Dukláci září v reprezentacích, nejvíce jsou vidět Šimon Katolický s Ondřejem Štebetákem

13.02.2024 / Tomáš Lysý

Na přelomu roku opět pokračovaly reprezentační akce. V A-týmu se blýskl odchovanec Dukly Pavel Kousal brankou do sítě Švédska. Parádního úspěchu dosáhla juniorská reprezentace. Pod vedením dalšího jihlavského odchovance a později trenéra Patrika Augusty vybojovala na juniorském šampionátu bronz. Po šampionátu dostal pozvánku na únorový turnaj do Švýcarska obránce juniorů Tomáš Vandas. Jedním z lídru U-17 je brankář Ondřej Štěbeták, který týmu pomohl k výhře na turnaji ve Finsku a na nynějším domácím turnaji družstvu těsně uniklo celkové vítězství. Podobnou pozici jako on, ovšem v kategorii o rok mladší, má útočník Šimon Katolický (na snímku). Jihlavský talent se výraznou měrou podílel na turnajovém vítězství ve Švýcarsku a na zisku stříbra z nedávných olympijských her mládeže. Nyní ve čtyřech zápasech proti Finsku a Švédsku zapsal dokonce sedm bodů (4+3).
Všem nominovaným gratulujeme a přejeme hodně úspěchů i na dalších reprezentačních akcích!

A-tým ČR: Švýcarské hokejové hry

Vraťme se ještě do sklonku uplynulého roku. Česká reprezentace po parádním vítězném představení na Karjale zahrála slušně i ve Švýcarsku, na tamních hrách obsadila druhé místo za vítězným Švédskem. V zemi helvétského kříže se představil odchovanec Dukly Pavel Kousal, jenž hraje nyní za Spartu, a byl vidět. V prvním utkání proti Finsku nahrával Tomáškovi na vyrovnávací gól na 1:1, český tým nakonec zvítězil 2:1. V dalším zápasu si reprezentace připsala dva body za výhru v prodloužení nad Švýcarskem. Padla až v posledním vystoupení na turnaji, ve kterém nestačila na Švédsko. Pavel Kousal vstřelil vyrovnávací gól na 1:1, nakonec ovšem národní tým padl 3:5 a obsadil druhé místo. V reprezentaci se objevili i Jakub Flek (Kometa Brno) a Ondřej Beránek (Karlovy Vary) kteří nastupovali v Jihlavě před osmi lety.

A-tým ČR: Švédské hokejové hry

Na švédské hokejové hry Pavel Kousal ani Jakub Flek pozvánku nedostali, v seniorské reprezentaci se naopak opět objevil karlovarský forvard Ondřej Beránek. Českým reprezentantům se ale nedařilo. Proti Švédsku rychle vedli 1:0, ale prohráli 1:4. V druhém utkání podlehli Finsku 2:4. Ve třetím utkání ale reprezentace zdolala Švýcarsko 5:3 a obsadila na turnaji třetí místo. Národní tým čekají v dubnu přípravné zápasy, závěr hokejové Tour v podání českého turnaje a hlavně vrchol sezony, domácí mistrovství světa.

Reprezentace do 20 let: Bronzové mistrovství světa juniorů ve Švédsku

Sbírání medailí na juniorském mistrovství světa pokračuje! Po loňském druhém místu si tentokrát národní tým odvezl z nejsledovanější mládežnické hokejové akce bronzové medaile. O mistrovství světa nakonec přišel odchovanec Dukly Vojtěch Port, hrající zámořskou juniorskou soutěž Western Hockey League za tým Edmonton Oil Kings, který si v přípravném zápase proti Finsku poranil levou ruku. Trenér Patrik Augusta musel se svým realizačním týmem zkousnout porážku v úvodním vystoupení od Slovenska 2:6, ta ale tým zdravě nastartovala.

Reprezentace totiž ve skupině rozstřílela Norsko 8:1, až na nájezdy padla s USA 3:4 a v posledním vystoupení ve skupině zdolala Švýcarsko 4:2. V klíčovém čtvrtfinále poslali junioři domů favorizovanou Kanadu výsledkem 3:2. V semifinále sice nestačili na domácí Švédsko 2:5 a finálové brány jim tentokrát zůstaly zavřeny, ale o medaili bojovali. Zápas o třetí místo se dlouho vyvíjel lépe pro Finsko, které ve 35. minutě vedlo 5:2 a ještě začátkem 59. minuty 5:4. Jenže na konci téže minuty byl stav 8:5 pro český národní tým a bronz byl na světě!

