Klukům bych chtěl poděkovat za skvělou sezonu, říká Tomáš Dzurik

27.05.2024 / Jaroslav Wollmann

Jako hlavní trenér vedl v sezoně 2023/24 mladší žáky A. V průběhu ročníku pod jeho vedením nastoupilo do minimálně jednoho zápasu dvacet tři hráčů, z toho tři byli gólmani. Tomáš Dzurik se v rozhovoru vrací k uplynulé sezoně, ale řeč přišla i na nový ročník 2024/25.

Jak byste zhodnotil uplynulou sezonu?
Velice pozitivně a nad očekávání! Během celého roku udělala drtivá většina kluků individuální posun, výrazně se zlepšil i týmový herní projev či kvalita tréninků měla po celý ročník stoupající tendenci. Kyby mně někdo před sezonou řekl, že po loňském vítězství žákovské ligy s ročníkem 2011 se s ročníkem 2012 v posledním utkání soutěže utkáme s Hradcem Králové v přímém souboji taktéž o vítězství v lize, tak bych tomu upřímně nevěřil! Skončit druzí až prohrou ve zmíněném posledním kole a před tak kvalitními soupeři v zádech je pro mě malé vítězství a klukům bych chtěl poděkovat za skvělou sezonu!

Byl nějaký hráč či hráči kteří vás svým výkonem potěšili či naopak zklamali?
Každý v týmu měl svoji roli a musel bych jmenovat všechny – měli jsme fantastickou brankářku a její kolegy v zádech, skvělého bodového lídra a spoustu dalších hráčů, kteří se bodově i herně prosazovali. K tomu mnoho obětavých kluků, kteří se dostávali soupeřům pod kůži a odváděli kvanta "špinavé" práce nebo vysoké množství univerzálů, kteří dokázali hrát dobře v obraně i v útoku – vyzdvihnout musím opravdu celý tým!

Ze kterého zápasu či zápasů jste měl největší radost či naopak jste byl velice zklamán?
V globálu zápasy s týmy z Havlíčkova Brodu a Rytířů z Telče, s kterými jsme hráli nespočetněkrát a z kraje sezony tahali tito soupeři za delší konec a v prvních dvou či třech vzájemných utkáních nás přehrávali herně i většinou výsledkově, ale s postupujícím časem sezony se miska vah překlopila na naši stranu a naše vzájemné duely patřily herně nám a povětšinou i výsledkově, což je velice pozitivní! A pokud jde o jeden jediný zápas, tak to bylo předposlední klání soutěže a náš domácí zápas s Hradcem Králové, kdy toto utkání mělo neuvěřitelné kouzlo, energii a vše, co má mládežnický hokej mít a díky výhře jsme se před posledním duelem ligy dotáhli právě na vedoucí Mountfield na jediný bod a druhý den jsme jeli k soupeři na "rozhodující" duel o vítěze Žákovské ligy a skvěle si užili takto dramatický závěr ročníku.

Sezona byla rozdělena na dvě části. Základní část a nadstavba. Je to pro Vás takto lepší?
Určitě to bylo dobře a u žákovských kategorií jsou tyto rozdělení a nadstavby pozitivní, jelikož se poté utkávají přiměřeně stejně kvalitní týmy a tyto utkání kluky výrazně posouvají. U starších kategorií dorostenců či juniorů hrajících o sestupy jsou za mě všelijaké nadstavby a podstavby naopak nešťastným řešením.

Je v dané kategorie nějaký hráč, o kterém se už teď dá říci, že má talent a mohl by to dotáhnout daleko?
Jako v ostatních ročnících i tady je několik hráčů s velkým potenciálem jít ve stopách "Kousalů, Najmanů, Moravců, Portů apod." a nejvíce bude záležet na nich, jak se budou v dalších letech vyvíjet, co vše budou ochotní svému rozvoji obětovat a odmakat, nicméně nebudu jmenovat a kluci mají před sebou následujících 7 - 8 let mládežnického hokeje a bude zajímavé je sledovat, trénovat a pomáhat jim v cestě za jejich sny.

Pro hráče je jistě důležité i studium, stalo se, že by někdo nehrál kvůli studijním výsledkům nebo se k výsledkům na základní škole nepřidává taková váha?
Jsme v kontaktu s učiteli na ZŠ Seifertova a měli jsme jen nějaké náznaky "nefungování" ve škole, ale vždy se domluvou a ultimátem k nominacím na zápas vyřešilo a s dotyčným poté nebyl problém.

Jak probíhá letní příprava v žákovských kategoriích a podle jakého klíče se hráči řadí, za jakou třídu budou hrát?
Hráči ročníku 2012 postupují do kategorie starších žáků, kde absolvují přípravné období společně s hráči ročníku 2011, přičemž některé tréninky absolvuji rozděleni na dvě poloviny a jiné trénují společně. V sezoně poté z těchto dvou ročníků jsou hráči rozděleni dle výkonnosti, pracovitosti či jejich potenciálu na A-tým, B-tým, kdy můžou hráči dle momentální výkonnosti mezi týmy pendlovat a někteří hráči budou hostovat v jiných klubech.

Kolik hráčů se zařadí do přípravy a kde všude budete trénovat?
Do přípravy mladších žáků je zapojeno rovných 50 dětí, kdy se jedná o 44 hráčů a 6 brankářů. Trénovat budeme na suchu i na ledě, přičemž třikrát týdně se budeme nacházet v prostorách Zimáčku a využívat led i obě rozcvičovny či blízký park "Keťásek". Dvakrát v týdnu využijeme prostory ZŠ Seifertova, ať už tělocvičnu, venkovní hřiště a nebo taktéž přilehlý lesopark Skalka. Jak je tomu u nás v Jihlavě zvykem, budou mít kluci bohatý a náročný program, kdy v pěti všedních dnech absolvují 7 tréninků, z toho pět na suchu a dva na ledě.

Děkuji za rozhovor