Krasobruslařky uzavřely letošní sezonu skvělými výsledky na Bavaria Cupu

12.04.2024 / Klub

K Dukle kromě ledního hokeje patří dlouhodobě také synchronizované krasobruslení, ve kterém krasobruslařky reprezentují a sbírají medaile ve všech věkových kategoriích. Také v letošní sezoně Dukla uspěla hned na několika významných mezinárodních akcích. Sezonu 2023/24 uzavřel oddíl krasobruslení DUKLA Jihlava – mládež, z.s. vynikajícími výsledky na mezinárodní soutěži v synchronizovaném bruslení Bavaria Cup 2024 – Höchstadt a.d. Aisch u Norimberka.

Poslední soutěží juniorek v letošní sezoně byl tradiční Bavaria Cup. „Náš juniorský tým Gemini byl středobodem soutěže, oba závodní programy se povedly a získaly jsme rekordní počet bodů za celou sezonu, 119,03! Měli jsme obrovskou radost z kvalitního výkonu a diváci nás úžasně podpořili na tribunách, soutěž se povedla,“ potěšilo manažerku oddílu krasobruslení Lindu Haferníkovou.

Gemini mají letos za sebou tradiční soutěže Santa Claus Cup Brno, Mozart Cup Salzburg - kvalifikace na Mistrovství světa SYS Junior ISU a Mistrovství České republiky Junior ISU (2. místo), Dresden Cup, Wien Send Off, Bavaria Cup a Jihlava Trophy.

„Soutěží mohlo být více, ale nešťastně se scházely v jednom termínu, doufáme, že příští sezonu bude kalendář soutěží lepší a bude větší výběr. Chybí Jihlavský ježek, neustále se nás týmy ptají, kdy už se bude konat, přeci jen máme za sebou 28 ročníků! Všem odpovídáme – v nové hale,“ dodala k sezoně juniorek Haferníková.

Tým Gemini na úspěšném Bavaria Cupu.

Velmi dobrými výkony se prezentoval letos žákovský tým Prima. „Závodnice v sobě mají obrovský potenciál, zvládají velké množství technických prvků a jsou pilné. Dobře se s nimi pracuje. Mají letos velmi rychlou jízdu na hudební doprovod Run Boy Run, je to sprint po celou dobu. Umístily se výborně např na Amadé Cup v Salcburku (2. místo) či na Dresden Cup v Německu (3. místo). Bavaria Cup poznamenal nedostatek tréninků vlivem sportovního kurzu na horách a následné marodky po příjezdu z lyží. Přesto zajely program moc pěkně, ale chybičky se objevily,“ zhodnotila Haferníková sezonu žákovského týmu.

Tým Prima vezl z Drážďan bronzové medaile.

„Velkým a milým překvapením byl náš tým Uno, mladší žačky. Po několika odchodech a zúžení týmu jsme se v polovině sezony rozhodli rozšířit tým o další sportovní třídu. Uno je momentálně velkým týmem s počtem 18 závodnic. První soutěže v tomto počtu byly rozpačité, ale Bavaria Cup ukázal, že dřina a trpělivost přináší ovoce. Tým zajel skvělou volnou jízdu a umístil se z 11 týmů na krásném bronzovém 3. místě. Máme ze závodnic velkou radost,“ pokračovala v hodnocení žákovských kategorií.

Na medaile v Norimberku dosáhl také tým mladších žaček Uno.

Tým Trend, který doplňují juniorky, soutěžil letos na více soutěžích a potkával se s velkou konkurencí. Kategorie Mixed Age totiž slouží k rozjezdu juniorské či k ukončení seniorské kategorie. Potkávají se zde jak nezkušené, tak vynikající závodnice, od toho se odvozuje i název samotné kategorie. Dukle se podařilo sestavit kvalitní tým a zajímavou choreografii na hudební doprovod od zpěvačky Rihanny.

„Tým tvoří z největší části děvčata, která se připravují na přijímací zkoušky. V současné době se závodnice rozhodly dát přednost studiu před trénováním a soutěžemi, nachází se v důležitém životním období. Ostatní mají možnost zařadit se do starších žaček či k juniorkám, možností je v našem velkém oddíle více,“ vysvětlovala Haferníková.

Tým Trend na soutěži v Drážďanech.

Na příští sezonu už čeká tým Roxy, Tempo a přípravka. „Letos některé absolvovaly soutěž Santa Claus Cup Brno a dále akci Wien Send Off, na kterou nás pozval náš spřátelený oddíl ve Vídni. Tyto akce se stávají čím dál populárnější. Je velmi obtížné zorganizovat závody, navíc v zahraničí. Všechny stadiony ovládají hokejové oddíly a není vůle vzdát se alespoň jednoho víkendového dne ve prospěch krasobruslařek. Akce typu Send Off vznikly ve Finsku a budou jistě velkou výzvou pro všechny oddíly synchronizovaného bruslení, tedy i pro nás,“ dodala Haferníková k ostatním týmům krasobruslařek.

Krasobruslařky Dukly na Wien Send Off.

Novou sezonu odstartují krasobruslařky Dukly v polovině května. Tým zahájí přípravu intenzivními bloky tréninků individuálního bruslení a zároveň bude hledat nové hudební doprovody a inspirace k choreografiím.

„Za sezonu děkujeme našemu trenérskému týmu a všem vedoucím, které pečovaly o závodnice. Velký dík patří našemu řidiči, Karlovi Zimovi, který nás vždy bezpečně dopraví do všech našich cílů a zpět domů. Děkujeme za podporu spolku DUKLA Jihlava – mládež, z.s. a ZŠ Seifertova Jihlava,“ poděkovala Haferníková závěrem všem, kteří se podíleli na celosezonním provozu krasobruslařských oddílů.

FOTO: Linda Haferníková