Hokej nešel skloubit s podnikáním, vysvětluje Altrichter, proč se rozhodl ukončit kariéru

16.08.2006 / Jakub Mezlík

Když jihlavští hokejisté nastupovali v úterý na led k přípravnému duelu proti Kometě Brno, svůj červenožlutý dres s číslem 24 již neoblékl dlouholetý hráč klubu Petr Altrichter. Rozhodl se totiž, že ve dvaatřiceti letech ukončí svoji aktivní hokejovou kariéru. Zůstal tak pouze na tribuně a přihlížel porážce Dukly 3:6. Zatímco jeho bývalí spoluhráči se proti Kometě trápili, z jeho tváře čišel klid a z jeho slov bylo poznat, že svého rozhodnutí nelituje. Proč vlastně končí z hokejem? A proč se rozhodl v půlce přípravy? Vysvětlení nyní již bývalého útočníka Dukly Petra Altrichtera si přečtete v následujícím rozhovoru.
Rozhodl jste se ukončit kariéru, co vás k tomu vedlo?
Je to čerstvé rozhodnutí, bylo to těžké, ale já jsem díky tomu, že jsme začali s Oldou (Bakusem, pozn. autora) podnikat, nějaký závěr udělat musel, protože takhle to dál nešlo. Já si myslím, že je tu spousta šikovných mladých kluků, kteří by měli dostat šanci. Já teď musím koukat, aby se mi dařilo tam, pro co sem se rozhodl.

Je poněkud zajímavé, že jste absolvoval polovinu přípravy a skončil... To jste se rozhodl ze dne na den nebo kdy jste o tom začal uvažovat?
Já jsem byl přesvědčený, že letošní sezonu normálně začnu a uvidíme co bude dál, ale Dělňák (Dělnický dům, pozn. autora) je tak velký kolos a je tam tolik problémů, že prostě to rozhodnutí muselo padnout. Nebylo to určitě lehké, ale udělal jsme to radši teď, než abych skončil třeba v říjnu, kdy by nebyl asi ani čas hledat náhradu.

V poslední době přibývá hráčů, kteří se sice rozhodnou, že ukončí kariéru, ale za pár let jim začne hokej chybět a vrací se. Je možnost, že vy byste se na led ještě vrátil?
Tak určitě, nikdy neříkej nikdy, ale v tuhle chvíli jsem přesvědčený absolutně na sto procent, že se k hokeji nevrátím.

Hokejová kariéra je tedy za vámi, je čas bilancovat. Co byste označil za nejsvětlejší moment vaší kariéry?
Tak určitě to jsou ty roky prožité tady v Jihlavě, ať už odmala, než sem ve dvaceti odsud odešel, tak potom ten návrat do Jihlavy, postup do extraligy a samozřejmě i ten rok v extralize. To byly určitě krásné roky, na tohle budu vzpomínat celý život.

Děkuji za rozhovor, hodně štěstí v nové branži.