Jihlavští hráči bodovali na konci sezony v mládežnických reprezentacích

29.05.2024 / Eliška Kopincová

I přestože reprezentační A-tým před pár dny získal zlato na domácím mistrovství světa, mládežnické reprezentace měly tou dobou pro sezonu 2023/2024 dávno dohráno. Závěrečný turnaj si zahrála reprezentace juniorů pod vedením Patrika Augusty, kde získala bronzové místo, na kterém se podílel i obránce jihlavských juniorů Tomáš Vandas. Útočník juniorů a A-týmu Dukly Maxim Burkov pomohl k bronzu na mistrovství světa estonskému výběru U-18 a dařilo se i české reprezentační sedmnáctce, která vyhrála na turnaji ve Švédsku. Čistým kontem tam zazářil brankář dorostu a juniorů Ondřej Štěbeták. Prosadil se i jeho spoluhráč z obou mládežnických týmů Dukly Šimon Katolický, který pomohl týmu U-16 k stříbrnému umístění na domácím turnaji.

REPREZENTACE ČR DO 20 LET: TURNAJ PĚTI ZEMÍ V POPRADU

Trenér reprezentace U-20 Patrik Augusta, odchovanec jihlavského hokeje a bývalý trenér A-týmu i mládeže Dukly, vyrazil s týmem na Slovensko na poslední turnaj sezony, kde junioři odehráli 4 zápasy. Nejdříve v prvním duelu prohrávali se Slovenskem 0:2, ovšem zápas nakonec dokázali otočit na svoji stranu (7:2). Do druhého zasápu nastoupila česká dvacítka proti Švýcarsku, kde k výhře 5:1, přispěl svojí asistencí i nominovaný obránce jihlavských juniorů Tomáš Vandas. Pozvánku do reprezentace dostal i odchovanec Dukly Martin Matějíček, jenž tuto sezonu strávil v kanadské juniorské soutěži Ontario Hockey League. Na závěr turnaje junioři nestačili na finský výběr U-20 (3:5) a zápas se Švédskem také skončil pro český tým prohrou (1:2). Celkově tak s bilancí dvě výhry dvě prohry česká reprezentace do 20 let obsadila na turnaji bronzové místo.

REPREZENTACE ČR DO 18 LET: MISTROVSTVÍ SVĚTA

Již v březnu začaly přípravy na šampionát U-18 konající se ve finských městech Espoo a Vantaa. Na první přípravný kemp dostal pozvánku i jihlavský brankář dorostu a juniorů Ondřej Štěbeták, který věkově spadá ještě do kategorie U-17. Současně s ním byl nominovaný i bývalý hráč jihlavské mládeže Adam Veselský, který nyní působí v HC Kometa Brno. Náhradníky tvořili útočník juniorů Dukly Rostislav Nosek a jihlavský odchovanec Jindřich Habermann (HC Kometa Brno). Na začátku dubna se konal druhý přípravný kemp, na který byl nominován pouze Ondřej Štěbeták. Na třetí kemp ani do finální nominace nebyl pozván žádný z výše uvedených hráčů, nicméně mezi náhradníky dominovala hned tři jména – Štěbeták, Nosek i Habermann.

Ve skupině se český národní tým U-18 setkal se Švýcarskem (výhra 3:0), Kanadou (prohra 0:6), Švédskem (výhra 3:2 sn.) a Kazachstánem (prohra 3:4 pr.). Ve čtvrtfinále poté osmnáctka odehrála zápas se Slovenskem. Bratrské derby skončilo v prospěch soupeře, a tak se česká reprezentace do 18 let vracela ze šampionátu bez medaile.

REPREZENTACE ESTONSKA DO 18 LET: MISTROVSTVÍ SVĚTA DIVIZE 1B

Na konci sezony dostal pozvánku do reprezentace U-18 i útočník juniorů a A-týmu Dukly Maxim Burkov, který se tak v dresu Estonska zúčastnil domácího mistrovství světa do 18 let divize 1B. Cíl mistrovství byl jasný udržet Estonsko v této třetí nejvyšší kategorii, kam postoupilo v roce 2022. Ovšem začátek mistrovství osmnáctek nebyl pro Estonce úplně zdařilý. V prvním zápase prohráli 0:4 s Itálií a následně se Slovinskem 2:6, přičemž Maxim Burkov dokázal snížit na 2:4 na začátku třetí třetiny, nicméně Estonsko už nedokázalo vsítit další branky. To se ale změnilo během zápasu s Francií, kde Maxim Burkov přispěl dvěma asistencemi k výhře Estonska 4:3. Následující zápas s Jižní Koreou byl pro Estonce taktéž vítězný, jelikož dokázali zápas dovést do stejného výsledku (4:3). Maxim Burkov si dokonce během toho zápasu zapsal 3 body (1+2). V posledním zápase dorovnával skóre v první třetině svým proměněným trestným střílením na 2:2, ovšem Estonsko už nedokázalo zápas otočit na svoji stranu a prohrálo tak s Litvou 3:4. Bilance dvě výhry a tři prohry znamenala pro reprezentaci Estonska do 18 let bronzové umístění. Rozhovor s Maximem si můžete přečíst zde.

Maxim Burkov (dole uprostřed u poháru) při předávání bronzových medailí. Foto: Catherine Kõrtsmik

REPREZENTACE DO 17 LET: TURNAJ PĚTI ZEMÍ VE ŠVÉDSKU

I čeští reprezentanti U-17 mají za sebou poslední turnaj sezony. Na konci dubna vyrazili do Švédska, kde vyhráli, co šlo a sezonu tak nemohli zakončit lépe. Odehráli celkem 4 zápasy se stejnými soupeři jako reprezentace U-20, ovšem své věkové kategorie. Nejdříve se střetli s finskou sedmnáctkou, kterou porazili 6:3. Druhý zápas je čekal proti Švédsku, který skončil podobným výsledkem a to výhrou 6:2 i s Ondřejem Štěbetákem v brance. Nad Švýcarskem vyhrál český národní tým do 17 let 3:2 a v posledním zápase vyzval naše bratry, kde se čistým kontem blýskl jihlavský brankář dorostu a juniorů Ondřej Štěbeták, který tak pomohl k výhře nad Slovenskem 6:0. Zajímavostí je, že na turnaj byl nominován i bývalý gólman mládeže Dukly Jiří Novák, který pomohl k výhře nad Švýcary.

Ondřej Štěbeták v dresu reprezentace U17. Foto: Ronald Hansel

REPREZENTACE DO 16 LET: TURNAJ ČTYŘ ZEMÍ V ČR

Po úspěšné olympiádě dětí a mládě v jihokorejském Gangwonu, odkud si šestnáctka odvezla stříbrné medaile, čekal českou reprezentaci U-16 poslední turnaj sezony, a to na domácí půdě v Kravařích. I odtud odjížděli s druhým místem. Během 3 dnů se tým U-16 střetl se Slovenskem (výhra 5:2), následně se Švédskem, kde musely rozhodnout až samostatné nájezdy, které nakonec dopadly lépe pro soupeře (4:5 sn.) a v závěru turnaje nastoupil český výběr proti Finsku, kde se prosadil i nominovaný útočník dorostu a juniorů Dukly Šimon Katolický, který si připsal 3 body (2+1) a pomohl tak k výhře 8:3.

Všem nominovaným hráčům gratulujeme a přejeme hodně štěstí v kariérách.