Reprezentace do 20 let: Druhé místo nového výběru na turnaji ve Švýcarsku

Aktuálně se již tvoří dvacítka pro nadcházející sezonu. Nový tým hrál v únoru turnaj pěti ve Švýcarsku, na který byl nominován také obránce juniorského týmu Dukly Tomáš Vandas, mezi náhradníky byl jeho spoluhráč z Jihlavy, útočník Jakub Modl a odchovanec Dukly hrající za Spartu, forvard Andrej Fábry. Reprezentace nejprve porazila Švýcarsko 5:4 na nájezdy a poté zdolala Německo 3:1. Ve třetím utkání národní tým po výborném výkonu porazil Švédsko 3:1 a bylo jasné, že v poslední zápas Česká republika – Finsko bude hodně důležitý. Oba celky se ucházely o výhru na turnaji a naděje si dělalo také domácí Švýcarsko. Ačkoliv Češi prohrávali 0:2, 1:3 a 2:4, dokázali reprezentanti mezi 49. a 54. minutou otočit na 5:4. Finové ale vyrovnali a zápas nakonec vyhráli na nájezdy. Svěřenci trenéra Patrika Augusty se tak s 9 body udrželi na prvním místě a čekali na večerní zápas Švýcarů s Německem. Junioři helvétského kříze nezaváhali, vyhráli a s 10 body ovládli domácí klání. Další akci juniorského týmu je dubnový turnaj pěti zemí na Slovensku

Tomáš Vandas (s číslem 4) bral při své premiéře v týmu U-20 se spoluhráči na turnaji ve Švýcarsku v konkurenci domácího týmu, Finska, Švédska a Německa pod vedením trenéra Patrika Augusty slušné druhé místo.

Reprezentace Estonska a Ukrajiny do 20 let: Mistrovství světa divize 1B

Velice pikantní souboj se rýsoval na prosincovém mistrovství světa juniorů divize 1B (třetí nejvyšší výkonnostní skupina) v Bledu. V jedné skupině totiž vedle domácího Slovinska hrála i Itálie, Polsko, Chorvatsko a především Ukrajina s Estonskem. Pozvánku do ukrajinského výběru dostal útočník Dukly Ilarion Kuprijanov (nyní hostuje v Motoru České Budějovice) a jeho tehdejší spoluhráč z juniorky a jihlavského A-týmu Maksim Burkov (nyní hostuje v Olomouci) naopak měl hrát za Estonsko. Oba dva se ale ze šampionátu omluvili. Estonští juniořii bez Burkova zvládli udržet se a nesestoupit. Ukrajina naopak bojovala o postup do divize 1A (druhá nejvyšší výkonnostní skupina, hned po klasickém MS), ovšem musela se sklonit před domácími Slovinci, kteří na turnaji neztratili ani bod. Uvidíme, zda se oba talentovaní hokejisté objeví na mistrovstvích světa nižších divizí. Pokud dostanou pozvánky, Kuprijanov s Burkovem by opět mohli hrát proti sobě. Jejich seniorské reprezentace hrají také v kategorii 1B, jejíž šampionát se bude konat na konci dubna v Litvě. Na nedávné olympijské kvalifikaci se ve výběrech svých A-týmů nepředstavili. Ukrajina byla opět s Estonskem v jedné skupině a jako favorit jí vyhrála. Postoupila tak na závěrečný kvalifikační turnaj. Jedna z jeho tří skupin se odehraje na konci srpna na Slovensku a vítězové všech tří grup projdou na olympijské hry 2026.

Reprezentace do 18 let: Turnaje ve Švýcarsku a v USA

Národní tým do 18 let se postupně připravuje na vrchol sezony, který bude dubnové mistrovství světa ve Finsku. Česká osmnáctka ovládla prosincový turnaj ve Švýcarsku, kde vyhrála všechny čtyři zápasy v konkurenci Finska, Švýcarska, Slovenska a Německa. Mezi náhradníky byl odchovanec Dukly Jindřich Habermann, který hraje za Kometu. Na únorovém turnaji pěti zemí v USA byl Jindřich Habermann znovu mezi náhradníky spolu s dalším bývalým hráčem Dukly Adamem Veselským, jenž s ním nyní nastupuje v Kometě. Národní tým sice nejprve padl se Švédskem vysoko 4:9, poté však porazil Finsko 5:0. Po prohře s USA 2:6 a 2:3 v prodloužení se Švýcarskem obsadil konečné třetí místo. Na konci března čeká osmnáctku přípravný kemp před mistrovstvím světa.

Reprezentace do 17 let: Vítězství na turnaji ve Finsku a těsné třetí místo na turnaji v ČR

Pravidelným reprezentantem ve výběru do 17 let je gólman Ondřej Štěbeták. Tahoun dorostu, který už naskočil i v juniorské extralize, pomohl národnímu týmu k vítězství na prosincovém turnaji ve Finsku, kde byl spolu s bývalým brankářským parťákem z Dukly Jiřím Novákem (nyní České Budějovice). Ondřej Štěbeták nejprve vychytal výhru 6:1 nad Finskem. V dalších zápasech vyhrála reprezentace 4:3 nad Slovenskem – rozhodující gól dal bývalý útočník Dukly Vít Macek (nyní Pardubice) a 8:5 nad Švýcarskem. Na závěrečné klání proti Švédsku nastoupil v české brance opět "Štěbi" a se spoluhráči se radoval z výhry 4:3 i z ovládnutí celého turnaje. Ve všech čtyřech zápasech plnil Jiří Novák roli náhradního gólmana.

