Šimon Katolický o olympiádě: Nadšení, radost, nespočet zážitků a vzpomínek

07.02.2024 / Natálie Poláčková

Ještě před reprezentační pauzou se reprezentace U16 vypravila na Zimní olympijské hry až do daleké Jižní Koreje. Jedním z účastníků byl útočník jihlavského dorostu Šimon Katolický. Ten na turnaji získal celkem pět bodů, z toho nastřílel čtyři branky, přičemž dvě z nich rozhodly zápas proti Slovensku.

Olympiáda pro český národní tým skončila stříbrnou medailí. Pro mladé hokejisty to sice prvotně nebylo to, co si přáli, ale o něco později už byly oslavy v plném proudu. „Nadšení, radost, nespočet zážitků a vzpomínek. Měli jsme možnost si změřit sílu s hráči z jiných států,“ říká Katolický o turnaji. V základní skupině odehráli Češi zápasy se Slovenskem a následně s Amerikou, oba se jim povedlo vyhrát. Díky tomu je čekalo semifinále s Finskem. Kdo z těchto soupeřů byl podle mladého útočníka nejtěžší? „Asi zápas s Finskem. Jsou fyzicky dobře vybavení, k tomu výborní bruslaři. Udržet s nimi tempo nebylo úplně jednoduché. Byl to zápas, kde rozhodovaly maličkosti a štěstí se usmálo na nás.“

Výhra 3:1 nad Finskem zařídila postup Česka do finále celé akce. „Pocity byly smíšené. Samozřejmě máte obrovskou radost z postupu, ale zároveň už přemýšlíte, jak dopadne finále,“ usmívá se Katolický. Jednou se českému týmu nad USA vyhrát povedlo, druhý zápas už ale patřil zápas Američanům. Šlo Česko na celek USA s nějakou strategií? „To asi ne. Hráli jsme svou hru. Podali jsme maximální výkon. Ale bohužel, když jsme se dostali do šancí, tak je podržel brankař. Vyhráli zaslouženě,“ zpětně zhodnotil utkání proti americkému celku.

Dlouhé cesty, nabitý program a zároveň radost a zklamání. To muselo být pro každého z hráčů náročné. „Psychicky asi ani ne, ale spíš fyzicky,“ sdělil Katolický. Pro jihlavského forvarda to byla další reprezentační akce kariéry. „Zkušenost, vzpomínky, zážitky, nejen korejské přátelé. Měl jsem možnost poznat jinou zemi na jiném kontinentu, její kulturu,“ popsal vše, co mu tento turnaj přinesl. Z Katolického se stal jeden z nejsledovanějších hráčů kategorie U16 v Česku. „Zatím to na mě nedoléhá,“ říkal směrem ke zvýšené pozornosti.

Šimon Katolický vsítil na olympiádě čtyři branky, dvě z toho proti Slovensku a dvě proti USA v základní skupině. „Z každého vstřeleného gólu jsme měli radost a bylo úplně jedno, kdo ho dal. Jsou to týmové góly.“ Po velkém úspěchu je jasné, že bude Katolickému chodit hodně gratulací. „Ano, je to tak. Všem za gratulace, vzkazy a podporu děkuji. Moc si toho vážím,“ potěšilo Katolického množství gratulací. Talent Dukly také prozradil, jaká byla atmosféra na stadionu. „Při zápasech bývalo v hledišti cca 3500–4000 lidí. Většinu tvořili Korejci, kteří byli absolutně úžasní. Vytvářeli skvělou atmosféru. Porážku s USA prožívali s námi, byly vidět i slzy.“