A-tým Dukly zahájil letní přípravu. Bude trvat devět týdnů a hráči půjdou také na led

29.04.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté už zase pracují na plné obrátky. A-tým Dukly započal v pondělí 29. dubna 2024 přípravu na novou sezonu, která by měla být poslední v exilu v Pelhřimově. Hráči a realizační štáb se opět sešli měsíc a tři dny po posledním zápasu minulé sezony. „Příprava potrvá devět týdnů do pátku 28. června. Bude podobná jako v minulých letech, pouze obohacená o prvky z dynamické a odrazové síly, které bychom chtěli do přípravy zařadit tak, aby se projevily během sezony na výbušnosti a rychlosti hráčů. V červnu navíc půjdeme 6× na led,“ říká hlavní trenér A-týmu Viktor Ujčík.
Změny v kádru a seznam hráčů na přípravě oznámí klub ve středu 1. května.

Na sestavování letní přípravy se podíleli oba trenéři Viktor Ujčík a Karel Nekvasil s trenérem brankářů Lukášem Sáblíkem a kondičním trenérem Miroslavem Skálou, jehož služby využívá Dukla již několik let. Novinkou je zapojení Jakuba Krajíčka. Bývalý hráč mládežnických výběrů Dukly (mladší dorost, starší dorost, junioři) je fyzioterapeutem mládeže a zároveň studuje i na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze. „Vedle nás trenérů a Míry Skály si k přípravě řekl své i Lukáš Sáblík, který má na starosti brankáře, jenž budou trénovat zvlášť. Do přípravy jsme zapojili i Kubu Krajíčka, kterého jsme měli v juniorce a studuje na FTVS. Má spoustu nových a dobrých postřehů a poznatků, které bychom chtěli do přípravy zapojit také,“ pochvaluje si Viktor Ujčík staronového svěřence.

A jak tedy bude celá letní příprava probíhat? „Příprava potrvá devět týdnů, od 29. dubna zřejmě do pátku 28. června. Bude podobná jako v minulých letech, pouze obohacená o nějaké prvky navíc z dynamické a odrazové síly. Tyto věci bychom chtěli do přípravy zařadit tak, aby se projevily během sezony na výbušnosti a rychlosti hráčů. Navíc půjdeme asi 6× v červnu na led. Původně jsme přemýšleli, že bychom na led chodili i v květnu, ale po konzultaci s kondičními trenéry tento nápad nekorespondoval s druhem přípravy, jaký chceme, a aby vše mělo hlavu a patu. Proto budeme chodit na led až během června,“ informuje podrobně jihlavský trenér.

Hráči se tentokrát nemusí příliš děsit obávané jihlavské sjezdovky Šacberk, jejíž výběhy byly pro hokejisty v závěru týdne vždy pořádnou lahůdkou. „Na Šacberk půjdeme jen jednou, to bude změna. Budeme sice běhat, ale spíše na 800 metrů, což je měřitelné a nezávisí tolik na počasí. Zda bude pršet nebo nebude, zda bude povrch klouzat... Budeme mít vše mnohem více zmapované a pak si vyhodnotíme přínos,“ sděluje Viktor Ujčík.

V této části letní přípravy se plánují také přípravné zápasy a nejinak je tomu na Dukle. Před začátkem uplynulé sezony odehrála Jihlava celkem 9 přípravných utkání (jeden se soupeřem z extraligy, dva proti týmu z Chance ligy, dva proti celku z 2. ligy a čtyři proti slovenským družstvům). „Máme zatím domluvených 6 zápasů. Chtěli bychom ještě tři, maximálně čtyři utkání navíc. Bohužel někdy se stane, že v našich volných termínech neměly volno týmy, se kterými jsme chtěli hrát, nebo naopak. Snažíme se sehnat také extraligového soupeře jako loni. Přípravné zápasy jsou zatím ve fázi rozpracování bez finální verze,“ dodává vyčerpávající informace z letní přípravy hlavní trenér A-týmu.

Radek Pořízek během první části letní přípravy pod dozorem Miroslava Skály (vpravo).

Radim Toman byl v průběhu uplynulé sezony vyměněn z Frýdku-Místku do Dukly za Samuela Krajče. V Jihlavě předváděl dobré výkony, zejména v play off. Nyní si poprvé okusí jihlavskou letní přípravu. Na fotografii dělá trojskok po jedné noze. Vpravo přihlíží Jakub Krajíček (v modrých kraťasech).

Hlavní trenér Viktor Ujčík měl během prvního dne přípravy usměvavou náladu.

Pilíře Dukly Jihlava. Bratři v jihlavském triku a stěžejní články obrany Jan Strejček (vpravo) s Vlastimilem Bilčíkem (uprostřed) a nejužitečnějším hráčem uplynulého play off Tomášem Harkabusem (vpravo).

Odchovanec jihlavského hokeje Lukáš Číhal (na fotografii) zkusí zabojovat o místo v sestavě. V A-týmu pokračuje i s nerozlučným parťákem z juniorky Matějem Vovsíkem, dalším odchovancem klubu. Délku jeho skoku měří trenér brankářů Lukáš Sáblík. Vzadu přihlíží masér Jan Mečiar s videotrenérem a pracovníkem marketingu Pavlem Faltou.

Obránce Michael Koštoval během cviku, při kterém měli hráči v sedě opření zády ke zdi odhodit medicinbal co nejdále.

Hlavní trenér Viktor Ujčík (vlevo) a jeho asistent Karel Nekvasil. Foto: Vladimír Šťastný