Jihlavu čeká první letošní ligový zápas

12.09.2006 / Dušan Majer

Před pár dny se z letního spánku probrali fanoušci extraligových celků a dnes se začínají otevírat oči i těm prvoligovým. Skočila letní příprava, období bujného doplňování kádrů, promýšlení sestav, odteď už se bude hrát o body. První tři může jihlavská Dukla utrhnout už ve středu 13.9., kdy na její led přijede HC Sareza Ostrava, tým kterému v loňské sezóně postup do play-off unikl jen o jediné místo. O to lépe budou chtít vstoupit do nové sezóny. Úvodní buly na Horáckém zimním stadionu bude vhozeno v 17:30.

Ostrava hrála vloni s Jihlavou celkem čtyři zápasy. V prvním vyhrála Dukla, když Slezany porazila 5:2, ve druhém utkání, tentokrát v Jihlavě zvítězili domácí díky povedené trefě Rostislava Maleny, který už bohužel za Jihlavu nehraje. V druhé polovině soutěže Dukla v Ostravě nejdříve prohrála 2:1, ale v posledním zápase opět Dukla zabrala a dokázala zopakovat výsledek z prvního měření sil.

Přes léto oba celky hodně obměnily své kádry. Z Jihlavy odešli tito hráči: Roman Hlouch (Mladá Boleslav), Daniel Hodek a Rostislav Malena (oba Kometa Brno), Vladimír Říha a Jaroslav Suchan (oba znojemští orli) a Pavel Staněk (Trenčín). Z hostování v Jihlavě se do svých mateřských klubů vrátili Milan Baranyk, Michal Blanár, Michal Giba a Robert Pospíšil. Aby byly váhy příchodů a odchodů v rovnováze, musel tým posílit. A posílil o tyto hráče: Peter Čintala (Košice), Jan Dušátko (host. Ze Sparty Praha), Jiří Hanzal (host. Z Českých Budějovic), Marek Horský (OHL Ontario – Skalica), Jozef Lukáš (Horácká Slavia Třebíč), Adam Lukačovič (host. Ze Sparty Praha), Ondřej Otčenáš (Plymouth Whalers OHL), Petr Plch (Olomouc), Pavel Suk (Zlín), Marek Tkáč (host. z Košic), Lubomír Vaškovič (střídavý start ze Znojma), Jan Zour (Pelhřimov), ale hlavně největší posila ze všech, během léta se k týmu po dlouhých dvou letech připojila ikona jihlavského publika – Petr Kaňkovský. Zkušený matador ihned po úspěšné baráži s Českými Budějovicemi oznámil ukončení kariéry. Další dva roky zastával manažerskou funkci v týmu Mladé Boleslavi a vloni se k aktivnímu hokeji vrátil v Benátkách nad Jizerou. Uvidíme tedy, jak si noví i staronoví hráči povedou v lize.

Velké změny v kádru neminuly ani našeho dnešního soupeře, ostravskou Sarezu. Z ní odešli tito hráči: Jakub Čech (střídavý start Hamé Zlín a Sareza), Jakub Štěpánek (střídavý start Vítkovice Steel a Sareze), Aleš Pazdera (Hradec Králové), Roman Chatrnúch (Chomutov), Jan Heřman (Lasselsberger Plzeň). Odchodů tedy nebylo tolik co na Jihlavské straně, ale o to více bylo příchodů. Ostravský tým divoce posiloval a do svého kádru přidal tyto hráče: Milan Baranyk (návrat z hostování Dukla Jihlava), Michal Čech (návrat z hostování Jestřábi Prostějov), Radovan Glas (návrat z hostování Valašské Meziříčí), Lukáš Klimek (návrat z hostování Indiana Ice (USHL)), Petr Janečka (odchovanec klubu - junior), Marek Pavlačka (návrat z hostování Gdańsk - Polsko), Vladimír Svačina (návrat z hostování Missisaga Ice Dogs (OHL)), Petr Valušiak (hostování z Vítkovice Steel), Martin Dudáš (hostování z Vítkovice Steel), Dalibor Kubala (přestup z Vítkovice Steel), Jiří Mocek (hostování z Vítkovice Steel), David Vajda (odchovanec klubu - junior), Michal Holeš (hostování z Oceláři Třinec).