Stopy Dukly na domácím MS: Fučík v nominaci Polska, Norris v týmu Velké Británie

10.05.2024 / Eliška Kopincová, Tomáš Lysý

Již v pátek 10. května startuje mistrovství světa v hokeji, které potřetí pořádá Česká republika. Zápasy se odehrají v Praze (skupina A) a v Ostravě (skupina B), kam se tak můžete přijít podívat na výběry nejlepších hráčů, včetně těch, kteří v minulosti oblékli dres Dukly. Za český národní tým si zahraje gólman Karel Vejmelka a útočníci Ondřej Beránek, Radan Lenc a Jakub Flek. Současně s Českem se ve skupině A potká Patrick Puistola, jenž oblékne národní dres Finska a za britský výběr nastoupí útočník Sean Norris. V rámci polské reprezentace ve skupině B se představí gólman Tomáš Fučík. O účast na mistrovství světa bojoval během přípravných kempů i klubový odchovanec Pavel Kousal a taktéž obránce Dukly Patrik Ozols v rámci příprav Lotyšska.

ČESKÁ REPREZENTACE

Příprava na domácí mistrovství světa vyvrcholila na Českých hokejových hrách v brněnské Winning Group Aréně, kde se o finální nominaci ucházelo celkem 37 hráčů. Národní tým nyní tvoří 26 z nich. V reprezentaci se tak objeví i útočníci Jakub Flek (HC Kometa Brno) a Ondřej Beránek (HC Energie Karlovy Vary), kteří si společně zahráli za Duklu v sezoně 2015/2016. Oba za svoji kariéru už mají zkušenosti z hokejového šampionátu, první jmenovaný před třemi lety získal bronz. Společně s nimi český národní dres oblékne i gólman Karel Vejmelka (Arizona Coyotes), jenž vypomohl Dukle v ročníku 2017/2018. V neposlední řade dostal pozvánku do reprezentace i Radan Lenc (HV71), který krátce nosil barvy Dukly v sezoně 2014/2015.

Součástí přípravy na mistrovství světa byl i útočník Pavel Kousal, jenž v Jihlavě působil jako junior do ročníku 2015/2016 Pětadvacetiletý odchovanec Dukly, aktuálně oblékající dres Sparty, se k českému týmu přidal během přípravných zápasů se Slovenskem, kde k výhře Česka 4:1 přispěl svojí asistencí. Zahrál si následně i v Brně proti Švédsku, kde český tým podlehl 0:2. Do finální nominace se sice dostal, ovšem po vypadnutí Toronta s Bostonem musel uvolnit místo v týmu pro Davida Kämpfa.

Pavel Kousal v zápase proti Švédsku na Českých hokejových hrách. Foto: Markéta Křížová

LOTYŠSKÁ REPREZENTACE

O účast na mistrovství světa za lotyšský národní tým bojoval i obránce Dukly Patriks Ozols, jenž dostal pozvánku na dva přípravné kempy a odehrál tři přípravné zápasy. Dva z nich proti Rakousku, přičemž oba musely rozhodnout až samostatné nájezdy, které dopadly lépe pro Lotyšsko, a třetí zápas proti Finku, kde Lotyšsko podlehlo 2:3.

Patrik Ozols si v rámci příprav zahrál i dvě přátelská utkání s Ukrajinou, kde si připsal asistenci. I přestože se do finální nominace nedostal, věříme, že získal cenné zkušenosti, které uplatní nejen v následující sezoně.

Patriks Ozols (třetí zleva) na přípravném zápase lotyšské reprezentace. Foto: G. Lazdāns

POLSKÁ REPREZENTACE

Branku polské reprezentace bude hájit bývalý jihlavský brankář. Rodák z Vysočiny Tomáš Fučík poprvé nastoupil do brány mládeže Dukly v sezoně 2012/2013. Celkem v juniorech za dva ročníky odehrál 55 zápasů a připsal si i svůj první start v seniorské kategorii. „Šest let jsem byl v zahraničí a díky tomu, že se změnila situace na českém trhu, mohl jsem se vrátit. Dukla, respektive trenér brankářů Petr Jaroš, mi dal nabídku a já jsem neváhal,“ okomentoval tehdy Tomáš Fučík svůj návrat do Dukly v roce 2020, kdy spolu s Maksimem Zhukovem a Janem Brožem pomohli klubu málem až do Tipsport extraligy. Poté zamířil do Havířova a nyní už třetí sezonu působí v polském týmu GKS Tychy, kde si letos v celkem 33 zápasech držel úspěšnost nad 93 %. V probíhajícím ročníku si již odbyl debut za polskou reprezentaci a možná ho čeká i premiéra na světovém šampionátu.

Tomáš Fučík v dresu Dukly během ročníku 2020/2021. Foto: Markéta Křížová

REPREZENTACE VELKÉ BRITÁNIE

Čtyřiadvacetiletý útočník Sean Norris dostal pozvánku do britského národního týmu poté, co odehrál ročník v dresu Belfast Giants s bilancí 3+11. Půjde o jeho vůbec první zkušenost s nejcennějším reprezentačním dresem své země. V průběhu své kariéry nastoupil i na led Dukly, a to během zápasů juniorů v sezoně 2017/2018. Spolu s ním hrál v týmu i Joshua Waller, jenž sice letos pozvánku do britského národního týmu nedostal, ovšem na šampionátu si zahrál již před dvěma lety. Tehdy sestup týmu do divize 1A neodvrátil, ovšem loni s Velkou Británií vybojoval postup zpět, když v pěti zápasech zaznamenal tři body (1+2).

Sean Norris v dresu jihlavských juniorů během ročníku 2017/2018. Foto: archiv Dukly Jihlava

FINSKÁ REPREZENTACE

Útočník Patrik Puistola sice neví, jaký je to pocit hrát v dresu jihlavské Dukly, ovšem do Jihlavy se podíval v roce 2013 díky IIHS (International Ice Hockey School). Tehdy Horácký zimní stadion hostil třetí ročník Mezinárodní hokejové školy, kterou v té době absolvoval i současný útočník Dukly Richard Cachnín. Patrick Puistola se připojil k přípravám na mistrovství světa po úspěšném ročníku ve Finsku, kde během 54 odehraných zápasů nasbíral 45 bodů v dresu Jukurit, načež od nové sezony bude působit ve švédském Örebro HK. Na Českých hokejových hrách si v zápase proti Česku připsal dvě asistence a pomohl tak Finsku k výhře 4:1.

Patrik Puistola během zápasu proti České republice na Českých hokejových hrách v Brně. Foto: Markéta Křížová

HC Dukla všem nominovaným hráčům gratuluje a přeje hodně úspěchů!