí s dětmi mluvit, ví "co kdy kde a jak" se má trénovat oproti tomu, když někdo přelétává po jednom, třech nebo pěti letech z jedné kategorie do druhé a někdy slyším argumenty ohledně "vyhoření" - to vždy přirovnávám k filmové hlášce "Na každú robotu nám treba špecialistou" nebo také k doktorům, kdy jsou na různé obory specializace a kardiolog když má své povolání rád, tak po ani po 10 letech on nebo jeho vedení neřekne, že potřebuje změnu a ať jde dělat na ORL :-). Když to miluješ, není co řešit!

Díky za rozhovor a hodně štěstí do druhé části sezóny!


Sezona 2021/2022 - Mistr ČR kategorie U12.


Sezona 2019/2020 byla dvě kola před koncem přerušena kvůli covid-19, kde tým deváťáku mířil za titulem Mistra ČR U15 s hráči jako Vojtěch Port (draftvaný Anaheim Ducks, prostřední řada nad trenérem Tomášem Dzurikem), asistentem kapitána Martinem Matějíčkem (nyní Owen Sound Attack, OHL) či kapitánem týmu Andrejem Fábrym (Sparta Praha).