Zbytek volna jsem trávil učením na maturitu, s rodinou a přítelkyní, říká Tomáš Vandas

14.06.2024 / Lukáš Novák, Tomáš Lysý

V loňském ročníku byl druhý nejlepší v kanadském bodování obránců juniorky. V základní části i play off odehrál 59 zápasů, ve kterých si připsal 29 bodů za 12 gólů a 17 asistencí. Lepší než rodák z Moravských Budějovic už byl jenom Lukáš Číhal. Naskočil i do zápasů reprezentace U20 a zúčastnil se posledního turnaje sezony v Popradu. „Hráli jsme čtyři zápasy ve čtyřech dnech, což nebylo nic jednoduchého a v posledních utkáních už byla únava znát. Ale i tak si myslím, že jsme se soupeři drželi krok,“ povídá Tomáš Vandas.

Český juniorský tým pod vedením odchovance Dukly a bývalého jihlavského trenéra Patrika Augusty nejprve porazil Slovensko 7:2 a Švýcarsko 5:1. Poté ale přišly dvě porážky, nejprve se Švédskem 3:5 a pak s Finskem 1:2. „Svoje výkony bych nijak nehodnotil. Myslím si, že každý, kdo nastoupí v reprezentaci, nechá na ledě všechno. To jsem se přesně snažil udělat. V Popradu jsme jako tým odehráli skvělý turnaj, i když jsme nakonec skončili třetí. Hráli jsme čtyři zápasy ve čtyřech dnech, což nebylo nic jednoduchého a v posledních zápasech už byla únava znát. Ale i tak si myslím, že jsme se soupeři drželi krok. Škoda dvou posledních zápasů s Finskem a Švédskem, kde nám to o kousek uteklo,” hodnotí Tomáš Vandas celý turnaj.

Necelý měsíc po vypadnutí ve čtvrtfinále play off extraligy juniorů nabral jihlavský obránce směr Poprad a tak měl méně času na odpočinek než ostatní spoluhráči. „Toho volna jsem neměl moc, prodloužil jsem si sezonu reprezentací U20 v Popradu, takže jsem trénoval. A zbytek volna jsem trávil učením na maturitu, s rodinou a přítelkyní,“ hlásí Tomáš Vandas.

Snad v každém týmu najdeme někoho, kdo dojíždí na tréninky. To platí i pro mladého jihlavského zadáka. Co je pro něj obecně nejtěžší? „Jelikož nejsem Jihlavák, tak asi doprava a čas na cestách. Kdybych to bral z tréninkového hlediska, řeknu, že na přípravě je všechno, co děláme těžké, důležité a musíme to všichni zvládnout, aby se tým někam posunul. Tréninky jsou jako každý rok těžké, jak fyzicky, tak mentálně. Liší se asi jen to, že u nás z minulé sezony zůstal trenér Štěpán Moravec,“ prozrazuje Tomáš Vandas dílčí změny na trenérském obsazení. Juniory vedl loni v přípravě a během sezony Michal Broš s Marianem Moravou. Ti se v průběhu ročníku přesunuli k dorostu výměnou za Petra Svobodu a Štěpána Moravce. Nyní bude juniory trénovat Michal Broš se Štěpánem Moravcem a dorost Marian Morava s Petrem Svobodou.

Každý hokejista má touhu se v něčem zlepšovat nejenom v letní přípravě, ale i během celé sezony. Nejinak tomu je u Tomáše Vandase. Tím spíše, že je mladý obránce v širším kádru reprezentace do 20 let. „Určitě bych chtěl zapracovat na síle a na obratnosti. Síla se hodí v předbrankovém prostoru a obratnost se hodí v rozích. Ale vždycky je na čem pracovat a vždy je co zdokonalovat,” ví moc dobře obránce, jenž prozrazuje, že junioři během letní přípravy chodí také na led malého zimáčku. „Chodíme třikrát v týdnu. V úterý pracujeme na technice bruslení, ve středu hrajeme turnaj v minihokeji a ve čtvrtek máme trénink rozdělený na útočníky a obránce a pracujeme na specifických dovednostech,“ dodává bek, který je v Dukle od kategorie mladších žáků.

Tomáš Vandas během zápasu na ledě Liberce, kde junioři vyhráli 3:0. Foto: Kateřina Borovcová