Na konci soutěže jsme ukázali, co v nás je, povídá obránce Tomáš Vandas

06.12.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři mohli na konci základní části oslavit splnění prvního velkého cíle sezony. Dukla totiž měla již dvě kola před koncem této části soutěže jisté nejhůře čtvrté místo, znamenající záchranu a postup do vyšší nadstavby o umístění pro play off. V ní se bude utkávat s Třincem, Kometou, Vítkovicemi, Karlovými Vary, Spartou, Mladou Boleslaví a Libercem. „Určitě si chceme udělat velice dobrou pozici na play off. V něm budeme chtít dojít co nejdále a budeme chtít každého soupeře co nejvíce pokousat,“ povídá obránce Tomáš Vandas a vzhledem k loňskému tažení juniorů nelze brát jeho slova na lehkou váhu.

V průběhu základní části DHL extraligy juniorů bylo jasné, že v obou skupinách se strhne velký boj o první čtyřku tabulky. Zatímco v západní skupině hrálo o vyšší nadstavbu do posledního kola hned pět týmů, ve východní grupě se jednalo o dva celky. Mezi nimi nebyla Jihlava, která získala jistotu výborným finišem. Během pěti dnů totiž porazila dvakrát hlavního konkurenta z Pardubic a mezitím přidala výhru nad Olomoucí. A právě druhá výhra nad Dynamem 5:2 v dohrávce byla z hlediska jistoty postupu rozhodující. „Měli jsme sice slabší start a Pardubice nás přehrávaly, ale pak jsme byli dvě třetiny lepším týmem a ukázalo se to na skóre. Dobře jsme si pohlídali závěr, za stavu 3:2 jsme měli štěstí, že se nám podařilo vstřelit gól, který si brankář soupeře nepohlídal. A pak jsme ještě potrestali chybu Pardubic, když jejich obránce trefil prvního našeho hráče a Jumba (Jonáš Jungwirth - pozn. aut.) z protiútoku zavěsil,“ vybavuje si Tomáš Vandas důležitý vítězný zápas.

Zápasy Dukly v nadstavbě DHL extraligy juniorů

Dynamo v dvojzápasu doplatilo na nedisciplinovanost. Doma totiž vedlo 3:1, ale na konci druhé části Dukla potrestala přesilovku pět na tři i pět na čtyři, vyrovnala a ve třetí třetině vyhrála. V Jihlavě vedli Pardubičtí po první třetině 0:1, ovšem zkraje druhé části měli červenožlutí dvě přesilovky pět na tři a druhou využili právě z hole zpovídaného obránce. „Po první nevyužité přesilovce jsme si na střídačce řekli nějaké signály, které budeme hrát. Ty nám nevyšly, tak jsem to zkusil vzít na sebe, vystřelil jsem a puk spadl od branky,“ usmívá se autor trefy na 1:1. Na konci téhož dějství vedla Dukla již 3:1 a v závěru dokonce 5:2, přičemž pardubičtí hokejisté závěr zápasu příliš neunesli. „Mohli být frustrovaní, že jsme je ve všech čtyřech vzájemných zápasech porazili. Navíc oni stále bojovali o postup do vyšší skupiny,“ ohlíží se za zbytečným faulem kapitána Pardubic Burdy na Jonáše Jungwirtha.

Tomáš Vandas byl po Lukáši Číhalovi a Matěji Vovsíkovi třetím nejproduktivnějším bekem Dukly v základní části. Během 26 zápasů se třikrát trefil a osmkrát přesně nahrával. Foto: Natálie Egartová

Svěřenci trenéra Michala Broše po této výhře měli jistý postup do vyšší nadstavby, kam prošli ze třetího místa. Úspěšný cíl základní části DHL extraligy juniorů se ale nerodil lehce. „Troufám si říct, že začátek sezony nebyl moc dobrý. Nehráli jsme naši hru, co jsme chtěli. Vyhrávali jsme se štěstím. Řekli jsme si, že musíme začít jinak, od znovu, a začalo se nám více a více dařit. Sice se někdy prohraje, ale ve dvojzápasu proti Pardubicím a Olomouci jsme ukázali, co v nás je. Že jsme jeden skvělý tým a že to bude pokračovat,“ říká Tomáš Vandas a zamýšlí se nad tím, čím to je, že junioři Dukly za sebou v posledních třech sezonách nechávají dle jména klubu na první pohled silnější a větší celky. „Je to týmem. Nikdo nehraje sám na sebe a snažíme si pomoct. Také trenéři nás povzbuzují. A i když hrajeme na malém zimáčku, tak zázemí a podmínky máme skvělé,“ myslí si.

V nadstavbové části se Dukla utká systémem čtyřkolově každý s každým proti týmům Karlových Varů, Komety Brno, Liberce, Mladé Boleslavi, Sparty Praha, Třince a Vítkovic. Začíná se již v pátek 8. 12. 2023, kdy Jihlava zajíždí do Liberce. První čtyři celky půjdou přímo do čtvrtfinále, týmy z pátého až osmého místa vyzvou první čtyři celky spodní nadstavby v předkole, které se bude hrát na tři vítězné zápasy. Stejně tak jako čtvrtfinále a semifinále. K zisku titulu musí finalista vyhrát čtyři duely. „Určitě si chceme udělat velice dobrou pozici na play off. V něm budeme chtít dojít co nejdále a budeme chtít každého soupeře co nejvíce pokousat,“ uzavírá rozhovor Tomáš Vandas a věřme, že opět budeme svědky parádní juniorské jízdy ve vyřazovací části, stejně jako v uplynulé sezoně, která juniorce vynesla historické čtvrté místo.

Tomáš Vandas nejen o základní části juniorů

Autor videa: Tomáš Lysý