Změny u akademické mládeže Dukly. Týmy juniorů a dorostu si prohodily trenérské obsazení

05.01.2024 / Tomáš Lysý

V probíhající sezoně přichází druhá změna v trenérském obsazení týmu jihlavského dorostu, tentokrát spojená i s juniory. Trenéři juniorského týmu Michal Broš a Marian Morava se přesouvají k družstvu dorostenců, kteří bojují ve spodní nástavbě nejen o dvě místa pro play off, ale i o vyhnutí se sestupu. Poslední družstvo po odehrání osmnáctikolové nadstavby totiž sestupuje rovnou do Ligy dorostu. Stávající trenérské duo dorostu Petr Svoboda a Štěpán Moravec se přesouvá k juniorům, kteří naopak mají záchranu jistou a ve vyšší nadstavbě bojují o co nejlepší pozici pro play off. Trenéři povedou své nové svěřence do dalších extraligových bojů již dnes.

U dorostu se nejedná o první trenérskou změnu v tomto ročníku. V listopadové reprezentační přestávce skončil tehdejší trenér Jakub Venc, který se přesunul k juniorům Pardubic po tom, co stávající trenér juniorky Dynama David Havíř odešel k A-týmu Mladé Boleslavi. Uvolněné místo u jihlavského dorostu převzal Petr Svoboda, jenž se do Dukly vrátil před sezonou z Mountfieldu Hradec Králové a začínal spolu s Adamem Vylíčilem u 9. třídy Jihlavy, která hraje také extraligovou soutěž své kategorie.

„Na změně trenérů na pozici juniorů a dorostu jsme se dohodli v klubu za účelem nastartování mužstva dorostu, které hraje ve skupině o záchranu. To je jediný důvod, proč jsme ke změně sáhli. K dorostu přijdou neokoukané tváře, trenéři Michal Broš a Marian Morava, jenž se pokusí dovést tým k záchraně a ke zdárnému konci sezony,“ povídá manažer a sekretář mládeže Jiří Jungwirth.

Dorostenci již skupinu o účast v play off a o udržení rozehráli, těsně před Vánoci prohráli v prvním kole z osmnácti v Olomouci 2:3 po prodloužení. Druhé kolo na ledě Poruby bylo odloženo. Po vánočních svátcích je čekají první dvě kola doma v Jihlavě. Nejprve v pátek 5. ledna od 18 hodin proti Kladnu a o den později od 12 hodin změří síly s Litvínovem. Po odehrání osmnácti kol nejhorší tým sestoupí, naopak první dva půjdou do předkola play off. Pro celky na třetím až devátém místě sezona 9. března skončí.

Junioři odehráli ve vyšší nadstavbě již devět zápasů, přičemž třikrát zvítězili a šestkrát prohráli, z toho dvakrát za bod. V osmičlenné tabulce jsou na šesté příčce. První čtyři celky jdou přímo do čtvrtfinále, týmy na 5.–8. místě budou hrát předkolo se čtyřmi nejlepšími týmy spodní nadstavby. Jihlava je v tabulce šestá s 11 body. Na čtvrtý Třinec ztrácí dva body, na třetí Karlovy Vary čtyři body. Nadstavba bude skončena druhý den v březnu.

„S ohledem na situaci v dorostu, kdy dlouhodobý vývoj není takový, jaký bychom si všichni včetně trenérů, kteří u týmu byli, představovali, vznikla myšlenka na prohození trenérských štábů. Cílem je dodat dorostu impuls, trošku změnit atmosféru, vzduch a úhly pohledu na některé věci. Chceme udělat maximum pro to, aby se dorost nedostal do nějakých trablů a sestupových starostí,“ hlásí trenér Michal Broš. Změna se týká pouze trenérů, vedoucí Jaromír Číhal a Zdeněk Drla se nadále budu starat o co nejlepší servis pro své dosavadní svěřence.