Nálada v kabině je super a na trénincích si navzájem pomáháme, říká gólman Ondřej Štěbeták

05.06.2024 / Tomáš Vrbecký, Tomáš Lysý

V průběhu náročné letní přípravy si na zodpovězení několika otázek našel čas talentovaný brankář juniorky a dorostu Dukly Ondřej Štěbeták, který během minulé sezony pravidelně působil i v české reprezentaci do 17 let, s níž na závěr ročníku zvítězil v turnaji pěti zemí ve Švédsku. „Je to vždycky skvělý pocit vyhrát mezinárodní turnaj,“ raduje se pokračovatel jihlavské gólmanské školy.

Zatímco čeští mistři světa si ještě užívají dozvuků oslav, jihlavští mládežníci se již poctivě připravují na novou sezonu. „Jsme již za půlkou první části letní přípravy, máme za sebou 5 týdnů a ještě další 3 před sebou,“ říká mladý gólman a zároveň popisuje i průběh samotné přípravy. „Letní příprava probíhá tak, že my gólmani máme vlastní program a s hráči chodíme jen ve středu na herní led a v pátek na běhy. Každý den trénujeme ráno a odpoledne s tím, že ve čtvrtek odpoledne máme volno,“ dodává.

V čem se liší příprava brankářů oproti té pro hráče v poli? „Gólmanská příprava je specifická v tom, že děláme různé věci na postřeh, obratnost a mobilitu. V posilovně si myslím, že tolik rozdílů nebude, až na pár specifických cviků. V pondělí a ve středu máme brankářské tréninky na ledě,“ vysvětluje vlasatý junior, patřící do ročníku 2007, odlišnosti přípravy určené pro jeho post. A která část přípravy je pro něj tou nejtěžší? „Nejnáročnější jsou asi páteční běhy, tam si každý sáhne na dno a určitě taky úterní tréninky na letním kině s gólmany, kde hodně skáčeme,“ zmiňuje specialitu, která je mezi hráči dlouhodobě jednou z nejméně oblíbených. I proto je důležité tvořit a udržovat v kabině dobrou náladu. „V týmu máme pár nováčků, ale myslím, že do party zapadli dobře a fungujeme jako jeden tým. Celkově je nálada v kabině super a na trénincích si navzájem pomáháme.“

Na závěr se Ondřej Štěbeták vyjádřil i ke svým zkušenostem z reprezentační „sedmnáctky“, se kterou se mu povedlo na závěr sezony zvítězit na turnaji pěti zemí ve Švédsku. Ze dvou odchytaných duelů se mu podařilo udržet i jedno čisté konto a turnaj zakončil se skvělou úspěšností zákroků přes 96 %. „Turnaj ve Švédsku se nám povedl, neztratili jsme ani bod, hráli jsme jako tým. Je to vždycky skvělý pocit vyhrát mezinárodní turnaj. Zápasy jsou vždycky hodně vyrovnané a hodně nás posouvají. O prázdninách nás čeká Hlinka Gretzky Cup. Doufám, že mě trenéři vyberou a uděláme co nejlepší týmový výsledek,“ zatoužil na závěr rozhovoru stále teprve šestnáctiletý gólman.

Ondřej Štěbeták v reprezentačním dresu během zápasu proti Švýcarsku.