2:3sn
(0:1, 2:1, 0:0 - 0:0)

Z retrozápasu berou junioři bod, Mladé Boleslavi podlehli po nájezdech

30.12.2023 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina utkání juniorů Dukly a Mladé Boleslavi, která byla ve znamení retrozápasu a vzdání holdu legendám jihlavského hokeje, vyšla lépe hostům. Ty poslal do vedení v deváté minutě úspěšným únikem Jan Hurt. Jihlava zkraje druhé části srovnala Tomášem Vandasem, na což Mladoboleslavští reagovali využitou přesilovkou. Nedlouho poté bylo opět srovnáno, početní výhodu pět na tři využil hezkou ránou Adam Topol. Ve třetí části měla více šancí hostující ekipa, ovšem rozhodnout nedokázala a šlo se do prodloužení. V něm měly oba celky velké šance, ovšem bez využití, proto o vítězi rozhodly samostatné nájezdy. V nich byla lepší Mladá Boleslav, jelikož ani jeden z pěti hráčů Dukly nepřekonal Forsta a naopak hosté se radovali zásluhou Davida Šindeláře - 2:3 po samostatných nájezdech.
30.12.2023 12:00, DHL Extraliga juniorů - 37. kolo

HC Dukla Jihlava

Cinka – Vovsík (C), Jeletz, Číhal (A), Vandas, Topol, Vildomec, Löffler – Burkov, Báťa (A), Rauš – Váňa, Modl, Nosek – Chlubna, Peš, Kudrna – Jungwirth, Niederhafner, Klapica
2

BK Mladá Boleslav

Forst – Moravec (A), Průšek, Vlasák, Němec, Sypecký, Kubíček, Křivánek – Kristek, Zvagulis, Gardoň – Vítek, Kučera, Hruška (A) – Vojáček, Šachl, Teplý – Hurt, Hrouda (C), Šindelář
3
Branky a nahrávky: 23. Vandas (Báťa, Rauš), 31. Topol (Vildomec, Báťa) – 9. Hurt (Šindelář), 28. Hruška (Gardoň, Kučera), rozh. náj. Šindelář. Rozhodčí: Battěk, Zeliska - Dědek, Figer. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Diváci: 194 (vyprodáno). Střely na branku: 30:33. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Úvodní buly zápasu vhodil legendární obránce Dukly a Detroitu Red Wings Milan Chalupa, který se na jihlavském zimáčku objevil spolu s dalšími hokejovými veličinami 70. a 80. let. Úvod zápasu byl oboustranně poměrně aktivní, ale ani jeden z týmů si nevypracoval žádnou brankovou šanci. Zaplněný stadion probudil v čase 8:07 gól Mladé Boleslavi. Šindelář poslal puk obloučkem přes obránce do jízdy na Jana Hurta, jenž si sjel rychle před Cinku a v úniku jej prostřelil. Dukla se snažila o rychlou odpověď a hodně aktivní byl obránce Číhal, který ze dvou pokusů Forsta nepřekvapil.

Jihlava následně dostala výhodu přesilové hry, při které nemusel tasit Forst nějaký vážnější zákrok. Naopak se dlouho čekalo, zda bude Číhal vyloučen po tvrdém souboji o puk, který absolvoval proti Hruškovi. Sudí rozhodli, že se jednalo o čistý hit, ve kterém ukázal domácí bek svou výšku a sílu. Přesilovku v závěru třetiny dostala i Mladá Boleslav, ale také se v ní neprosadila, proto se šlo do kabin za stavu 0:1.

Domácím ve druhé části stačily necelé tři minuty, aby vyrovnali. Báťa dal kotouč na pravou stranu na modrou, kde se Tomáš Vandas vyhnul Kubíčkovi, sjel si před branku a odčaroval kouzlo Forsta střelou na bližší tyčku. Hosté si mohli vzít vedení zpět při akci dva na jednoho, kdy Hrouda předal puk na levou stranu před branku na Hurta, jenž ale podruhé v utkání na Cinku nevyzrál. Jeho střelu pod víko domácí brankář pokryl.