Na únorovém turnaji pěti zemí České republice opět nemohl chybět Ondřej Štěbeták, jen mezi náhradníky byl tentokrát Vít Macek. V úvodním utkání porazila šestnáctka Švýcarsko 6:2, o den později i s jihlavským brankářem v sestavě podlehla Finsku 2:3 po prodloužení. V utkání proti Švédsku plnil gólman Dukly roli náhradníka a sledoval výhru týmu 6:5 na nájezdy. Před nedělními posledními zápasy Finsko – Švédsko a ČR – USA mohly všechny čtyři týmy ovládnout turnaj. Švédové totiž měli po třech zápasech 7 bodů, ČR s USA po šesti a Finové bodů pět. Finové nejprve porazili Švédy 2:0 a bylo jasné, že poslední zápas na turnaji mezi Českou republikou a Amerikou bude přímým bojem o vítězství. Ještě v průběhu třetí části vedli mladí Češi i s Ondřejem Štěbetákem v brance 4:1 a mířili vstříc domácímu triumfu. Jenže hráči USA dali v rozmezí 49.–59. minuty tři branky, vyhráli v prodloužení a vyhráli i turnaj před druhým Finskem. Česká republika, která byla kousek od cenného triumfu, musela vzít zavděk třetím místem. Sedmnáctka ukončí sezonu dubnovým dvojutkáním proti Slovensku a třemi zápasy proti Švédsku.

Reprezentace do 16 let: Skills kempy a vítězný turnaj pěti ve Švýcarsku

Na pravidelně pořádané skills kempy je nominován další z lídrů dorostu Dukly, útočník Šimon Katolický. Na listopadovém kempu v Litomyšli dostal pozvánku spolu se svým parťákem z dorostu, obráncem Davidem Zmrhalem. Na prosincovém turnaji ve Švýcarsku nastoupil Šimon Katolický a na celkovém vítězství národního týmu měl velký podíl. Při výhře nad Německem 6:0 dal druhý gól českého tým a zapsal asistence na třetí a páté trefě. Do výhry 9:1 nad Švýcarskem vedl tým jako kapitán, ve třetím utkání proti Finsku potvrdil výhru 3:1 trefou do prázdné branky. Skvělý turnaj završila šestnáctka výhrou nad Slovenskem 5:4 v prodloužení.

Ondřej Štěbeták v dresu reprezentace do 17 let na domácím turnaji pěti zemí. Foto: Aleš Krecl/Český hokej

Reprezentace do 16 let: Stříbrné olympijské hry mládeže 2024 v Jižní Korey a turnaj ve Finsku

Před prestižním mládežnickým turnajem dostali Šimon Katolický a David Zmrhal pozvánky na skills kemp do Moutnice. Na zmiňovaném turnaji, který se národnímu týmu povedl skvěle, byl Šimon Katolický znovu lídrem. Již ve vítězné přípravě 8:1 proti Korey zapsal jeden z osmi gólů. V prvním utkání na turnaji proti Slovensku zařídil českou výhru 3:2 dvěma brankami, když vyrovnal na 1:1 a dal druhý gól národního týmu. Národní tým poté díky výhře 6:5 na nájezdy nad Amerikou vyhrál svou skupinu. Šimon Katolický vyrovnal na 1:1, snižoval na 2:3 a navíc proměnil nájezd! Po semifinálové výhře 3:1 nad Finskem šla šestnáctka do bojů o zlato, kde jí ale tým USA vrátil porážku ze skupiny a vyhrál 4:0. I přesto je stříbro skvělým úspěchem!

V pozici lídra pokračuje jihlavský útočník i na turnaji tří zemí ve Finsku. Během úvodních dvou zápasů zařídil tři z pěti branek českého týmu. Při výhře nad Švédskem 3:0 dal Šimon Katolický první a druhý gól národního družstva. V dalším utkání sice snižoval proti domácím Suomi na 1:2, ale na obrat to nestačilo a Česká republika prohrála 2:4. Ve třetím utkání útočník jihlavského dorostu opět vyučoval Švédsko. Při výhře 5:3 vyrovnal na 1:1 a nahrával spoluhráči při vedoucím gólu na 3:2. V posledním utkání na turnaji nestačil národní tým znovu na Finsko a prohrál 2:3, přičemž Katolický asistoval u obou branek. Jeho bilance ze čtyř zápasů byla parádních sedm bodů (4+3).

Šestnáctku čeká ještě únorový skills camp v Kravařích, poté v Plzni a v dubnu poslední dvě akce – dvě přípravná utkání na Slovensku a domácí turnaj čtyř zemí.

Šimon Katolický se raduje z gólu během Olympijských her mládeže 2024. Foto: OIS/Joel Marklund

HC DUKLA JIHLAVA GRATULUJE VŠEM NOMINOVANÝM, PŘEJE JIM HODNĚ ÚSPĚCHŮ V KARIÉRÁCH A DĚKUJE ZA VÝBORNOU PREZENTACI JIHLAVSKÉHO HOKEJE.