Počítám s tím, že se nevyhnu poplatku za první gól, směje se Adam Rauš

23.01.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté vsítili na ledě Frýdku-Místku rovných pět branek. Kanonádu načal kapitán a legenda Tomáš Čachotský a poté spustili brankostroj jihlavští junioři. Vůbec první branku za A-tým v prvním utkání dal Lukáš Číhal, premiérové dva góly zapsal Adam Rauš. A to ještě jejich parťák z juniorky Jonáš Jungwirth výrazně přispěl ke čtvrté brance. „Je to skvělý pohled, že se junioři dokáží prosadit v dospělém hokeji. Doufám, že to bude pokračovat,“ má radost dvoubrankový střelec.

Vstup do utkání měla Dukla velmi dobrý. Na ledě Frýdku-Místku se na ní vůbec nepodepsala dlouhá cesta. Naopak potvrdila, že se jí proti tomuto soupeři dlouhodobě daří, ačkoliv měli Frýdeckomístečtí dlouhou domácí sérii výher. „Měli jsme dobrý vstup do zápasu a po první třetině jsme vedli 2:0. Naopak nám nevyšel vstup do druhé třetiny, kdy byl soupeř lepší a my jsme se zbytečně dostali pod tlak. Pak se nám ale podařilo vstřelit třetí gól, tím jsme zápas zlomili a už si ho pohlídali,“ hodnotí vítězství 5:2 Adam Rauš, který v první třetině, krátce po brance Tomáše Čachotského, navýšil jihlavské vedení. Vítězslavu Brožovi se příhodně odrazil puk tam, kam mířil. Ve velké šanci sice neuspěl, ovšem jeho parťák z útoku ofenzívní snažení dokonal. „Brožík nahazoval puk do pásma a šťastným odrazem od mantinelu se mu odrazil přímo do jízdy. Vystřelil a kotouč se odrazil ke mne, tak jsem ho ze vzduchu doklepl do prázdné brány,“ popisuje svou premiérovou trefu v A-týmu, na kterou čekal jedenáct zápasů.

V návalu euforie a velké radosti si nestihl – na rozdíl od dalšího premianta Lukáše Číhala – vzít z ledu kotouč, který mu bude jeho první zářez navždy připomínat. „Úplně jsem na to v první chvíli zapomněl. Ale někdo mi ho vzal na střídačku, takže puk mám,“ usmívá se. Dílčí zapomínání pokračovalo i po konci zápasu, jelikož týmový pokladník Tomáš Harkabus si zatím o příspěvek do společného fondu neřekl. A kdo ví, třeba ještě sám "Harky" nezaplatil svou část za 100. gól Dukly v sezoně, který vstřelil v minulém utkání proti Znojmu. „Harky mi ještě nic neříkal, ale počítám s tím, že v nejbližších dnech na to stejně dojde a že se tomu nevyhnu,“ směje se Adam Rauš, že po tomto rozhovoru určitě bude o nějakou tu korunku lehčí.

Adam Rauš v uplynulém roce pomohl svými výkony juniorům k historickému čtvrtému místu. Foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

Jeho gólová produkce pokračovala i ve třetí třetině. Frýdek-Místek využil druhou přesilovku v zápasu a po snížení na 2:4 si ještě možná dělal plány na to, jak vstřelit kontaktní branku a zdramatizovat zápas. Za 31 vteřin ale tyto myšlenky rázem uťal odchovanec havlíčkobrodského hokeje. „Ve středním pásmu jsem získal puk a věděl jsem, že jdu do tří hráčů. Snažil jsem se dostat puk na bránu a vystřelit. Trefil jsem obránci hokejku a od ní se kotouč odrazil gólmanovi přesně mezi nohy,“ popisuje svůj druhý zářez, po kterém byl odvolán trest pro hráče Frýdku-Místku. Při zakončení mu totiž uštědřil pořádnou sekeru domácí forvard Doktor. „Popravdě jsem sekeru ani necítil, on mě trefil do hokejky. Naštěstí mne to nerozhodilo a ke střele jsem se dostal,“ dodává dvacetiletý útočník, jehož výhra opravdu potěšila. „V kabině jsme byli hlavně rádi za tři body, které nás zase o kousek přiblížily k první šestce, což je pro nás velmi důležité,“ uzavírá rozhovor.

Adam Rauš (vpravo) a Lukáš Číhal s puky z premiérové góly v A-týmu. Foto: Vladimír Šťastný

Sestřih zápasu: HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava 2:5

Autor: HokejkaTV