Hostům to ale nemuselo vadit, jelikož rychle využili nabídnutou přesilovou hru. Po střele Gardoně vznikl před Cinkou pořádný závar, ve kterém se nejlépe zorientoval Jakub Hruška a doklepl puk do sítě. Následovalo zbytečné vyloučení mladoboleslavského beka Moravce, který se za vlastní brankou pustil do Noska, jenž se vůbec nechtěl prát. Brzy k němu na lavici přibyl Vlasák a Dukla přes minutu dlouhou přesilovku pět na tři využila. Vildomec vyzval na pravém kruhu ke střele z první Adama Topola, který zamířil přesně do šibenice nad pravé rameno brankáře hostí - 2:2. Více branek prostřední část nenabídla a do závěrečné periody se šlo za otevřené situace.

Na začátku třetí části šla Dukla do přesilové hry, ale nebezpečná v ní nebyla. Oba týmy se soustředily, aby neudělaly ve vyrovnaném zápasu žádnou chybu, která by mohla rozhodnout. Do zajímavých šancí se v přesilovce dostala Mladá Boleslav, ale Cinka si s několika střelami poradil. Nejvíce starostí mu nadělal pokus Sypeckého z levého kruhu těsně po návratu vyloučeného Číhala na led.

Opatrný hokej pokračoval i nadále. Rozhodnutí nepřinesla ani jihlavská přesilová hra, při které Forst moc práce neměl. Mladoboleslavští měli pět minut před koncem dvě slibné šance. Rozjetý Zvagulis přebral na pravé straně puk a najel si blíže k brance, ale mířil jen do hrudi připraveného Cinky. Za několik desítek sekund následovala střela Hroudy z levého kruhu, proti které jihlavský brankář zasáhl. Puk i přesto klouzal za čáru, před kterou ho obranným zákrokem vytáhl domácí útočník Váňa. V čase 57:13 dostali hosté výhodu čtyřminutové přesilové hry. Ačkoliv se mladí bruslaři snažili pálit ze všech pozic, přes obětavou hru Dukly nerozhodli.

V polovině prodloužení měl velkou šanci kapitán hostí Hrouda, zblízka ale přestřelil. Na druhé straně ujel po levé straně do samostatného úniku Burkov, leč puk bekhendovým zakončením nad beton gólmana nezvedl. Podobně si vedl na druhé straně i Gardoň, který tváří v tvář nepřekonal Cinku. Proto o vítězi rozhodly samostatné nájezdy. V nich Dukla ani jednou nenašla recept na gólmana hostí Daniela Forsta, naopak hosté rozhodli hned prvním exekutorem Davidem Šindelářem, jenž našel mezeru mezi betony Cinky - 2:3 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Pro nás to bylo další těžké utkání. Ve dvou dnech jsme se utkali s druhým TOP soupeřem v rámci naší skupiny. A také náš druhý poctivě odpracovaný a velmi kvalitní zápas po celých 60 minut i s prodloužením. Rozhodlo pár detailů. Byly fáze zápasu, kdy jsme byli lepší i kdy jsme lepší nebyli a Mladá Boleslav nás tlačila. Utkání sneslo nejvyšší parametry a rozhodl jeden gól v samostatných nájezdech, které nám dlouhodobě moc nejdou, což už je k zamyšlení a je potřeba s tím něco udělat. My trenéři jsme spokojení s přístupem i s výkonem v obou zápasech, kdy se v naší hře objevila spousta věcí, na kterých pracujeme, které chceme v zápasech předvádět, o které se chceme opřít a vždy nám budou zaručovat šanci na úspěch.

Marek Melenovský (BK Mladá Boleslav): Výhru samozřejmě bereme. Trošku mě mrzí naše přesilové hry, protože jsme v nich měli být efektivnější a odehrát je ve větším tempu. Celkově byl náš výkon velmi kvalitní a jsme za něj rádi.