Helmu jsem si polepil elektrikářskou páskou, svěřuje se Aleš Padělek

18.10.2006 / Dušan Majer

Dukle Jihlava pomohly k vítězství nad Havlíčkovým Brodem dva základní pilíře – Milan Řehoř a Oldřich Bakus. Dalším hráčem, který si zasloužil pozornost byl staronový hráč jihlavské Dukly – Aleš Padělek, který k jedinému utkání v červenožlutém dresu nastoupil v jasně žluté helmě. I díky jeho přispění nakonec Dukla porazila i druhého rivala z Vysočiny. I když to byl spíše fotbalový výsledek 1:0.

Jihlava se po tomto zápase stala králem hokejové Vysočiny, když dokázala vyhrát obě derby. „Obě derby byla těžká, každé bylo něčím jiné. Nejdřív v Třebíči, teď doma, takže jsme se museli víc tlačit do útoku. Obě derby jsme vyhráli o gól, takže dobrá byla obě,“ ví kapitán Jihlavy Oldřich Bakus. I Havlíčkův Brod má za sebou druhé derby. Jak se na utkání připravovali hosté, to prozradil Michal Polák: „Na derby jsme nebyli speciálně motivovaní. Řekli jsme si, že je to něco trochu jiného, ale v podstatě zápas jako každý jiný.“ Zápas se hrál opravdu svižně a šance se přelévaly na obou stranách. „Utkání bylo dobré, mělo dobré tempo. Ale štěstí se přiklonilo na stranu domácích,“ tvrdí havlíčkobrodský Michal Polák.

Zápas samotný byl galapředstavením obou brankářů. Na jedné straně čaroval Milan Řehoř, kterého si cení i kapitán týmu Oldřich Bakus: „Oproti úvodu soutěže jsme začali hrát zodpovědněji dozadu a navíc dobře chytá Milan Řehoř.“ Na té druhé předváděl své umění Lukáš Hronek, který se v tomto zápase vrátil do Jihlavy, kde v minulých sezónách odchytal několik zápasů. Návrat do Jihlavy byl bohužel smutný. Je lepší dostat 5:0 než 1:0, tohle opravdu mrzí. „Motivaci jsem měl velkou, chtěl jsem vyhrát. Mám tady pár přátel i nepřátel. Jedněm jsem se chtěl výkonem vysmát a druhým pomstít,“ prozrazuje důvody své motivace brankář hostí.„Kdybychom urvali bodík, byl bych spokojen, ale teď je všechno co jsem chytil tak nějak na nic,“ lituje Hronek.

Zápas byl premiérou i derniérou v jihlavském dresu pro Aleše Padělka. „Já myslím, že to byl jediný zápas v Dukle. Víc jich asi nebude,“ tuší plzeňský forvard. Mladší z bratrské dvojice se v Jihlavě totiž pouze rozehrávalo zranění. „Fyzicky jsem na tom byl bídně. Chyběla mi fyzička,“ ví nováček v jihlavském dresu. „Včera večer jsem se dozvěděl, že tady budu dneska hrát., po tréninku jsem se sbalil a jel jsem domů. Šel jsem na trénink a hned teď po zápase, frčím zpátky do Plzně,“ prozrazuje své další plány. Aleš Padělek do utkání nastoupil s pronikavě žlutou helmou, takže byl na ledě nepřehlédnutelný. „Já měl svojí helmu z Plzně a polepil jsem si jí nějakou elektrikářskou páskou. Polepil jsem si jí sám, dělal jsem to doma. Trvalo to asi půl hodiny. Udělat z ní zpátky plzeňskou helmu netrvalo vůbec tak dlouho. Serval jsem to z ní co to šlo,“ svěřuje se útočník s úsměvem na tváři. K zápasu samotnému se vyjádřil takto: “Myslel jsem, že je porazíme vyšším rozdílem, ale je to důležité vítězství.“

Utkání rozhodl jediný gól, o který se postaral jihlavský kapitán Oldřich Bakus. „Baky (Oldřich Bakus – pozn. autora) vyjel z rohu, což byla naše chyba, puk jsem měl na betonu, ale nedokázali jsme pokrýt dorážku kdy on do mne píchnul. Byl to takový smolný gól,“ popisuje Lukáš Hronek osudnou situaci. V celém zbytku utkání se šance přelévaly ze strany na stranu a bylo k vidění i dost vyloučených. “Měli jsme hodně vyloučených a v závěru nám potom chyběly síly,“ ví havlíčkobrodský brankář. O nejistotě jednogólového vedení věděl i Oldřich Bakus: „Vedení 1:0 je malé, navíc v hokeji je možné všechno. Kdyby to bylo 2:0 nebo 3:0, tak by to bylo určitě klidnější. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Bylo to sice 1:0, ale šancí jsme měli víc než oni, takže to mohlo skončit i větším rozdílem.“ Šance s přelévaly ze strany na stranu, ale Dukla se stále nemohla prosadit a to dokonce ani v přesilovkách. „Pořád jsme věřili ve vyrovnání. Měli jsme hodně šancí, byly tam i přesilovky, takže šancí bylo hodně. Naději jsme měli až do konce. Přesilovky trénujeme asi jako každý tým. Po tréninku trénujeme asi 15-20 minut přesilovky,“ popisuje havlíčkobrodský útočník Polák situaci s přesilovými hrami. Na zápas dorazila letos rekordní návštěva, což se odrazilo i v psychice hráčů. „Myslím že to byl vyrovnaný zápas, který se divákům musel líbit. Navíc je dobře, že jich přišlo hodně, takže atmosféra byla dobrá,“ libuje si kapitán Bakus.

Jihlava tedy má podle všeho krizi za sebou a teď ji čeká týdenní pauza. „Jak jsem říkal, my musíme jít od zápasu k zápasu, je dobré, že jsme třikrát za sebou vyhráli a budeme v tom chtít pokračovat i po pauze,“ doufá jihlavský kapitán. Nebude mít negativní vliv na hru týmu? „To uvidíme až po pauze. Teď alespoň načerpáme síly, protože teď byly ty zápasy hodně nahuštěny. Budeme chtít navázat na tyhle tři zápasy a zase začít vyhrávat,“ věří Bakus. “Přeju klukům hodně štěstí ať v tabulce stoupají nahoru,“ loučí se Aleš Padělek. Tento zápas nebyl derniérou jen pro něj, ale i pro Petra Vlka, který Duklu v podstatě vyvedl z krize. Nyní se čile jedná o jeho nástupci. Tuší kapitán Bakus, kdo by měl být novým trenérem a kdy by měl nastoupit? „Ne, ještě nevím, uvidíme zítra, jestli přijde někdo nový. Píše se, že by měl přijít každý den, tak uvidíme,“ uzavírá jihlavský kapitán.