Dukla před týdenní reprezentační pauzou zajíždí do Prostějova

02.02.2024 / Tomáš Lysý

Základní část Chance ligy vrcholí. Před reprezentační přestávkou zbývá odehrát už jen jeden zápas, poté týmy naberou zhruba týdenní volno do rozhodujících bojů o play off a o záchranu. Ke zmiňovanému zápasu cestuje Dukla na led týmu LHK Jestřábi Prostějov, který je v tabulce na vynikajícím třetím místě se 74 body. Úvodní buly na Zimním stadionu města Prostějov bude vhozeno v sobotu 3. února 2024 od 17 hodin. Po třech porážkách v řadě potřebují jihlavští hokejisté bodovat, aby se udrželi na dostřel třem týmům na šestém až osmém místě, na které ztrácí tři body a zároveň aby si uchovali náskok na celky ze spodku tabulky, jenž se nebezpečně přibližují. Zda se Jihlavě podaří dovézt z jestřábího hnízda bodový zisk, můžete sledovat na onlajnech nebo na HokejkaTV.

Osm kol před koncem se v tabulce začíná přiostřovat a snad jedinou jistotou je, že k vítězství po základní části jasně směřuje Poruba a že druhé místo zřejmě obsadí Vsetínští. O třetí místo se pere právě Prostějov s Třebíčí, ovšem nadále začíná poměrně velká divočina. Mezi týmy na pátém až devátém místě je rozdíl jen šesti bodů a pokud by Jihlava ve středu porazila Třebíč, měly by čtyři celky na šesté až deváté pozici 65 bodů. O vyrovnanosti tabulky svědčí i fakt, že šestý Sokolov má na poslední čtrnácté Znojmo náskok 14 bodů. Ještě zajímavější situace je na chvostu tabulky. Znojmo, které zatím nedobrovolně drží poslední a sestupové místo, má jen bodovou ztrátu na Kolín a Frýdek-Místek. Jedenáctá Slavia má proti Orlům jen dva body k dobru, desátá záloha Dynama tři. Právě B-tým Pardubic může klidně sahat po předkole play off, stejně jako se strachovat o sestup.

Soupiska Prostějova
Realizační tým Prostějova

Prostějovští sestupové starosti zcela jistě mít nebudou, naopak se budou snažit udržet v první čtyřce, znamenající začátek čtvrtfinále doma. Jestřábi dvakrát po sobě skončili v semifinále, kde je v obou případech v šestizápasové sérii zastavil Vsetín a oba celky se klidně mohou potkat před finálovými branami i tentokrát. Prostějov rozhodně nebude snadným soupeřem pro nikoho, jeho kádr je prošpikován zvučnými prvoligovými jmény a celkem dobré finanční zázemí posílil nový generální partner, kterého tým oznámil těsně před sobotním utkáním s Duklou.

Jihlava si bude muset dát i ve čtvrtém vzájemném utkání velký pozor na Zdeňka Doležala, jenž je se 22 brankami druhým nejlepším střelcem Chance ligy. K nim přidal 15 přihrávek a v tabulce produktivity celé soutěže mu patří čtvrté místo. Jestřábi mají v kádru i nejproduktivnějšího beka Chance ligy, kterým je Tomáš Hanousek s bilancí 9+20. Nejvíce přesných přihrávek připravil svým spoluhráčům ex-jihlavský forvard Jakub Illéš, který zapsal 23 asistencí a je spolu s Hanouskem druhým nejproduktivnějším plejerem týmu. Výraznou jihlavskou stopu v týmu doplňují i obránci Jan Pohl s Petrem Šidlíkem a forvardi Jiří Fronk s Tomášem Jiránkem. V posledních jedenácti kolech střídá Prostějov výhry a porážky, zapsal totiž šest výher a pět porážek, z toho poslední dvě na domácím stadionu.

Poslední zápas Prostějova

44. kolo: Zlín – Prostějov 1:2 sn.

Branky a nahrávky: 14. Salmio (Novák) – 33. Doležal (Hanousek, Illéš), rozh. náj. Illéš. Rozhodčí: Skopal, Kostourek - Hanzlík, Bezděk. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Střely na branku: 43:34. Diváci: 1633. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Prostějov: Pavelka – Hanousek, Krejčí, Pohl, Forman, Poledna, Kubeš, Drtil – Doležal, Hašek, Illéš – Jiránek (A), Jáchym (A), Veselý – Fronk, Vlach, Ostřížek – V. Burian, Venkrbec (C), Maruna

Poslední vzájemný zápas

32. kolo: HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov 3:2 pr.

Branky a nahrávky: 32. Bilčík (Kuprijanov, Havránek), 39. Havránek (Harkabus), 63. Jelínek (Dundáček, Pořízek) – 5. Poledna (Veselý, Jáchym), 5. Illéš (Doležal, Hanousek). Rozhodčí: Barek, Čáp – Dědek, Maňák. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 1 023. Střely na branku: 20:29. Zblokované střely: 7:5. Vhazování: 25:32. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Dukla: Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Kočí, Koštoval, Ozols, Chvátal – Čachotský (C), Bartoš, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Šik – Štefančík, Kuprijanov, Burkov – Brož, Pořízek, Jelínek
Prostějov: Štipčák – Hanousek, Poledna, Drtil, Forman, Krejčí, Kubeš – Doležal, Hašek, Illéš – Jiránek (A), Jáchym, Veselý – Fronk, Račuk, Slanina (A) – Burian, Venkrbec (C), Ostřížek – Maruna

V posledním vzájemném utkání vedl Prostějov v páté minutě na pelhřimovském ledě již 2:0. Dukla ale od druhé třetiny začala předvádět dobrý hokej, ještě před druhou přestávkou srovnala a nakonec urvala dva body za výhru v prodloužení. Foto:

45. kolo, sobota 3. února

HC Slavia Praha – HC Dynamo Pardubice B (15:00)
SC Marimex Kolín – Berani Zlín (15:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC LERAM Orli Znojmo (17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
VHK ROBE Vsetín – HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Baník Sokolov (17:30)

Dohrávky

24. kolo: čtvrtek 8. února: SC Marimex Kolín – HC Stadion Litoměřice (18:00)
27. kolo: pátek 9. února: HC Dukla Jihlava – HC LERAM Orli Znojmo (17:30) - vstupenky zde

46. kolo, pondělí 12. února

Předehrávka, neděle 11. února: HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (16:30) - vstupenky zde
HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
Berani Zlín – HC Slavia Praha (17:30)
HC ZUBR Přerov – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
HC LERAM Orli Znojmo – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Baník Sokolov – SC Marimex Kolín (18:00)

Tabulka Chance ligy po 44. kole