Semifinále je tu! Dukla bude chtít oplatit Vsetínu loňskou porážku ze čtvrtfinále

18.03.2024 / Daniel Lhotský

Dukla se po senzačním vyřazení favorizované Poruby pokusí znovu zaskočit velkého favorita na baráž. Čtyři dny odpočinku a příprav jsou za námi, v úterý 19. března a ve středu 20. března od 17:30 naskočí po roční odmlce znovu do semifinálových souborů, kde ji letos čeká Vsetín. Ten je v posledních sezonách pravidelným soupeřem Dukly během vyřazovacích soubojů, oba týmy se potkají v souboji o titul už počtvrté v řadě. Cestu Jihlavy v semifinále můžete sledovat tradičně prostřednictvím textového přenosu na Onlajny.com nebo prostřednictvím videa na Hokejka.TV. V sobotu a neděli se poté série přesune do Pelhřimova, místo si můžete zajistit už nyní. Lístky můžete zakoupit na tomto odkazu.

Souboje Dukly a Vsetína patří v posledních letech k ozdobám Chance ligy. Utkání zpravidla nabízejí fantastickou atmosféru a zároveň i napínavou podívanou. Jedinou výjimku v této sezoně přineslo až poslední vzájemné utkání, kde nakonec Dukla brala vysokou porážku 5:8. Během zápasu přitom hned dvakrát sahala po vyrovnání.

I přes vyrovnané partie se během základní části během vzájemných zápasů mnohem více dařilo Vsetínu. Dukla totiž ze dvanácti možných bodů ze čtyř zápasů proti Valachům vybojovala jen jediný, a to hned v prvním vzájemném zápase. V tomto utkání hned čtyřikrát vedla, nakonec se však musela spokojit s bodem za porážku 5:6 po prodloužení. Výrazně zápornou bilanci však Dukla měla v základní části i s Porubou, které nevzala ani bod. Play-off je zkrátka jiná soutěž, což potvrdilo i letošní čtvrtfinále.

Duklu navíc může povzbudit i poměrně solidní bilance se Vsetínem ve vyřazovacích soubojích. Proti Vsetínu už odehrála čtvrtfinále, semifinále i finále, do pomyslné sbírky tak chybí už jen předkolo. Poprvé se Dukla postavila Vsetínu po jeho návratu do profesionálních soutěží v sezoně 2020/21 v semifinále. To se celkem nečekaně změnilo v jasnou záležitost, Dukla tuto sérii vyhrála 4:0.

Už o sezonu později se oba soupeři střetli ve finále. Na vyrovnanou sérii mělo klíčový vliv páté utkání na Lapači, kde Dukla po první třetině vedla 4:1, z utkání nakonec odcházela s výhrou 6:3 a po domácí fotbalové výhře 1:0 slavila zisk titulu v Chance lize. Pozitivní bilanci Dukly proti Vsetínu v play-off překazilo až loňské čtvrtfinále, kde Dukla třikrát těsně prohrála a z čtvrtfinále odešla bez vyhraného utkání.

Zatímco hlavní zbraní Dukly byly v dosavadním průběhu play-off přesilové hry, Vsetín se mohl spolehnout na fantastické výkony brankáře. Ex-Jihlavský Maksim Zhukov neměl v základní části příliš oslnivá čísla, jeho průměrná úspěšnost zákroků spadla až pod 90 %. I v letošní sezoně ale Zhukov znovu zvládl včas přepnout na play-off mód a několikrát svůj tým podržel. Po čtyřech zápasech čtvrtfinále drží úspěšnost zákroků nad 94 %.

Statistiky play-off

Zápasy:
Jihlava – 7, Vsetín – 4
Nejproduktivnější hráči:
Tomáš Harkabus – 13 bodů (11+2) a Tomáš Čachotský – 13 bodů (1+12), Ondřej Machala – 5 bodů (4+1)
Nejlepší střelci:
Tomáš Harkabus – 11 gólů, Ondřej Machala – 4 góly
Nejvíce asistencí:
Tomáš Čachotský – 12 asistencí, Vít Jonák a Adam Hořanský – 3 asistence
Trestné minuty:
Filip Dundáček a Marcel Štefančík – 27 minut, Robin Staněk – 4 minuty
Průměrný čas na ledě:
Jan Strejček – 22:38, Šimon Jenáček – 22:35
Zblokované střely:
Patriks Ozols – 17, Michal Hryciow, Jan Kern a Tomáš Ondračka – 2
plus/minus:
Tomáš Čachotský a Radek Pořízek – 3, Robin Staněk – 6

Využití přesilovek:
41,67 % (15 gólů) – 23,08 % (3 góly)
Ubráněná oslabení:
80,77 % – 90,91 %

Semifinále nabídne zajímavý souboj – průběžně nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec play-off Tomáš Harkabus už v úterý bude moci vyrovnat a rovnou i překonat rekord v počtu střelených branek v play-off. V tom se mu pokusí zabránit jeho bývalý spoluhráč Maksim Zhukov, který se dělí o průběžné první místo ve statistice úspěšnosti zákroků. Foto: Natálie Egartová

1. semifinále, úterý 19. března

VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Stadion Litoměřice – Berani Zlín (17:30)

2. semifinále, středa 20. března

VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Stadion Litoměřice – Berani Zlín (17:30)

3. semifinále, sobota 23. března

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (16:30) - vstupenky zde
Berani Zlín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

4. semifinále, neděle 24. března

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (16:30) - vstupenky zde
Berani Zlín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

Hraje se na čtyři vítězné zápasy, případné další termíny: út 26.3., čt 28.3., so 30.3.