2:7
(0:1, 1:5, 1:1)

Junioři rozdrtili Vítkovice a vrací se ze slezského tripu s pěti body

06.01.2024 / Tomáš Lysý

Výhra v závěru prodloužení na ledě Třince juniory zřejmě parádně nabudila a na ledě Vítkovic si otevřeli kanonádu, kterou započal v sedmé minutě obránce Adam Topol. Mezi 27.–39. minutou se Dukla prosadila hned pětkrát! Trefil se Andrej Klapica, Hynek Peš, Adam Rauš a dvakrát Maxim Burkov. Vítkovice sice na konci třetiny dali první branku a ve 46. minutě přidali druhou trefu, ale na rozjetou Duklu to nemohlo stačit Skóre uzavřel v závěru zápasu jihlavský forvard Tobiáš Niederhafner a pečetil červenožlutou výhru na 7:2. Juniorům patří v tabulce páté místo s minimální ztrátou na druhou Kometu, se kterou Dukla změří síly v pondělí od 18 hodin v Jihlavě.
06.01.2024 13:00, DHL Extraliga juniorů - 39. kolo

HC Vítkovice Ridera

Vávra – Chaloupka, Bialy (A), Glos, Puchala (C), Kalandra, Man – Chlán, Štiak (A), Krejsa – Vehovský (A), Hanák, Slusarczyk – Milata, Kovalčík, Žídek – Tobola, Muroň, Fojtík – Saxa
2

HC Dukla Jihlava

Sigmund – Jeletz, Vovsík (C), Vildomec, Vandas, Topol, Löffler – Klapica, Báťa (A), Rauš – Burkov, Kuprijanov, Jungwirth – Nosek, Modl, Váňa – Peš, Kudrna, Niederhafner
7
Branky a nahrávky: 39. Štiak (Chlán), 46. Hanák (Kalandra) – 7. Topol (Niederhafner, Peš), 27. Klapica (Löffler, Báťa), 28. Burkov (Kuprijanov, Jungwirth), 32. Peš (Jeletz, Niederhafner), 38. Rauš (Vildomec, Modl), 39. Burkov (Báťa), 56. Niederhafner (Kudrna, Peš). Rozhodčí: Held, Vrba – Hanzlík, Smetková. Vyloučení: 8:3. Využití: 0:2. Diváci: 68. Střely na branku: 25:52. Průběh utkání: 0:6, 2:6, 2:7.

Průběh utkání

Dukla, posilněná výhrou den předem v závěru utkání v Třinci, vstoupila na ledě Vítkovic do utkání velmi dobře. Vandas hned zkraje zápasu objel klec a nechybělo mu moc, aby zasunul puk za záda Vávry. Co se nepovedlo jemu, podařilo se jeho spoluhráčům při přesilové hře po tvrdém zákroku na Kuprijanova. Adam Topol dostal pas od Niederhafnera a jeho dělovka od modré skončila v síti - 1:0. Na obou stranách poté nebyla využita početní výhoda a na přelomu první a druhé třetiny nevyužili svěřenci trenéra Petra Svobody minutovou dvojnásobnou přesilovku.

Vadit to ale Dukle vůbec nemuselo, protože si ve druhé třetině otevřela dokonalý brankostroj. Začal ho v čase 26:19 slovenský forvard Andrej Klapica, který zužitkoval přihrávku Löfflera po vyhraném buly Báti. O minutu a půl později vedla Jihlava o tři branky. Superproduktivní první útok Jonáš Jungwirth, Ilarion Kuprijanov, Maxim Burkov se opět sešel spolu a po jejich souhře propadla střela Maxima Burkova za záda Vávry. Dukla dál tlačila na pilu a vykoledovala si další přesilovku. Tu sice nevyužila, ale krátce po skončení početní výhody se Hynek Peš dostal k puku, vzal odpovědnost na sebe a nedal brankáři šanci.

Zkraje 38. minuty vstřelila Dukla svému čtvrtfinálovému soupeři z minulého play off již pátou trefu. Adam Rauš dostal zblízka přihrávkový servis od Vildomce a zblízka se nemýlil. Snovou dvanáctiminutovku Jihlavy zakončil svým druhým gólem v utkání Maxim Burkov, jenž si udělal z obránce kužel a trefil se k tyči. Červenožlutí proto vedli nad svým soupeřem již 6:0. Vzápětí se poprvé radovali i hosté a brankář Sigmund byl krátký na střelu Matěje Štiaka po dobré přihrávce Chlána - 1:6.

Na začátku třetí části neužitkovala Dukla přečíslení dva na jednoho. Krátce poté se trestalo na obou stranách a hra 4 na 4 sedla více domácím. Matyáš Hanák se zblízka ocitl volný před Sigmundem a po pasu Kalandry nedal gólmanovi šanci. Jihlava zpozorněla a nepouštěla soupeře do dalšího přiblížení. Až pět minut před koncem mohli domácí znovu snížit, Muroň si ale zblízka neporadil s betonem Sigmunda. Přišel proto trest, na druhé straně dal Kudrna puk na hůl pro Tobiáše Niederhafnera, jenž vymetl šibenici. Dukla porazila Vítkovice i podruhé v nadstavbě vysokým rozdílem. Po domácí výhře 8:4 nyní zvítězila 7:2, v tabulce je pátá a jen čtyři body jí dělí od druhé Komety.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (Dukla Jihlava): V dnešním zápase se nám podařilo vše na co jsme sáhli. Troufnu si říci, že jsme od začátku byli aktivnějším týmem. V první třetině nám hodně pomohla nedisciplinovanost soupeře, kterou jsme sice nedokázali plně zužitkovat, ale drželi jsme se díky přesilovkám v pásmu soupeře a vytvářeli si neustálý tlak. Utkání rozhodla druhá třetina, ve které jsme byli hodně produktivní a dokázali soupeři odskočit na rozdíl pěti gólů. Nakonec se z toho zrodilo vysoké a výsledkově jednoznačné vítězství. Pro hráče do kabiny obrovská pochvala za parádní bodový víkend. Věřím, že se na této vlně udržíme.